Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija Nohtki

Nohtki

17-mesečni sin ima že precej dolgo atopijski dermatitis, ki ga spremljajo krhki in lomljivi nohtki. Če mu jih ne postrižem pravočasno (vsak 2., 3. dan), se mu lomijo in trgajo “na živo”. Dermatologinja je rekla, da je to značilno za atopike, pediatrinja, da se bodo s časom okrepili. Na nohtkih ima tudi navpične brazde, ki so vidne proti svetlobi. Enake reliefne deformacije imam tudi sama (prav tako moja mama), ponekod z vdolbinicami, drugače pa so moji nohti zdravi in močni. Ali lahko sinu kako pomagam s prehrano? Mu česa primanjkuje, glede na to, da sva bila zaradi AD na dieti? So brazde res pokazatelj obolenj organizma, kot sem nekoč brala v časopisu?
Na nogici se mu je en nohtek odebelil in ga kar težko strižemo. Posumila sem, da gre za glivice, ker se mi je zdel rahlo rumene barve. Na rednem pregledu je pediatrinja rekla, da ne gre za glivice in da bomo mogoče morali s časom k pedikerju, če ga ne bomo mogli postriči. Drugače smo zelo previdni, kar se tiče obutve, v družini tudi nihče nima težav z glivicami.
Ne vem, ali bi morala odpreti drugo temo – imam namreč še 1 vprašanje.
Na mestih (na nogah), kjer je otrok imel dolgo srbeča žarišča (pikice, hraste…) so se po uporabi Advantana zdaj pojavile daljše temne dlačice. Ali bo imel ta mesta močneje poraščena celo življenje? Se bodo dlačice kaj posvetlile?
Najlepša hvala za vaše odgovore!

Pozdrav!

Spremembe na nohtih so lahko posledica AD, lahko pa dedne kt sami omenjate.
Zadebeljen noht pa bi vseeno mikološko opredelili( izključitev glivic).
Pri kratkotrajni uporabi Advantana ne pričakujemo poraščenosti, razen, če ste ga mazali vse življenje.

LP

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

Hvala za odgovor, le glede poraščenosti – dlačice ne pričakujemo, so že zrasle! Advantan imava od 5.meseca starosti, najprej je bil 20%, kmalu sva dobila kar tubo (100%). Uporabljala sem ga le ob hudem poslabšanju, 3 dni, nato sem za nekaj časa prekinila z mazanjem. Vendar, ker gre za žarišča, je bilo to očitno preveč.
Torej se glede dlačic ne da nič storiti? Za nohtke tudi ne priporočate ničesar, kar se tiče prehrane?
Uporabi Advantana sem se precej izogibala in ga uporabila le, ko je bilo res hudo in na ta račun pogosto slišala zdravnico:”Če bi bil moj otrok, bi ga namazala.” Običajno sem se držala Elidela, čeprav je po spletu krožilo opozorilo, da je kancerogen. Zdaj pa je neka mamica na forumu sporočila, da ji je tudi pediatrinja rekla, da so dobili opozorilo Novartisa, da se Elidel NE SME uporabljati pri otrocih, mlajših od dveh let. Mi smo porabili že več kot 2 tubi!! Ko prenehamo mazati, pride kmalu do poslabšanja. Ste tudi dermatologi dobili takšna opozorila glede Elidela (z navedbo obolelih iz ZDA)?
Hvala!

Pozdrav!

Glede nohtov menim, da so spremembe posledica dogajanja v obnohtju, zato se bo stanje normaliziralo po umiritvi vnetij.

Glede Advantana pa to: uporaba občasno, s prekinitvami ne bo pustila stranskih učinkov, niti poraščenosti!

Glede Elidela pa to: registriran je od drugega leta starosti dalje.
Opozorila iz ZDA so le da uporaba ne sme biti stalna, prav tako so potrebne prekinitve, ni kancerogen!

Opozorilo Novartisa ni bilo tako, potrebno pa ga je prebrati v celoti!

V ZDA je Elidel registriran, le z opozorilom, da se uporablja le v fazi vnetja,ne stalno!!

LP

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

New Report

Close