Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija luskanje

luskanje

Pozdravljeni!!!
Stara sem 24 let in imam tezave z luskanjem.
Pred priblizno 3-4 tedni so se mi pojavile luske v predelu pasu in v predelu pod pazduho ( kjer nosim modrc ). Luske imajo premer priblizno 5 mm, koza je normalne barve ( ni videti kaksne rdecine ), mi pa mocno odpada. Ze ko hodim, se mi na oblacilih v trenutku pojavijo luske. Crna oblacila sem prenehala nosit.
En teden sem se mazala s kremo advantan, pa se ni cisto v redu, ampak so se mi luske zdaj razsirile se na prsi. Vem, da se s to kremo ne smem mazati prevec dolgo. Zanima me torej kaj naj naredim? Kaj je temu vzrok? Tusiram se z vlazilnimi geli ( Nivea olje ), po tusiranju pa se obcasno namazem z oljem za otrosko kozo.
Najlepsa hvala za odgovor in lep pozdrav!!!

Spoštovana Dominika!

Z luščečimi spremembami, kakršne opisujete, se lahko kaže več bolezni iz različnih skupin. V poštev pride tako luskavica, ki je kronična bolezen, kot npr. t.i. Pityriasis rosea, ki traja nekaj tednov do nekaj mesecev in postopno popolnoma izgine.
Uspeha zdravljenja z Advantanom ne morem napovedati, dokler ni jasna diagnoza. Pravzaprav bi vam priporočil, da do postavitve diagnoze Advantan opustite.
Svetujem vam, da greste k zdravniku (po možnosti dermatologu), da izpelje diagnostični postopek in uvede ustrezno zdravljenje.

postavljena diagnoza Pityriasis rosea, ki po hospitalizaciji popolnoma izgine. Ob tej diagnozi postavljeni še Psoriasis vulgaris in Dermatitis perioralis. Zanima me vse o bolezni Pityriasis rosea, možni nastanek, ponovna okužba….

Hvala,
Nevenka

Pozdravljeni!

P. rosea je zanimiva bolezen, ker točen vzrok ni znan, pogosto se povezuje z virozami, zanimivo pa je, da jo pogosto lahko sprožijo tudi sredstva, ki ih dodajajo v blago- torej po izpostavitivi blagu, ki še ni oprano, se lahko pojavijo izpuščaji, ki so tipični za to bolezen.
Značilno zanjo je , da jo močenje še dodatno razdraži, ter se s tem izpuščaj širi.
Bolezen se lahko ponovi.

Na kratko toliko.

Lep pozdrav

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

New Report

Close