23-letnici zagotavljali, da je noseča, ultrazvok je razkril pretresljivo resnico

ultrazvok
Foto: Profimedia

Pri Emmi College so septembra 2022 diagnosticirali raka na jajčnikih, in sicer v 3. stadiju. 23-letnica je svojo zgodbo delila z mediji, saj želi mlajše podučiti, da za rakom ne zbolevajo le starejši.

Za Emmo je prava odisejada po bolnišnicah, vse pa se je začelo februarja 2022, ko je opazila napihnjenost. Sprva je mislila, da ima alergijo na hrano ali sindrom razdražljivega črevesja. “Marca sem začela delo v zaporu. Med treningom sem ležala na tleh in zdelo se mi je, da v trebuhu čutim žogo. Kot bi ležala na lubenici. Nato sem začela pogosteje obiskovati stranišče. Pomislila sem na sindrom razdražljivega črevesja ali da je kriva slana hrana,” je povedala za Durham Magazine in dodala, da je “poguglala” svoje simptome in naletela tudi na raka na jajčnikih. Ker pa je pisalo, da zbolevajo večinoma ženske, starejše od 50 let, se s tem ni obremenjevala.

Dve operaciji, šest krogov kemoterapij

Emmina napihnjenost je bila tako močna, da se je zdelo, da je noseča. Opravila je več testov nosečnosti, rezultat je bil vsakič negativen. Tudi zdravniki so ji rekli, da je noseča, a mladenka je vedela, da ni res. Njeno stanje se je hitro slabšalo. “Prišla sem do točke, ko sem pojedla dva grižljaja hrane in moj želodec je bil poln.”

Septembra so le izvedli podrobnejšo preiskavo. Ultrazvok je pokazal 30-centimetrsko cisto. “Računalniška tomografija pa je razkrila raka. Razširil se je v želodec. Cista je bila tako velika, da je vse prekrivala in pritiskala na ledvice,” je povedala Emma in dodala, da je zdravnike takoj vprašala, ali bo umrla. “Ko sem dobila diagnozo, sem se spraševala, ali bom dočakala 24. rojstni dan, saj nisem vedela, v katerem stadiju je bolezen.

Foto: Teenage Cancer Trust

Emmi so med peturno operacijo odstranili cisto in jajčnik, med drugo operacijo, ki je trajala devet ur in pol, pa so izvedli še popolno histerektomijo, ji odstranili slepič in vranico ter del črevesja. Dva meseca po posegu je morala še na kemoterapije, zadnjo je imela aprila letos. Preiskava so pokazale, da je raka premagala.

Rak na jajčnikih vse pogostejši pri mladih

Foto: Profimedia

Po podatkih organizacije Teenage Cancer Trust, ki mladim pomaga med zdravljenjem raka in je ob strani stala tudi Emmi, vse več mladih zboleva za to vrsto raka.

“Rak jajčnikov je med pogostejšimi ginekološkimi raki. Po podatkih iz Registra raka Slovenije je leta 2019 za rakom jajčnikov na novo zbolelo 163 žensk. Zaradi nespecifičnih začetnih simptomov in s tem povezanega poznega odkrivanja ima rak jajčnikov najvišjo smrtnost med vsemi ginekološkimi raki. 71 odstotkov bolnic z rakom jajčnikov ima bolezen odkrito v razsejanem stadiju, več kot polovica bolnic umre v petih letih po diagnozi,” razlagajo na spletni strani Europadonna.si. Rak jajčnikov se najpogosteje pojavlja pri ženskah po menopavzi, 18 odstotkov bolnic pa je ob postavitvi diagnoze mlajših od 50 let

Simptomi in znaki

Maligni tumorji jajčnikov so običajno dolgo časa brez simptomov, ko pa se ti pojavijo, so zelo nespecifični (Europadonna.si):

• Prebavne motnje: zaprtje, napihnjenost, spremembe apetita, občutek hitre sitosti
• Povečan obseg trebuha (ascites), bolečine v trebuhu in spodnjem delu hrbta
• Splošno slabo počutje in hujšanje
• Urgentno in pogosto uriniranje
• Neredne menstrualne krvavitve

Poleg starosti med dejavnike tveganja spadajo zgodnja prva menstruacija in pozen nastop menopavze, debelost v adolescenci ali zgodnji odrasli dobi, endometrioza, pogosteje se pojavlja tudi pri ženskah, ki niso nikoli rodile ali so prvič rodile po 35. letu, pomembna pa je tudi družinska anamneza. Manjše tveganje za pojav raka jajčnikov pa imajo ženske, ki so več let jemale oralno kontracepcijo, so večkrat rodile in so dlje časa dojile, še pišejo na prej omenjeni strani.

Avtor
Piše

I. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
3,833
09.07.2024 ob 13:59
1,539
11.07.2024 ob 12:27
913
08.07.2024 ob 11:36
Preberi več

Več novic

New Report

Close