Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija po operaciji mandljev in žrelnice

po operaciji mandljev in žrelnice

Dober dan…

Sin ki bo imel marca 4leta je imel pred dvemi tedni operacijo mandljev in žrelnice(tonzilektomija z adenoidektomijo s koblatorjem).

Zanima me kaj pomeni s koblatorjem?
Ob sprejemu smo naredili ty,ki je tip C?Kaj naj bi to bilo?

Na op. izvidu piše:
adenoidektomija:adenoid.veg.velike,mehke konzistence.
Tonzilektomija:obojestransko s koblatorjem-tonzili veliki,rožnati,razbrazdani z detritusom v kriptah.???Kaj pomeni to z detritusom v kriptah?

Sedaj pa po dveh tednih opazim bulo na levem vratu velikosti cca za en oreh?V tisti buli sta tipne še dve buli v velikosti cca malo večjega lešnika????
V PRIPONKI VAM POŠILJAM DVE SLIKICI TE BULE.
Zanima me če je to posledica operacije?Ali je kaj drugega?

Hvala za odgovor in lp

Koblator je radiofrekvenčni nož, s katerim se orpavlja nekrvavo zmanjšanje volumna mandljev. Pri tej metodi se mandlji ne izrežejo, pač pa zmanjšajo. V madelj se uvede sonda, ki poškodbuje celice, le te pa razpadejo in jih nato pospavijo telesni čistilci – makrofagi.
Mandlji niso gladke korglice, pač pa imajo nagubano površino (kripte), v katerih se lahko nabirajo odpadle, odmrle celice in njihovi razpadli izločki. Detritus je neživ odpadek organskega (celičnega) izvora.
http://www.people.vcu.edu/~aszakal/course_syllabi/PALATtonsfig8.jpg

Na slikah so povečane vratne bezgavke, ki so sicer pričakovane, ker makrofagi čistijo področje z odmrlimi celicami, ker pa je vidna blaga rdečina, gre morda tudi za vnetje, zato svetujem, da se oglasite do otrokovega zdravnika.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Pozdravljeni!!
Prosim vas za nasvet.2letnik je bil 5 dni nazaj operiran -odstranitev žrelnice.Vse je potekalo B.P.,brez zapletov,normalno govori, normalno je(pazimo da ni prevroča hrana,nepekoča,preveč trda;…).
Danes oz včeraj zvečer pa smo ugotovili,da se nenormalno slini.Sluzi je veliko,ves je moker,kadar pojoka tudi iz nosu.Prehlajen ni,apetit.Malo še vedno smrči,vendar vem,da je to po operaciji še nekaj dni pričakovano.Moti nas to slinjenje,ponoči ga zbudi,joka in kot da ne bi mogel zadihat,ker se mu toliko sline nabere.Boli ga zgleda ne nič.Ker je normalno razpoložen in več kot ga lahko ga bremzati da ne teka ne moremo.

Odsvetovano nam je bilo čiščenje nosu pod pritiskom(da čez drugo luknjo priteče ven),damo pa lahko operil in to sem tudi storila.malenkost je boljše.

Milsite da je to normalno??Je bil že kak primer,ko so starši govorili o slinjenju???

Hvala za razumevanje in vaš trud!

Sluz nastaja pri vnetju in celjenju, otrok pa verjetno tudi še težko požira. Sevda je možna tudi kakšna okužba z izpuščajem po sluznici ustne votline. Dobro naj pije, da sproti odstranjuje sluz, ponoči naj ima blazino ali celo dve (za odrasle), da bo spal v polsedečem položaju, Operil dalje. Če ne bo bolje, pojdite na pregled.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Dober dan ,
naj vam povem da smo mislili tako ali tako jit k zdravniku glede otrokovih bezgavk.
Vzeli so mu kri in bili so povišani levkociti ter tipični limfociti ne vem koliko ker zdravnica ni povedala no levkocitov je bilo 10.6
dobili smo amoksiklav po navodilih zdravnice ki je otroka operirala,po enem tednu jemanja antibiotikov se otrok še vedno ne počuti dobro boli ga vrat(bezgavke),celo trebuh je rekel da ga boli,zdravnica nam je rekla da je možno da se mu bezgavke povečajo po celem telesu ter vranica in jetra.To noč ni dobro spal je kar jokal pa kričal.Danes sva spet dala kri in ni še vsega izvida levkociti so mu narasli na 16.No jutri pa gremo k zdravnici da ga še pregleda.

Mogoče veste za kaj bi šlo?Zdravnica pravi naj nebi bilo od operacije?
Hvala za odgovor in lep dan še naprej

Po znakih bolezni same ni mogoče natančno potrditi, za kaj gre. Po komentarju zdravnice (bolečine v trebuhu, vranica in jetra), pa bi sumila na infekcijsko mononukleozo, pri kateri pa je potrebno takoj ukiniti Amoksiklav. TUdi dinamika levkocitov (iz 10,6 na 16) kaže, da ne gre za bakterijsko okužbo kljub porastu, saj bi levkociti po Amoksiklavu zagotovo padli, če bi šlo za bakterijsko okužbo.

Najlepša hvala za odgovore in vaš čas,bomo videli kaj bodo jutri rekli,lp

žIVIJO NO NAJ POVEM DA SE SINU MANJŠAJO BEZGAVKE AMPAK NISO MU IZGINILE GA PA ŠE VEDNO BOLIJO;(JUTRI MORAMO SPET KRI DAT SAJ JE ZDRAVNICA REKLA KO GA JE PREGLEDOVALA DA JE ŠE KAR UREDU AMPAK IZVIDI KRVI PA NISO UREDU(PRIPOMNILA JE DA ČE GA NEBI VIDELA DA BI PO KRVI SODEČ MISLILA DA MORA IMETI BEZGAVKE ZELO POVEČANE TER VRANICO IN JETRA…LP

Dober dan…se opravičujem za včeraj ker sem pisala z velikimi črkami,ampak sem šele na koncu videla.
Spet se vam oglašam danes sva šla s sinom spet na odvzem krvi naredili so mu razmaz in krvno sliko.Sedaj sem klicala zdravnico in je rekla da kri še vedno ni dobra,da ni še videla takšnega izvida da se mu atipični limfociti kar povečujejo,čeprav mi ni povedla koliko je vrednost atipičćnih limfocitov.Rekla je da se kar povečujejo in da takega izvida še ni imela pri nobenem pacientu,v ponedeljek morava spet kri dat in to kri bodo poslali na transfuzijo je rekla.V laboratorijo so pa rekli da so imeli takšne primere z infekcijsko mononukleozo.
Otrok je kar dobro razpoložen,nima vročine,apetit ima,toži mi pa še vedno da ga bolijo bezgavke na vratu pa on govori da ga tudi noga boli ampak to po mojem ni res.
Kaj menite vi glede teh atipičnih limfocitov?

Hvala za odgovor in lep dan

A je morda odredila preiskavo jetrnih encimov? Kajti ne da se ocenjevati ne jeter ne vranice ob sumu na inf.mononukleozo, če nimaš teh vrednosti! Atipični limfociti so seveda tipični za inf.mononukleozo, vendar izvida ne morem komentirati, saj nimam absolutne vrednosti. Preiskava, ki je zelo povedna, je tudi hitri monotest.
Če je karkoli čudnega, potem je za otroka najbolj varno, da zdravnik napoti k otroškemu hematologu, če si sam ne more razložiti dogajanja.

Najlepša hvala za odgovore ,bomo videli kaj bo v ponedeljek ko vzamejo spet kri…ko bo pa delala v svoji ambulanti naša pediatrinja bom pa zahtevala izvide krvi saj jih imam vse otrokove izvoide kopirane,hvala in lp

Dober večer no naj povem da je naša pediatrinja poslala otrokovo kri na transfuzijo in danes smo dobili rezultate naj bi bil okužen z virusom epstein barr ne vem če sem pravilno napisala.Atipični limfociti se mu znižujejo v ponedeljek ko je dal kri jih je mel 14 tri dni pred tem na petek ko je dal kri jih je imel pa 40.
Tako da se sedaj zmanjšujejo,hvalabogu in tudi sam govori da ga nič več ne boli ,bezgavke so pa še malo vidne.

Zanima me kaj je ta virus epstein barr-ali to pomeni da je prebolel infekcijsko mononukleozo?
Koliko časa še naj ne gre v vrtec?
Sedaj je zbolela še 1,5letna hčerkica iz ust ji teče obilo sline(predvidevam zobki),iz nosu ji teče,kiha,vročino ima 38.8,utrujena je,prej je bilo videt kot da ima občutljiv trebuh,bezgavke na vratu sem začutila.Ali bi bili takšni znaki možni da se je nalezla od sina?Saj jutri bom poklicala k pediatrinji.Ali za to bolezen zboliš samo enkrat?

Najlepša hvala za odgovor in lp

E.Barr virus povzroča infekcijsko mononukleozo. Sicer je pomembno, katera protitelesa so bila povišana (IgG kažejo staro okužbo, IgM pa svežo).
Bolezen prebolimo enkrat, čerpav je bilo včasih kar nekaj špekulacij o reaktivaciji bolezni, kar pa ni nedvomno potrjeno. Virus se izlkoča v slini, takoj po koncu bolezni najbolj, potem pa število virusov in njihova virulenca upadata. Pri otrocih gre za prenos preko sline (dudica, predmeti, ki jih daje otrok v usta).
Okužbe mlajšega ni mogoče zanikati brez pregleda.

Najlepša hvala za vaš čas in odgovore,lp

Dober dan spet vam pišem zaradi sina ki je imel povečane bezgavke,vročino..

Izvid z dne7.2.2012
Lkci:10,6 10na9/l
Hb:117 g/L
Ht:0,354 1
MCV:79 fl
MPV:7,2 fl
DKS-
nevtr.segmentirani:25,0%
monociti:11,0%

Izvid z dne 14.02.2012
Lkci:16,0 10na9/L
MCV:78 fl
MCH:25,5 pg
MPV:7,3 fl
DKS-
Nevtr.segmentirani:27 %
monociti:13 %
Atipični limfociti:25%
s-CRP:9,3 mg/L

Izvid z dne 24.02.2012
Hb:116 g/L
K-Ht:0,351 1
MCV:76 fl
MCH:25,2pg
PLT:350 10na9/L
MPV:6,8 fl
DKS-
Nevtr.segmentirani:28 %
monociti:1 %
bazofilci:3 %
Atipični limfociti:40 %

Izvidi z dne 27.02.2012 to kri so pregledali v bolnici na oddelku za transfuzijo:
neutrofilci segmentirani:26 (orient.vrednost 40-70) enota:%
plazma limfociti: 14 (orient.vrednost 0) enota:%

Mnenje:izražena zmerna toksična granulacija neutrofilcev,relativna eozinofilija.Prevladujejo mononuklearne celice,med njimi zvišan delež aktiviranih limfocitov.RKS in Trombo v mejah normale.
Zanima me kaj to pomeni?Ker ni zdravnice še vedno ne vem kaj je moj sin prebolel?Ali so to izvidi za inf.mononukleozo?
Prosim za vaše mnenje,hvala in lep dan še naprej

Sem že napisala in razložila. Sami ste napisali, da je imel otrok pozitivne titre na E.Barr virus, kar enostavno in nedvomno pomeni okužbo s tem virusom, ki povzroča infekcijsko mononukleozo. Kaj drugega ni dodati.

New Report

Close