čas od ovulacije do menstruacije
Pozdravljeni!
Stara sem 36 let. Imam že dva otroka (12 in 7 let). Prva nosečnost je bila bp. Potem sem imela 2 SS, v 8 in 9 tednu. Nato je bila 4 nosečnost (s pomočjo klomifena) spet bp. S partnerjem se že eno leto trudiva, da bi ponovno zanosila. Sedaj imam že 4 krog klomifena. Moje menstruacije so bile redne na 32 dni. Zadnje 4 pa so se mi skrajšale na 29 dni. Ker imam pozno ovulacijo – na 19 dan, me zanima, ali je 10 dni, kolikor jih mine od ovulacije do menstruacije dovolj dolga doba, da se oplojeno jajčece ugnezdi. Zdravnica mi je predpisala Dabroston, ki naj ga jemljem zadnjih 10 dni pred menstruacijo, po 3 x 1 na dan. Zanima me, ali je to v redu, saj v navodilih piše da se jemljejo po 2 x 1 na dan?
Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem.
Spoštovani,
10 dni lutealne faze je malo premalo, zato priporočam, da Dabroston uporabljate vsaj 12, še bolj bi bilo 14 dni. Načeloma je sicer dovolj 2 x 1 tbl Dabrostona, ampak tudi 3 x 1 tbl. ni nič narobe, saj včasih 12 ur za pokrivanje potreb po progesteronu ni dovolj in je za preprečevanje odtegnitvene krvavitve potrebno jemati 3 x 1 tbl.
Ne, Progesteron se začne najprej ob, lahko pa tudi do 8 dni po ovulaciji. Mislim, da potrebujete najprej objektivno ugotovitev, kdaj imate ovulacijo in pri tem se ne gre zanašati na vaš “občutek”. Ta sicer ni nujno napačen, ni pa vedno niti pravilen. Če verjamemo, da imate ovulacijo 16. dan, potem začnete takrat in Dabroston uporabljate najmanj do 27. dneva ciklusa.
Pozdravljeni,
hvala za odgovor.
Opravičujem se za nejasno vprašanje. Že pol leta si merim BT in spremljam cervikalno sluz. Ovulacijo imam 19 dan 29 dnevnega ciklusa. Ker ste napisali, da naj Dabroston jem 12 do 14 dni, sem mislila da 12 – 14 dni pred menstruacijo (zato sem napisala 16 dan ciklusa). Pravilno je torej jemanje Dabrostona npr. od 20 dne ciklusa do 34 dne (če ne pride do menstruacije).
Ker imam trenutno le 1 škatlico tablet, jih je bolj smiselno jemati v začetku po 3 na dan, na koncu pa po 2, ali obratno?
Zanima me še, če bi bilo bolše, če bi jemala Klomifen od 3 ali od 4 dne ciklusa (trenutno sem ga jemala od 5 dne po dve tableti)?
Lep pozdrav!
Spoštovani,
kar zadeva Dabroston pri ovulaciji 19. dan se strinjam z vašim predlogom uporabe. Kako je s klomifenom pa bi težko ugibal. Če algoritem od 5. do 9. dneva deluje, ne vem, zakaj bi se prestavljali na 3 do 7.
Spoštovani,
Stara sem 35 let, imam 2 otroka, lani aprila sem imela SS. Pri obeh otrocih sem takoj zanosila, sedaj pa že od septembra nič ne paziva pa ne gre in ne gre. Menstruacijo imam redno na 28 dni. Vmes nobenih krvavitev. Edino kar sem opazila je, da me 7 do 10 dni pred menstrucaijo močno uščipne, zaboli v trebuhu. Bi bil to lahko znak nečesa? Ali priporočate jemanje Dabrostona?
Zahvaljujem se Vam za odgovor.
ne. Za zdaj ne priporočam ničesar. Kot prvo še ni leto dni okrog, kar je minimalno merilo za povečano “pozornost” glede morebitne neplodnosti, saj je zanositev več ali manj stvar sreče in ne pravila. Če ste 2x zanosili takoj, to ne pomeni, da je karkoli narobe, če v tretje čakate leto dni ali celo še malo več. Tudi zbadanje v trebuhu teden dni pred M ni nič posebnega. Nekaj verjetno v zvezi z delovanjem jajčnikov po ovulaciji.
Spoštovani,
imam vprašanje glede Dabrostona. Jemljem ga od 16-26 dne ciklusa i tbl zvečer. Jemljem pa ga zaradi konstantnih izcedkov pred menstruacijo. Vidim, da ga ostali jemljejo dlje ali pa vsaj večjo dozo. Kaj pa vi menite?
Malo anamneze: bila operirana zaradi septuma, PCO in endometrioze. Potem sem s pomočjo klomifena (drugače ni šlo) 2x zanosila in obakrat splavila (blightet o., missed ab.). Stara sem 32 let. Sedaj sem pa dobila še Dabroston za stabilizacijo ciklusa. Je zgoraj navedena doza dovoljšna?
Hvala za odgovor in lep pozdrav.
1x dnevno Dabroston zagotovo ne zaleže za 24 urno pokrivanje potreb. Najmanjša še zadovoljiva doza je 1 tbl /12 ur, včasih celo 3 x 1.