Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja Pri treh letih v vrtcu vse sami

Pri treh letih v vrtcu vse sami

Naš 3 letnik je šel s septembrom prvič v vrtec. Nanj se je kar privadil, samo ne vem, ali preveč zahtevajo od njih ali ga mi preveč crkljamo. Obleči in obuti se morajo popolnoma sami. Ne vem, če kaj preverjajo, a naš ima velikokrat hlače narobe oblečene. Tudi na WC-ju si morajo sami brisat rito in ker jo naš ne obriše dobro, oz. niti ne doseže dobro ima posledično vedno umazane gatke, če kaka v vrtcu. Res, da so nam na sestanku povedali da tako bo, samo meni se zdi vseeno hitro. Lahko bi pomagali tistim, ki jim še ne gre. Je pa tudi razlika, ker bodo nekateri januarja stari že 4, eni pa še 3 niso. Hvala za vaša mnenja.

Idi za en dan pomagat urejat skupino 20 otrok, pa ti bo kmalu jasno, da ne gre tako, da bi vsakega posebej vzgojiteljice oblekle in jim vse uredile.

In kaj, če ima narobe oblečene hlače?
Naučite ga doma prepoznati, kako so hlače prav obrnjene.
Ko se otroci v vrtcu zbujajo, imajo vzgojiteljice delo s pospravljanjem igralnice, s pripravo hrane, nadaljnjo igro itd.

Tudi ritko si bo vedno bolje znal obrisati samo, če bo vedno več sam vadil brisati jo sam.

O nesamostojnosti otrok nam staršem tarnajo najprej vzgojitelji v vrtcih, na žalost pa se zadeva ne uredi niti do šole, ker vedno več o tem tožijo tudi učiteljice, ker se ogromno časa namesto za kvalitetno učno delo porablja za dajanje osnovnih navodil otrokom, ker vedno manj stvari opravijo samostojno, brez (nepotrebne) pomoči odraslih.

Sem stara 35 let in se še spomnim, da smo straniščne zadeve otroci urejali sami šele zadnje leto v vtcu- starost 6-7 let. To pri 3, 4 letih je pa absurd, sorry. Super je, da se jih navaja na samostojnost, ampak se mi vseeno zdi prehitro. OK, eni so sposobni, ni kaj, drugim se pač pomaga. Moja je ravnokar iz vrtca, kjer je bil režim drugačen. Spali so vsi(skupina 5-6), tudi na stranišču so pomagale vzgojiteljice, le zakaj ne bi? Nisem vzgojiteljica, ampak da bi pol skupine pustila ponečedenih? Vse skupaj se mi zdi neka nova finta modernih vzgojiteljic in smernic. Iz ene skrajnosti v drugo.

Tudi v našem vrtcu je tako, da se oblačijo, obuvajo in vezalke zavezujejo sami, punčkam tudi las ne spenjajo in si jih morajo same. Zato moja hčerka raje nosi obroč, ker pravi, da ji sicer nihče ne naredi čopa.

Skoraj z vsem se strinjam, mi pa ni ok, da si moja 4-letna hčerka mora sama obrisati ritko – ima zelo občutljivo kožo in ko ni dobro obrisana, se ji vname. To sem že vzgojiteljicam tudi povedala in vztrajam, da ji bodo še nekaj časa one pomagale. Do šole jo bomo pa že prav naučili. Mislim kakšno pretiravanje s to samostojnostjo no.

Moja je šla v vrtec z enim letom in pol in se je razen previjanja (logično) sama oblačila. Zato je večkrat prišla z narobe obrnjenimi hlačami in odpetim bodijem iz igralnice. Pa to ni nič hudega. Ko gredo z vrtcem ven jih vzgojiteljica preveri ko gredo domov pač ne. Saj je starš tam za to da svojega otroka zrihta za domov. Prav je da otroci začnejo biti samostojni čimprej že zato ker imajo izredno željo po tem da marsikaj naredijo sami. Ni pa ok da so v to prisiljeni in da se v takih primerih kot je brisanje ritke ne nudi pomoč. Mogoče bi govorili z vzgojiteljico v smeri da jim pomaga. Se pravi da jim ona ne briše ritke takoj sama ampak da se sami očedijo kot se pač znajo ona pa samo popravi da ni vnetij in umazanih gatk. Glede oblačenja so pa pri treh letih čisto dovolj stari da se napravijo sami če pa ima kdaj kdo obrnjene hlače ali majico pa ni konec sveta. Če greš domov je tak vseeno se doma menda spreoblečeš, če greš še kam drugam se pa v garderobi v vrtcu hitro uredi zadeva. Če da čevlje narobe gor mu poveš in naj zamenja če noče naj sproba kako je hoditi v narobe obrnjenih čevljih in si bo kmalu zamenjal…
Tudi doma lahko otroka crkljaš kolikor hočeš ampak pusti pa le da določene stvari dela sam, ga pri tem spodbujaj in bodi zraven za pomoč. Pri 3 letih si lahko sam vzame za pit če mu le kozarec postavite v doseg roke in pručko zraven pulta. Lahko si sam pospravi posteljo in igrače, sam umije zobe, sam pripravi pribor za jesti, lahko tudi reže zelenjavo medtem ko kuhate, vam pomaga z raznimi opravili samo da je prilagojeno njegovi višini in zmožnostim. Otroci zelo radi sodelujejo saj je zanje to igra pa še koristno je ker se skozi to veliko naučijo.

Otroku naj bi starsi zobe umivali do 7 leta, 3 letnik jih umiva tako, da bo zobozdravnik zavil oci. Ceprav so danasnji 3 letniki geniji je to naloga starsev.

Otrok naj si zobe umije sam, mama ali oče pa naj po končanem umivanju preveri, če je vse ok, če ni naj popravijo in otroku pokažejo kako je prav.

Ko je bil moj sin še v vrtcu, pa vsega tega v zvezi z obuvanjem in oblačenjem in brisanjem ritke še ni zmogel sam, si je našel eno punčko v skupini, ki je vse to opravljala zanj. Še zdaj, ko so že odrasli, se včasih spomnim, kako je špilal šefa že pri treh letih.

Halo? Naš se je pri treh letih komaj plenic odvadil. Motorika mu niti pod razno ni omogočala, da bi si samostojno obrisal ritko. Pogojno je bilo okej šele pri petih letih. Da bi mi do takrat hodil pokakan naokoli – a s te nori? Čakali so na školjkah in poklicali pomočnico.
Vse ostalo sicer podpiram, ampak seveda ob pomoči, če je treba. Nekateri otroci so motorično spretni in vse hitro obvladajo, naš je bil štoravček in je potreboval pomoč. Tak se je pač rodil, kaj čem. Zdaj je že odrasel fant in vse že davno preteklost.

V naših vrtcih tako ni. Jim brišejo riti. Oblačijo in obuvajo jih bolj kot ja, ne, a kar trdit, da ne pa nemogoče. Pri 3 letih itak da.

Btw. o zamazanih gatkah pa sploh škoda. Imam 3 otroke in slabo brisnaje riti zna seči še globoko v OŠ leta. Mislim, da šele ko otroka samega začne dovolj motit, pride do prave spremembe.

Če sem čisto iskrena niti ne vem. V vrtec hodita v športnih hlačah, tako da pogledata kje je za zavezat in tisto je spredaj 🙂
spodnje hlačke so včasih umazane, včasih ne.. jih gre pač v tem času malo več, ker jih pač večkrat dnevno zamenjamo če je tako.
Vem da sta oba zelo samostojna in da je že pri 2eh letih se začelo tisto “bom sam(a)” kar pomeni, da sem zjutraj redno zamujala v službo..

Glede na to, da sta zadovoljna v vrtcu, da vzgojiteljice nimajo problemov z njima, da imajo red, mi je čisto vseeno kolikšen del samostojnosti zahtevajo. Sem mnenja, da imajo strokovno znanje, da vedo koliko jih obremeniti. Jaz ga v tej smeri nimam tako da jim pač moram zaupati.

*** lupus pilum mutat, non mentem *** ** malus omnia in malum verit **

Se vsiljuje zahodni model vzgoje? Opazujem otroke, po večurnih poletih, neprespani, komaj sami racajo in morajo za seboj voziti še kovček. Nekatere matere ne pomagajo otroku niti vzeti kovčka s kontrolnega traku (otroci so premajhni, da bi ga dosegli, stari 2,3 leta).
Otroci so res samostojnejši, a v odrasli dobi se izkažejo, kot egoistični ljudje, jezni, nezadovoljni in hladni in nesposobni partnerskega odnosa.
Pustite otrokom otroštvo.

Pri oblačenju mene ne moti, niši so si tudi na kruh sami mazali, so bili v starejši skupini. Tudi naš je bil samostojen in bi vse sam, no vsaj v tistih letih. Smo pa za njim pogledali če je rita dobro obrisana.

Avtorica jaz ti predlagam da se glede hlač, kako so oblečene prav ali narobe ne obremenjuješ preveč. Dobro je da poskusi in da vidi da lahko tudi sam. Glede brisanja rite pa bi le prosila vzgojitelico da pogleda za njim in mu popravi če sam ni obrisal ok. Ker tu ne gre le za izgled pač pa za higieno in posledično tudi uneto rito. Če lepo rečeš po moje nebi smelo biti težav. Isto pa lahko prakticirate doma in se bo prej navadil.

Otrok naj si zobe umije sam, mama ali oče pa naj po končanem umivanju preveri, če je vse ok, če ni naj popravijo in otroku pokažejo kako je prav.[/quote]

Bravo! Točno tako!

Samostojnost nima nič z egoizmom v odrasli dobi.
Moji otroci veliko delajo sami, veliko se jih spodbuja – vseeno pa je neka zdrava pamet, da če nekaj ne zmore, pomagaš, poveš kako… Če te prosi, da rabi pomoč, pomagaš..
Danes si sam obriše ritko in obleče hlače. Jutri pri 5eh letih bo sam zložil v stroj, posesal. Pri 10tih si skuhal enostavno kosilo, pri 18ih znal zamenjati gumo pri avtu, žarnico v stanovanju, varovalko… skratka otrok bo samostojen ne glede na spol.
Pa vseeno je lahko zadovoljen in srečen.

*** lupus pilum mutat, non mentem *** ** malus omnia in malum verit **

Popolnoma se strinjam.Otrokom je treba pomagati, če rabijo pomoč.Zato smo tam.Otroke seveda navajaš na samostojnost, ne moreš pa zahtevati od njega, kar še ne zmore.

Meni se načeloma zdi to pretirano, da se morajo 3-letniki sami brisati na wc-ju po veliki potrebi. BI pa samo dodala glede umivanja zob – meni je hčerina zobozdravnica pred kratkim dejala, da smo starši dolžni do 12.leta starosti otrokom umivati zobe. Meni je to čisto mimo – moja 12-letnica je večja od mene, potem naj ji pa jaz zobe umivam kot kakšnemu vrtičkarju? Aja, pa zobe si zna umit, da ne bo kdo skočil v luft, da je to zaradi slabe higiene. Si večkrat preveri čistočo s tisto tabletko, ki obarva obloge.

Mo smo imeli predavanje glede umivanja zob, mislim da je to takrat ko je otrok star 18 mesecev, so nam povedali, da je otrok sposoben sam si umiti zobe ko je sposoben si lepo olupiti jabolko z nožem. Pač ta to je nekako ta fina morotika podobni gibi. Sedaj pa eni prej drugi pa kasneje.
Pri nas si 10 letnica umije sama, mlajša dva 8 in 5 letnik pa si umivata sama ampak pri večernem umivanju midva preveriva in še midva malo popraviva.

Otrok naj si zobe umije sam, mama ali oče pa naj po končanem umivanju preveri, če je vse ok, če ni naj popravijo in otroku pokažejo kako je prav.[/quote]

HALO??? PO ČEM SKLEPAŠ, DA SO GENIJI?a ZATO, KER ZNA ŠALTAT TV IN MOBITEL??
DEJ SE MALO ZAMISLI. KO SI BIO RIT ZNAL OBRISAT SE PA SPET JAVI S SVOJIM GENIJEM.

Otrok naj si zobe umije sam, mama ali oče pa naj po končanem umivanju preveri, če je vse ok, če ni naj popravijo in otroku pokažejo kako je prav.[/quote]

HALO??? PO ČEM SKLEPAŠ, DA SO GENIJI?a ZATO, KER ZNA ŠALTAT TV IN MOBITEL??
DEJ SE MALO ZAMISLI. KO SI BIO RIT ZNAL OBRISAT SE PA SPET JAVI S SVOJIM GENIJEM.[/quote]

Zamudil/a si predavanje o ironiji.

New Report

Close