Forum: Kako živeti z rakom?

Forum namenjen izmenjavi izkušenj bolnikov, svojcev in prijateljev, ki se srečujejo z rakom. Prostor za ozaveščanje širše javnosti o pomenu samopregledovanja in zgodnjega odkrivanja raka. Glavno sporočilo foruma je: "rak ne pomeni konec življenja".

Moderator:
Kristina Modic
Kristina Modic
 

Lobularni karcinom dojke

Nova tema
Default avatar matic-študent medicine 02 Nov 2005 19:16

Spoštovani!
Zelo bi bil vesel, če bi se oglasila katera bolnica z redko vrsto raka dojke, lobularnim karcinomom.Zanima me, kako ste kaj, kako je potekalo zdravljenje pri Vas in kako se držite.Res bi Vam bil hvaležen za opis.Upam,da se bo našla kakšna, ker jih je sorazmerno malo.Za odgovor se Vam vsem že vnaprej zahvaljujem.
Lep pozdrav!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Vera1 03 Nov 2005 14:35

Matic!
Verjetno ti ne bom dala pravega odgovora na tvoje vprašanje, bom pa zraven postavila vprašanje tudi jaz. Pred enim mesecem sem zaradi raka izgubila sestro. Pravzaprav niti ne vem kakšnega raka je točno imela. Poleti je bila na videz popolnoma zdrava, imela je samo bolečine v hrbtenici. Ker pa sem tudi sama "hrbetničarka", teh bolečin nihče več ne jemlje resno (EMŠO pač). Na sredini avgusta je "zbolela" - kot bi imela gripo, bolečine povsod. V nekaj dneh se ji je napihnil trebuh, na kliniki za gastro so ji punktirali nekaj litrov vode in po preiskavah ugotovili obsežne metastaze na jetrih in jo preselili na Onkološko. Po pregledu celic so ugotovili, da primarni rak izvira z dojk. Vendar tudi takrat se ni dalo otipati kakšnih bul oz. zatrdlin. (Na mamografiji je bila v letu 2004 in niso ugotovili ničesar). Določili so ji kemoterapijo (v presledku enega tedna) in redno punktirali trebuh, da je sploh lahko dihala. Po dveh kemoterapijah se ji je stanje hudo poslabšalo, v ponedeljek je bila še čisto u redu (samo malo bolj utrujena in zaspana je bila), v četrtek je bila v jetrni komi in ponoči je umrla, izsušena do konca. Onkologinja mi je rekla, da je bil metastazni rak na desni dojki, ki je metastaziral, redka in izredno agresivna oblika. Ali je to lahko ta oblika raka, za katerega sprašuješ. Vem, da sem zdaj tudi jaz malo bolj ogrožena, šla bom na mamografijo, ne vem pa, če si v tej obliki lahko kaj odkriješ pri rednem pregledovanju dojk. Hvala za odgovor. LP Vera

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar matic-študent medicine 03 Nov 2005 19:11

Draga in spoštovana gospa Vera1!
Vzrok, zakaj sem spraševal na forumu, ali je kje kaka gospa s to sorto raka dojke je v tem,da je imela moja mami klasični tip lobularnega karcinoma lansko leto in načeloma ni agresivna oblika(večinoma), obstaja pa več variant tega karcinoma, podtipov in klasični ter tubulolobularni tip imata boljšo prognozo, poudarjam ponavadi, ker rasteta zelo počasi(mitoze 1) in sta visoko hormonsko odvisna, medtem ko pleomorfni tip lobularnega karcinoma raste hitro, je agresiven(mitoze 3), in ponavadi hormonsko neodvisen(ni nujno!).Glede na Vaš opis mislim,da ne pride v poštev lobularni karcinom, ker ta ponavadi raste zares počasi in metastazira bolj v rodila,prebavila... kot da bi v tako hitrem času naredil zasevke po jetrih, vendar je tako, da pri raku ni pravila, to vemo vsi, zato je tudi to konec koncev možno.Pa vendar:razsoj raka dojke v jetra je ponavadi značilen za hormonsko neodvisne ter slabo diferencirane tumorje, ponavadi duktalni rak dela tipiče jetrne zasevke kot noduse, vozle, lahko posamezne ali multiple.
Glede na Vaš opis, da je onkologinja rekla,da gre za izredno redko in agresivno vrsto raka dojke, je morda šlo za inflamatorni karcinom-vnetni rak dojke, za katerega je značilno,da ni tipati nobene zatrdline, prisotna pa je obsežna limfangioza dojke(dojka je rdeča, topla na otip in bezgavke so močno povečane), vendar pozor:lobularni karcinom je dostikrat potuhnjen in raste nekako navznoter v dojki, zato ni možno tipati zatrdline, dokler ne postane velik nad 5 cm, kar pa ni več zgodnji stadij karcinoma dojke, zato Vam predlagam,da greste sama na mamografijo in tudi UZ dojke;v primeru,da bi mamograf zgrešil kak lobularni karcinom, bi ga UZ najverjetneje odkril.Študije so pokazale, da ima lobularni rak dojke v primerjavi z duktalnim boljše biološke značilnosti:ponavadi je manj maligen, visoko hormonsko odvisen, HER-2 negativen, diploiden, kar so vse dobri prognostični kazalci, vendar pa bolnice pridejo velikokrat prepozno s to sorto rakam ravno zaradi tega,ker so tako zelo potuhnjeni tumorji in rastejo v dojki v fokusih v stromi dojke in ne predstavljajo neke mase-zatrdline kot naprimer duktalni rak.
Pregledujte si tudi bezgavke v pazduhi in nad/pod ključnico, saj so povečane lahko prvi znak maligne bolezni.
Zelo mi je žal za Vašo ljubljeno sestro, da je končala tako žalostno, ampak to je dokaz, da je rak dojke lahko zelo zelo potuhnjen in prikrit .Moje sožalje!
Upam,da sem odgovoril, kar ste spraševala, če pa ne, pa kar še vprašajte!
Lepo bodite in srečno:)

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Vera1 04 Nov 2005 14:40

Matic, hvala za odgovor. Moji sestri res ne bo nič več pomagalo, tudi če ugotovim, kakšne vrste raka je imela. Vem, da je bila "osveščena" na tem področju, rdečine na dojki ni imela, povečanih bezgavk pa tudi ni opazila. Sama sem že naročena pri ginekologinji, ki mi bo dala napotnico. Če pa bo čakalna doba predolga, bom odšla samoplačniško (nisem še v tisti starosti, da bi mi glede na leta to "pripadalo".
Imam pa samo še eno vprašanje glede tipanja bezgavk. Ni mi jasno pregledovanje bezgavk pod/nad ključnico. Kje pravzaprav? Vedno sem mislila, da se pregleduje samo pod pazduho. Sicer pa sem postala panična, počutim se kot hipohonder, sploh pa, ker imam že od poletja v urinu eritrocite (sv in izl.) in hemoglobin. Na UZ ni posebnosti, razen "potujoče" desne ledvice zaradi premalo maščobe, na pregled pri urologu pa še čakam.
In še ena ugotovitev. Istočasno kot moja sestra je umirala tudi soseda zaradi raka na trebušni slinavki. Obe sta bili napihnjeni (trebušna vodenica) in obe sta imeli blazno željo po coca-coli, čeprav je moja sestra nikoli ni pila, niti ni marala pijač z mehurčki. Hvala in lepo pozdravljen. Vera

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
 
Default avatar MajdaK 04 Nov 2005 16:28

Pozdravljen Matic!
Tudi sama nisem pravi naslov za tvoje vprašanje, vendar se vseeno obračam nate, ker me zanima nekaj stvari v zvezi z mojim rakom.

Lansko leto so mi v dveh operacijah ugotovili rak dojke in sicer:
intracistični papilarni karcinom in žarišča in situ duktalnega karcinoma mikropapilarnega tipa in visokega nuklearnega gradusa s pozitivnimi hormonskimi receptorji.
To je bilo ugotovljeno po drugi, manjši operaciji, pri odstranitvi dojke, torej tretji operaciji, pa je pisalo le, da sem imela multifokalni ca in situ.

Po operaciji ni bilo nobene terapije, le napotek na odstranitev jajčnikov, kar so mi že storili. Sedaj imam nadomestno hormonsko zdravljenje.
Gospe Veri si odgovoril, da duktalni rak lahko dela zasevke v jetra, ali je to lahko tudi pri moji obliki in kakšne preglede je smiselno opravljati, glede na diagnozo?
Vnaprej hvala.
Srečno Majda

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar matic-študent medicine 05 Nov 2005 18:34

Pozdravljeni, Vera1!
Načeloma je dobro, da se pregleda tudi bezgavke pod in nad ključnico.Najprej si pregledate dojki, vsako posebej, greste krožno od začetka proti bradavici, zares pozorno, od cm do cm, nato potipate bezgavke v pazduhi(zares temeljito!) in nato še otipate ključnico(kost), in greste malo nad njo in potipate, če ni kaj povečanega, narahlo, ker se te bezgavke lahko povečajo, če pregrobo tipate le-te.Nato pa še pod to kostjo, enako pretipate, da ni kaj povečanega.Če boste to delala, poleg mamografa, boste naredila vse, kar je v Vaši moči glede dojk.Vemo pa,da ne zbolimo lahko samo na dojkah, torej, treba je biti pozoren na celotno telo.
Lepo se imejte in srečno:)

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar loti 06 Nov 2005 15:01

Vera pojdi samoplačniško na pregled. Pa kaj nam v življenju res toliko pomeni pet tisoč tolarjev. Na napotnico pa po 40 letu in če si rizična - kar nedvomno si.
Na žalost so take razmere v zdravstvu, da moramo za svoje zdravje sami vedno več plačevati. Dejstvo je, da te delodajalec, bolnega ne bo dolgo gledal v službi. Kaj sledi pa vemo..................

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar matic 07 Nov 2005 12:35

Zelo spoštovana gospa Majda K!
Prognoza navedenega raka dojke je zelo dobra, kajti papilarni karcinomi dojke imajo zelo dobro prognozo, to pa zato, ker dolgo ne zasevajo v bezgavke, četudi so visokega gradusa,pač tako je:)Tista žarišča duktalnega karcinoma in situ pa niso nič nevarna za Vas, saj je to neinvazivni rak, ki nikoli ne ogrozi bolničinega življenja, ker ne dela zasevkov!Imela ste multifokalna žarišča karcinoma in situ-slabost tega je le to, da je dojka morala stran, ampak važno je zdravje, ne pa dojka, kajne?:)Torej, ste še nekaj bolj posebnega, ker imate zelo zelo redko sorto raka dojke.Vse dobro Vam želim in držite se:)
Aja, še to:res je, da sem gospe Veri odgovoril, da slabo diferenciran in hormonsko neodvisen duktalni rak rad zaseva v jetra, ampak lahko tudi drugi raki, je pa res,da ima le-ta tipičen razsoj v obliki multiplih ali posameznih nodusov-tumorjev.Za Vas to ne pride v poštev!!Tako da dodatnih preiskav v smislu odkrivanja zadev na jetrih ne potrebujete!Lep pozdrav!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Vera1 07 Nov 2005 13:30

Sem že kar nekaj po 40 letu, rizična pa tudi, ampak vseeno ne bom čakala in bom šla samoplačniško LP Vera

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar LenaL 07 Nov 2005 20:06

Pozdravljen Matic,

tudi jaz ti ne morem posredovati informacij o lobularnem karcinomu.Očitno je takih bolj malo.Nas je pa zato več z duktalnim karcinomom.Tudi jaz bi te prosila za tvoje strokovno mnenje o mojem primeru.Tumor je bil velik 1,5 cm, gradus II, hormonsko odvisen in HER 2 pozitiven, bezgavke negativne.Prejela sem 4-krat kemoterapijo, dobivam Zoladex in Novaldex.
Ko sem zadnjič malce sitnarila pri onkologinji glede Herceptina, mi je dejala, da se v mojem primeru bolezen redko kdaj ponovi.Tudi konzilij je svoje mnenje o zdravljenju zapisal malce dvomljivo.Razumeti je bilo, da priporočajo kemoterapijo ali samo Novaldex in Zoladex.Ne vem nekako ne razumem vsega skupaj.Vem, da je prognoza bolezni s HER receptorji slabša.So obdobja, ko sem optimistična, nato zopet dvomim in me čisto podere.Zahvaljujem se ti za tvoje mnenje in tvoji mami želim vse dobro.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Anam 08 Nov 2005 12:00

Kaj pa pomeni invazivni rak dojke? Je razlika med invazivnim in neinvazivnim.
AnaM

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar matic-študent medicine 08 Nov 2005 13:00

Spoštovana in pozdravljena LenaL!
Vaš tumor je bil zelo majhen, vendar so bolj pomembni biološki in molekularni kazalci kot velikost tumorja.Tudi gradus je uredu, hormonska odvisnost pa tudi super.Znotraj gradusa so najpomembnejše mitoze oz.delitve celic.Kar se tiče HER-2 je res,da je povečana ekspresija tega receptorja nedvomno povezana s slabšo prognozo bolezni, vendar v Vašem primeru mislim,da je dovolj, če ste dobila kemoterapijo z antraciklini?Najbrž ste prejela epirubicin ali doksorubicin?Zakaj tako razlagam:ker imate vse ostale dejavnike zelo zelo dobre.
Še to:tamoksifen(Nolvadex) se je izkazal v določenih primerih HER-2 pozitivnih tumorjev za manj učinkovitega, ker naj bi ta receptor preko določenih signalnih poti preprečeval korist tamoksifena, zato se daje lahko anastrazol za te tumorje, vendar pa je to odvisno tudi od tega, ali ste imela obe vrsti hormonskih receptorjev(estrogenski in progesteronski) pozitivnih in v kakšni meri ter od Vaše starosti.Anastrazol se daje za pomenopavzne bolnice, ker se je pri predmenopavznih izkazal za neučinkovitega.Zato je treba pri tem paziti!Vi dobivate poleg tamoksifena še Zoladex injekcije, kar še dodatno zavira estrogene in povzroči,da rak ne more rasti.Osebno mislim, da imate ugoden potek bolezni in lepo jemljite tamoksifen kot do sedaj in bo šlo:)
Razumem ja, da imate taka obdobja, saj jih ima vsak, ki je dajal kej podobnega skozi, vendar nima smisla se obremenjevat z nekimi številkami o statistiki, in tako naprej, ker vsaka bolnica je edinstvena in ima svoj rak dojke in zato je bolje, da se izkoristi vsak dan, ki nam je dan najbolje, kar nam gre.Enako pravim svoji mami.Najlepša hvala za lepe želje.Enako želim tudi jaz Vam in držite se:)Lep pozdrav!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar MajdaK 08 Nov 2005 17:58

Spoštovani Matic!
Hvala, moj dan je močno polepšan. Zdelo se mi je nekaj podobnega, glede moje diagnoze, vendar je strah kljub temu prisoten. Super, hvala, življenje je lepše. Veliko sreče pri študiju.
Srečno Majda

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar matic-študent medicine 09 Nov 2005 00:51

Pozdravljeni!
Da,je razlika in to velika!Neinvazivni rak dojke je rak, ki je omejen znotraj duktusa(mlečnega voda) ali lobulusa.Poznamo duktalni karcinom in situ in lobularni karcinom in situ.Duktalni prej ali slej preide v invazivnega(tumorske celice začnejo vdirati v stromo dojke in pridejo do žil, od koder se lahko razširijo po telesu), lobularni in situ rak pa pomeni dejavnik tveganja, da bolnica zboli v roku 15-30 let za invazivnim rakom te iste ali kontralateralne dojke.Prognoza neinvazivnega raka je zelo dobra, saj ne ogroža življenja bolnic, ker ne dela oddaljenih zasevkov, medtem ko je prognoza invazivnega raka odvisna od tipičnih napovednih dejavnikov, ki se določajo(o tem smo že pisali).
Lp.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar LenaL 09 Nov 2005 21:12

Spoštovani Matic,

tudi meni si polepšal dan in dvignil optimizem s tvojim nedvomno strokovnim in objektivnim mnenjem.Vesele smo, da te imamo na našem forumu in da se vedno tako prijazno odzoveš.Želim ti uspešen študij,zadovoljstvo v bodočem poklicu, predvsem pa osebne sreče in miru.
LenaL

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar ruzi 24 Jan 2006 19:22

Pred dvemi leti sem bila operirana-lobularni karcinom desne dojke,brez metastaz v aksili,pozitivni hormonski receptorji.Po op. še obsevana,še prijemam hormonsko terapijo-NOLVADEKS 2X/DAN in ZOLADEDEX amp. na tri mesece.Imam izrazite klimakterične sopojave,vročinske valove,bolečine v sklepih,pred kratkim še inkontinenca urina in verjetno še prolaks maternice,čez par dni imam pregled pri ginekologu.ne vem kaj me še čaka.Ali je mozno da imam metastaze v trebuhu? Ps.stara sem 48 let. Zelo sem prestrašena.hvala.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar tera 1981 24 Jan 2006 20:45

Živijo Matic!

Imela bi nekaj vprašanj z rakom dojke, pa me zanima, če te lahko kontaktiram po mailu ali napišem kar tu gor. Nočem da bi koga vznemirjala s tem, vendar se sama počutim zelo nemočno in bi potrebovala malo pojasnila, tako laičnega :) da bi si lažje predtavljala zadevo in s tem lažje mami stala ob strani.

Vesela bom tvojega odgovora...

LP

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Palčica 24 Jan 2006 21:22

Matic bo še dober zdravnik!
Jaz sem stara šele 23 let in nisem v rizični skupini, a vseeno hodim na preglede z ultrazvokom vsako leto (samoplačniško).
Pri 19ih sem imela dobro tipno "bulo" v dojki,šla na pregled, so pregledali kot treba, ni bilo nič, po 2 letih je končno izginila. Bila pa je vztrajna.
Imam polno bunkic in bulic po dojkah, neodvisno od ciklusa in bilo mi je povedano, da je en ultrazvok na leto dovolj.
Me pa zanima še kakšno drugo mnenje :) Ne preglejujem se več sama, ker sem samo v paniki, ker pač moje dojke niso na otip nikoli gladke. Bi bilo bolje it na ultrazvok vsake pol leta? Ali to škoduje? mamografija pa bojda pri mladih ni priporočljiva....
Če bo kaj časa med napornim študijem, bom odgovora zelo vesela :)
dosti študijskih uspehov.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar matic 25 Jan 2006 14:14

Draga Ruzi!

Osebno menim,da nimate metastaz v abdomnu(trebuhu).Navajate namreč tipične težave,ki jih imajo ženske v perimenopavzalnem obdobju, to je čas, ko prihajate v menopavzo.Nolvadex to še poslabša, vendar pa je za to sorto karcinoma zelo dobro in učinkovito zdravilo, tako da ga je zelo zaželjeno jemati!Edino mogoče , ko pravite,da imate bolečine v sklepih, če ne bodo ponehale,se pogovorite s svojim onkologom in morda Vas napoti na scintigrafijo skeleta.Ugotavljajo namreč, da lobularni karcinom zaradi svojih bioloskih znacilnosti raje metastazira v kosti kot drugam, vendar redkeje kot duktalni karcinom.
Še enkrat:menim,da ste zdrava!
Lep pozdrav!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar matic 25 Jan 2006 14:26

Draga Palčica!
Menim,da po 30.letu se je dobro tudi samopregledovati, če prej, toliko bolj:)Glede UZ pa takole:zdaj se vse bolj uporablja UZ za odkrivanje tumorjev, ki bi jih mamografija lahko zgrešila.Zelo tak potuhnjen karcinom je lobularni rak, ki je zaradi svoje nizke malignosti in difuzne rasti zelo podoben normalnemu tkivu dojke, zato jih mamografija dostikrat zgreši.V teh primerih si pomagamo z UZ!Še bolje kot UZ bi bila magnetna resonanca za to vrsto raka.Bolnice žal pridejo velikokrat z napredovalim stadijem s to sorto raka in zaradi tega(ker niso same krive, saj ni noeben zatrdline!) imajo relativno slabo prognozo bolezni, ceprav se tudi v stadiju 3 dobrih drugih dejavnikov, bolezen lahko nikoli več ne ponovi!
Kar se pa tice Vas, ste se zelo mlada, menim,da je enkrat letno UZ dovolj!Za enkrat!Kasneje s starostjo pride vse več težav:)kar pomeni,da moramo biti toliko bolj zavzeti za cimprejsnje odkritje bolezni!UZ ni škodljiva preiskava in je zelo luštna preiskava, saj je popolnoma neinvazivna in bolnica samo leži ter dvigne roko, pri pregledu aksile!
Hvala za lepe želje, Vam pa srečno:;)

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar matic 25 Jan 2006 14:31

Spoštovana tera!
Lahko mi napišete tu gor,če pa menite, da je preveč osebno,pa povejte in vam bom dal svojo številko, pa se lahko slisimo ali mail.Kakor boste želeli:)Lepo se imejte!:)

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar tera 1981 25 Jan 2006 23:37

Živijo!

No, malo je off topic, samo me je zelo pritegnilo Vaše "razsikovanje" in ker sem sama od strahu čisto "hin", nobeden mi nič ne pove, razen tega, da so mami l. 2000 dejali: "še 3 mesece življenja". Zanima me kako resna je zadeva, kaj lahko pričakujem, da si ne bom delala utvar, ker sem iz leta v leto bolj razočarana zaradi te bolezni in kar vidim pri mami. Če je kaj groznega, se lahko zadržite, če pa ne, bom pa vesela vsakega Vašega komentarja. Kajti včasih se zalotim, kot da pričakujem preveč od mame, da še živi v nedogled, kljub stanju v katerem je.

Evo, bom povzela izvid in dodala kaj svojega:

v maju 2000 operirana, karcinom leve dojke, MRM, invazivni duktalni karcinom, gradus 2, 3 od 18 bezgavk metastaze, vraščal v maščevje, hormonski receptorji, Her 2 negativen (piše za hormone pozitivno, hormonskega zdravljenja ji na začetku niso dali, kasneje pa - Arimidex?!?!)
dobila adjuvantno KT, AC, potem rekonstrukcija pri dr. A

marec 2003 ugotovljen lokalni recidiv, skoraj na istem mestu, obsevanje en mesec (naj povem da so kirurgi en mesec tipali kaj bi lahko bilo, ker so mislili, da je kapsula od vsadka?!?! nakar ugotovijo da gre za zgoraj omenjeno)

patološko kopičenje v predelu torkalne hrbtenice, ter v medenici, rentgenološko metastaze Th 5 8 11 (zanima me kdaj je uspel rak metastazirat??? in zakaj kljub KT) zanima me še kaj lahko sledi in na kaj naj bo mami pozorna...
dobi KT Taxoter

nato Medrol - napihnjenost
nato Arimidex - tumor marker še bolj narasel
vmes Aredia - tekoča oblika, sedaj Bondronat
nato Xeloda - izguba las
sedaj Vepesid - izguba las, najbolj pomaga

V zadnjem izvidu je videla pri dr, da ostane zdravljenje samo še Platinol in še nekaj in jo je čist povozilo. Sedaj je bila na preiskavah, izvide čaka, večkrat dobila transfuzijo. Pride v poštev morda presaditev mozga, ker ima čedalje slabšo kri tudi brez KT... Bolečin nima, morda v nogah - kao vnetje živčnih ovojnic, kot posledica KT, pa je to res?!

Z mami živiva sami, ko je zbolela je umrl oče. Podatkov ne smejo dati dr nobenemu, ker sama ne želi. O bolezni ne želi govoriti, kot predsednik.
Sem že večkrat želela iti z njo na kontrolo, in vprašat dr kako in kaj, pa je rekla, da oni tako nič ne vejo. Njena OI dr pa je tudi sicer zelo stroga in ostra do nje - češ da naj se zaveda, kako drago je zdravljenje in to da ona hodi k njej ?!? Mamo je skoraj kap...

Zanima me na kaj naj bo pozorna?! Ker karkoli jo opozorim pravi, da paničarim, da nimam pojma ipd. Od vseh KT mora verjetno paziti na jetra?! Pljuča? Kaj lahko pričakujem? Vem, da bi lahko to vprašala Boga, pa mi ne bi znal odgovoriti, pa vendar sprašujem Vas, ker vem, da mi lahko približate razumevanje mamine bolezni in ne raka na sploh. Ker rak na splošno ne obstaja, so samo primeri, case - i, ki tvorijo celoto...

Hvala in lp!
terra

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar matic 27 Jan 2006 16:20

Draga tera!
Pri Vaši mami je sicer obseg razsejane bolezni majhen, vendar pa je sredstev izbora za zdravljenje vse manj.Očitno se rak ne odziva na zdravljenja.Menim,da gre pri mami za bolj kot ne malo hormonsko odvisen rak in zato terapija z Arimidexom ni bila uspesna in od zdaj naprej je treba fokusirati zadevo s KT!Če bolezen ne bo napredovala,bo mama lahko še veliko let s kostnimi zasevki(ki lahko izginejo) živela povsem normalno življenje, lahko pa se zgodi tudi kako drugače.Povem pač realno!Ampak sedaj je obseg razsoja majhen!Ne obremenjujte se s tem,kaj so zdravniki rekli leta 2000, tisto o 3-eh mesecih je tako neumesna in neumna izjava,da ne morem doumet,kako lahko intelektulec na tak izvid duktalnega karcinoma to sploh reče.Kljub temu pa je pri mami prišlo do relapsa(ponovitve) kar hitro, morda veste, kakšne so bile delitce rakavih celic?Menim,da kar visoke, kaj pa velikost karcinoma?Glede na lokalno ponovitev, menim,da ni bil tako majhen.Kakorkoli, pomembno je,da ste ob njej, da se družita čimveč, pa ne zaradi tega,ker bi Vi menila,da nekoč bo pa umrla(to bomo itak vsi!), ampak zaradi dejstva,da se imata fino in da uživata!Ni tudi treba,da vsak dan govorita o raku dojke, je popolnoma brez veze.Je pa res,da je treba biti seznanjen z znaki drugega razsoja, v notranje organe.In ko ste rekla, da je mama videla pri znankah, kako razsoj poteka:kosti, nato pljuča, jetra...ni nujno!Pri vsaki bolnici gre bolezen svojo pot.Res pa je,ko pride do metastaz na možganih, je to znak, da je bolezen zelo napredovala, kajti možgani so terminalni stadij raka dojke.
Glede na zdajšnje razmere glejte, da bo povsem normalno živela, boleti pa ne sme!!!!!!!!
Morda še glede izvidov:zanimajte se, saj ni treba,da ona ve,da ste sli do onkologa in ga povprašali, če Vam zagotavlja, da nimate veze o raku.Sem povsem prepričan, da Vam bodo odgovorili na vse, kar boste hotela izvedeti!
Glede nevropatije na nogi pa tole:da,res je,taksani kot so taksol, taksotere, povzročajo nevropatije, tako da ima mama najverjetneje te težave zaradi citostatikov, ki jih je prejela.
Lepo bodite, pozdravite mamo in srečno:)

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar mermaid 04 Feb 2006 23:34

Matic hvala za pozornost!
Veš kaj me sedaj najbolj zanima in skrbi...mami je komaj pokonci, cela napihnjena, bila je na pregledu na oi, vendar je bila kri po transfuziji ok, podorbni izvidi pa očitno ne, saj je dobila poziv v bolnico. Vendar ima njena dr sedaj prosto in bo šla v bolnico šele naslednji ponedeljek. Ma jaz ne vem če bo zdržala do takrat?! Po nogah ima že dalj časa bele lise, v okončine je vidno shujšala, komaj govori, ničesar ne razume, še do pred nekaj časa je bila čisto ok, sedaj pa takole?! Non stop se ji vrti, vidno je bleda, kljub temu da spije galone vode, limonade, čaja, je non stop žejna. Prav tako se non stop poti, voda je temna, mama pa zabuhla. Danes je spala do kosila, no v bistvu počivala, potem je šla popoldne spet in sedaj že ob osmih v posteljo. Zunaj ne more narediti 200 metrov, čeprav si želi biti na zraku?! Trebuh ima cel napihnjem, drugje vidno shujšana, cela bleda, vrti se ji, zelo počasi govori, zbira misli. Težko jo pustim samo doma, sedaj so počitnice, ma potem?! Sem predlagala, da bi šla v domačo bolnico, pa je rekla, da itak gre na oi. Pravi da je večino psihične narave, pa ni, ker jo jaz vidim, da ni prava. Kaj se dogaja z njo?! Jaz sem tako živčna, in pod pritiskom, naj se ji kaj zgodi?!, pa me ne posluša. Kaj je možno, da bi imela sladkorno? Niso je še testirali, ji pa blazno šumi v glavi in slabše celijo zadeve, pa vid je tudi slabši, verjetno zaradi KT. Kaj je kaj z ledvicami? Sedimentacijo ima 70. Kaj bi to pomenilo?! Ma ja z ne vem več kaj naj, ker se mi bo zmešal od pristiska, pa tudi ne vem ali naj vrtam vanjo ali kaj, ko pa mi vedno odvrne, da se o bolezni noče pogovarjati. Jaz pa vidim, da je slaba... Zakaj se ji kri tako hitro slabša, brez KT? Kaj je to lahko vzrok? Nov tumor, metastaze, jetra, ledvice?! Pljuča?! Zelo težko diha, jo duši ipd. Ali jo morda ogroža voda, ker ima trebuh cel napihnjen, pa ne je veliko, razen pije. Posteljo pa ima premočeno zjutraj od potu...
Matic, vem, da te obremenjujem, ampak te vseeno prosim, kaj bi to lahko bilo?!

--------------------------------------------------------------------------------------
In every life we have some truble, if you worry, you make it double,
don't worry, be happy...

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar matic 06 Feb 2006 12:03

Pozdravljena!
Najprej moram reči,da mi je žal, da je stanje pri mami takšno,kot ga opisuješ.Vendar ti sam ne morem podati nekaj diagnoz, za katere bi pri mami dejansko lahko šlo.Glede na to,da opisujete napihnjenost trebuha in splošno slabo počutje, vrtoglavico, spremenjeno osebnost itd. bi žal lahko šlo za zasevke na jetrih naprimer, vendar to bodo pokazale preiskave.In glede na zasoplost,težko dihanje in podobne znake, morda tudi na pljučih, pa vendar je vse to samo ugibanje.Zares Vam ne morem reči!Predlagam,da greste z njo na preiskave oz. na OI ter povprašate njeno zdravnico, za kaj gre in kje vse so mesta zasevkov, če bi dejansko bili.Kot najbljižji sorodnici Vam mora dati izvide!
Ko boste izvedela, pa kaj napišite, takrat bo lažje kaj konkretnega reči.Seveda bi mama potem začela z zdravljenjem, v kolikor bi izvidi pokazali metastatski proces.
Srčno upam,da ne gre za to in da je vsa ta simptomatika drugega izvora!
Bodite in ostanite optimistična:)Lepo Vas pozdravljam!!!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar mermaid 06 Feb 2006 15:02

Pa kaj res misliš, oprosti, ker te tikam, samo predvidevam, da sva enako stara...

res misliš, da je to od zasevkov?! Ni kakšno zalivanje pljuč z vodo ali pa kakšna sladkorna?! Ker je iz dneva v dan slabše in dvomim, da rak tako hitro napreduje?!

Čeprav je res, da je sedaj že 2 meseca brez zdravljenja, prejšnje zdravljenje ji je povzročilo vnetje živčnih ovojnic. Prej je jemala Vepesid... Zdaj pa ji je zdravnica napisala, da glede na preiskave, da naj pride v bolnico, da se bosta pogovorili o nadaljevanju zdravljenja in spremembi zdravljenja?! Nič pa kaj konkrentega...

Kaj pa to potenje?! Pa izredno se zadiha, počasi govori, kot da ne bi bila ona. Ko pa jo previdno vprašam, če jo kaj boli, da vem, pa reče, da ne, da edino slabše se počuti. Pa komaj stoji na nogah, kar zanaša jo?!

Mene bo kap od skrbi, samo nočem da vidi da me je strah ali da me skrbi. Pravi, da ne sme toliko jesti, ker jo potem duši?! Pa saj ne je veliko. En kuhan obrok, sicer pa sadje.

Ne, vem kaj naj potem, ko bo konec počitnic?!

Se opravičujem, samo sem res čist na koncu...

--------------------------------------------------------------------------------------

In every life we have some truble, if you worry, you make it double,

don't worry, be happy...

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar mimaŠ 06 Feb 2006 16:59

Mermaid!

Zalivanje pljuč ni nikoli samostojna bolezen, vedno je posledica nekega drugega dogajanja. Ob njeni diagnozi je to pač najbolj logično sklepanje. Razen metastaz je za njeno potenje in slabotnost lahko razlog še huda slabokrvnost ali prikrita pljučnica, oboje pa je posledica bolezni, ki zmanjšuje njeno odpornost. Tudi pri pljučnici kašljanje in povišana temperatura nista nujna.

Podobno je z napihnjenostjo. Lahko je v trebuhu tekočina (zaradi metastaz postanejo celične stene porozne in ne zadržujejo tekočine, tudi pri pljučih je podobno), morda pa je zaradi zdravil "samo" tako zaprta, da tudi plini nastajajo višje v črevesju in ne najdejo poti ven. Kar je enako zoprno in boleče kot kadar je kaj resnega.

Skratka, pojdita na pregled, tu ne bomo ničesar rešili.

Predlagam, da prebereš Mavrica v pločevinki, ki je medtem skočila na drugo stran, nadaljevanja od 13. 8. dalje. Tam boš našla marsikaj od opisanega.


Matic!

Mislim, da je pri Marmaidini mami vse urejeno, toda na splošno velja, da zdravnik ne sme izdati diagnoze niti najbližjim svojcem, če za to nima pacientovega dovoljenja.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar matic 07 Feb 2006 18:40

Draga mermaid!
Vas popolnoma razumem, da ste zaskrbljena, in lahko se mi izpoveste,vsekakor!Pa kjub temu zares težko rečem, za kaj gre.Glede na osnovno bolezen sem pač sklepal tako.Žal je pri raku dojke tako, da tudi če je izvid karcinoma zelo dober, lahko pride do take ponovitve bolezni, nihče ne ve, kdaj in kako bo prišlo(če bo prišlo) do zasevkov.To je ena izmed najbolj raznolikih bolezni, kar jih poznam.Zares nikoli ne moreš vedeti!Da razložimo kaj pomeni zelo dober izvid raka dojke:majhen tumor,l brez zasevkov, gradus ali mitoze 1, pozitivni hormonski receptorji,Her-2 negativen, proteaze nizke, pa še v teh primerih se nekaterim bolnicam žal bolezen ponovi.Vsakdan se srečavam pri mami s tem vprašanjem, kaj pa če...in verjemite mi,je moja mamica, najraje jo imam, pa tudi njej ne morem odgovoriti na to vprašanje, želim ji vse najboljše, tudi rečem seveda, da ne, pa vendar globoko v sebi kak dan pomislim tudi na tisto temno plat raka, in tudi jokam včasih, zakaj se je to zgodilo ravno moji mami, nato se drug dan zbudim z novo mislijo, kako bomo preživeli nov dan in ne razmišljam nič vnaprej, saj nihče od nas ne more vedeti.Po naravi sem zelo velik optimist, a hkrati zelo realen človek!!Vedno povem,kakšne so realne možnosti in bom tak tudi do mojih bodočih bolnikov!S tem hočem povedati tudi to, da bi se v vsakem primeru boril za človekovo življenje in dobro kvaliteto življenja, nikoli pa ne bi (če bi bilo po moje)podaljševal zelo slabe kvalitete življenja, vendar žal to ni nas, tako pač je!
Priporočam Vam iz srca, da pokličete njeno zdravnico in ji poveste, kako se počutite, kako vas skrbi itd., in upam, da boste dobili odgovor.Sedaj ni čas za to,da bi se šli igrice,ali mama hoče ali ne, da se zanimate, enostavno je treba včasih iti preko tega, jaz bi šel!Vam povem čisto odkrito!
Če boste še žalostna, mi sporočite in se lahko slišimo!Lep pozdrav!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar mermaid 07 Feb 2006 21:17

Draga Mima!

Hvala za napisano, naj povem, da greva z mami na oi, vendar šele v ponedeljek, ker so ji sprejem zaradi praznikov premaknili. Bila je pred 14imi dnevi na transfuziji, v SG. Včeraj je vzela tablete Lasix, nekaj takega, je lažje šla na vodo.

Saj vem, da tukaj ne bomo rešili veliko, lahko se samo pomirim, kaj pričakovati. Mene samo skrbi, kako preživeti ta teden, da se stanje ne poslabša. Sem ji omenila, če greva v našo bolnico, pa je rekla da ne, ker njen osebni dr nima vseh informacij in predno razloži vse nekomu novemu, je brezveze. Zo je bil njen odgovor.
Danes zjutraj je bila v obraz malo boljše, jaz sem odhitela na izpit. Ko pa sem prišla nazaj, je bila spet bolj tako. Opazila sem, da je začela pokašljevati, samo je rekla, da jo žgečka pod grlom, v vratu.

Še enkrat pravim, da tukaj ne bomo rešili problema, gre za način gledanja. Če jo na oi gledajo kot bolnico z rakom, dobijo druge rezultate, če pa pogleda nekdo bolj na splošno, bo pa bolj pozoren na znake, ki niso neposredno povezani z omenjeno boleznijo. In to je tisto kar šteje. Jaz bi rada, da ima mami spodobno življenje do konca. Dalj časa je bila mami namreč po bolnišnicah, pa niso NIČESAR odkrili, ji je pa en ŠTUDENT enkrat namignil, ko je bila že čisto shirana!!!! da se njene celice v krvi spreminjajo in lahko kaže na RAK. Pa ga nobeden ni poslušal, tumormarker se takrat še ni delal, če ni bilo bule, npr ali orng suma. Vsi so govorili o depresiji, pa o povešeni rami in sesedanju hrbtenice. Po nekje 2 letih pa se je pokazal tumor, takrat pa je že prepozno. Čem rečt, da ma butast kmet debel krompir in da se lahko nekomu posreči pomagat, ko vse drugo odpove. Zato gnjavim ljudi okoli sebe, da bi mi pomagali odpreti oči...in če sem nadležna, se opravičujem...ampak sem v sebi obupana in sama. Očeta sem izgubila po zdravniški napaki in ne bi rada še mamice.

Hvala in lep pozdrav!

M

--------------------------------------------------------------------------------------

In every life we have some truble, if you worry, you make it double,

don't worry, be happy...

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar mimaŠ 09 Feb 2006 12:10

Mermaid!

Povsem te razumem in zelo dobro od znotraj poznam situacijo. Na drugo stran je zdaj že padla tema Mavrica v pločevinki, lahko pa jo kupiš tudi v knjižni obliki in v tej zgodbi boš našla veliko odgovorov na svoja vprašanja.

Zagotavljam ti, da nisi nadležna in da je več kot logično, da te skrbi. Razumeti moraš pa tudi to, da mimo mame ne moreš storiti ničesar. Po tem, kar pišeš, sklepam, da mama dobro ve, kaj se dogaja z njo in tudi ve, da ji zdravnik v splošni ambulanti ne bi mogel pomagati. Teden dni ne igra posebne vloge, ne bo kar umrla. Če pa bi bolezen res zelo hitro napredovala (voda pri pljučih se lahko res zelo na hitro nabere), pa se bo tako slabo počutila, da bo sama zahtevala rešilca za na urgenco. Kajti nekaj časa se da prenašati, v nekem trenutku pa vse skupaj prestopi mejo in ni več mogoče potrpeti.

Tudi vreme odigrava veliko vlogo. Pa prebava, odvajanje. Zaradi zdravil je vse nekako "zabremzano". Spanje. Tudi sama sem en dan ko roža, že čez pol ure pa sem lahko en sam klobčič bolečine.

Ampak kljub temu rada živim. In se nikakor ne strinjam z Maticem (ki je sicer izredno fejst fant), da ne bi podaljševal slabe kvalitete življenja (tu je seveda vprašanje, kaj je mislil, če gre za primere ala Jenny Calvo, potem je seveda druga pesem). Misilim, da je pacient tisti, ki naj odloča v takem primeru. Jaz že še ne želim umreti, čeprav je večina oblik zdravljenja zame že izrabljena in sem že pol leta vezana na posteljo.

Počasi se boš morala sprijazniti z umrljivostjo in z dejstvom, da nihče ni vsemogočen, tudi zdravniki ne. Smrt te na žalost lahko doleti tudi drugače, brez bolezni in v neprimerno mlajših letih. Mama je imela vendarle srečo v življenju. Kajti ima tebe. Kaj več naj si še želi?

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Na vrh