Prehrana in kulinarika

Imate kuharske izkušnje? Potrebujete nasvet? Povprašajte ostale udeležence foruma, ki radi razkrijejo male skrivnosti velikih kuharskih mojstrov. Seveda pa vam bo svetovala tudi naša izkušena uporabnica, moderatorka , s svojimi nasveti in za vas iskala potrebne informacije. Obilo užitkov.

Moderator:
NOVA TEMA Izberi forum
X
Zdravstvene posvetovalnice    Darovanje organov    Dermatologija    Družinska medicina (mapa)       Družinska medicina       ED - želiva si spolnosti       Prva pomoč       Urgenca    Farmacija (mapa)       Zdravila in zakonodaja       Farmacevt svetuje    Fizioterapija (mapa)       Elektromagnetna terapija       ARTHRON - fizioterapija       Fizioterapija in masaže    Genetska posvetovalnica    Ginekologija in porodništvo (mapa)       ABC ginekologije in porodništva       Bioidentični hormoni       Darovanje spolnih celic       Intimna nega in zdravljenje vaginalnih okužb       Fetalna kardiologija       Klimakterij       Matične celice       Kontracepcija       Neplodnost    Hujšanje    Interna medicina (mapa)       Alergije       Astma in druge pljučne bolezni       Bolečine v križu       Bolezni prebavil (gastroenterologija)       Bolezni ledvic       Hormonske motnje       Inkontinenca       Kako živeti z boleznijo ščitnice - Metuljčica       Kardiologija       Proktologija       Revma       Sladkorna bolezen       Srčno popuščanje    Kirurgija (mapa)       Radiologija       Klinika dr. Fabjana       Urologija       Žilna kirurgija       Estetsko preoblikovanje telesa       Abdominalna kirurgija       Estetska in plastična kirurgija    Manualna medicina - zdravljenje gibalnega sistema    Nevrologija (mapa)       Multipla skleroza       Kronična utrujenost    Onkologija (mapa)       Pravna pomoč bolnikom z rakom       Limfom in levkemija       Kako živeti z rakom?    Optika    Ortopedija in travmatologija (mapa)       ARTHRON - Sklepne in športne poškodbe       ARTHRON - Zdravstveno svetovanje v športu       Nevrokirurgija       Ortopedija       Zdravljenje obolenj in deformacij stopala    Otorinolaringologija in ustna higiena    Pediatrija (mapa)       Pediatrija       Neonatologija    Prehrana in varnost živil    Preventivna medicina (mapa)       Cepljenja       Oksidativni stres       Kajenje    Psihiatrija in terapevtska pomoč (mapa)       Demenca       Depresija, anksioznost in razpoloženjske motnje       Psihoterapija       Psihiatrija    Stomatologija (mapa)       Ortodontija - čeljustna in zobna ortopedija       Ustno zdravje in higiena       Maksilofacialna in oralna kirurgija       Zobna protetika       Otroško in mladinsko zobozdravstvo       Endodontija       Parodontologija       Splošna stomatologija    ARHIV - zdravstvo Zdravo življenje in alternativne vede (mapa)    Duhovnost, meditacija in joga    Homeopatija    Medex – zdravi z naravo    Preventivni pregled dojk    Prehrana in kulinarika    Masaža    Zdravilstvo    Prehrana, rekreacija in oblikovanje telesa    ARHIV - alternativa in zdravo življenje Starševstvo in medsebojni odnosi (mapa)    Čustvena inteligenca, komunikacija in odnosi    Enostarševske družine    Obporodno obdobje    Ljubezenski nasveti    Ločitev, nezvestoba in varanje    Mejna osebnostna motnja    Mejna in narcistična osebnostna motnja - svojci    Mladi, ljubezen in spolnost    Nosečnost    Partnerska in družinska posvetovalnica    Sex v mestu    Starši, učitelji in učenci    Starševski čvek    Starejši so modrejši    Starši in otroci    Vrnitev k sebi    Vrtci in varstvo otrok    Vzgoja otrok in družine    Ženski in Moški čvek    Življenje, ah to življenje Sociala, delo, izobraževanje in pravo (mapa)    Bolni otroci - svetovanje    Delovno pravo in zaposlitev    Iščete delo, delavca?    Motnje hranjenja    Duševno zdravje    Otroci s posebnimi potrebami    Pomoč starejšim in bolnim    Posvojitev otroka in rejništvo    Pravni nasveti    Stres    Varna hiša    V svetu tišine    Zasvojenost in pomoč    Za ženske v stiski    Žalovanje in slovo    Žensko podjetništvo    Arhiv - sociala Dom, tehnika in prosti čas (mapa)    Al' prav se piše ...?    Domače živali in veterina    Glasba, film in fotografija    Gradimo, opremljamo in urejamo dom    Knjižni molji    Nepremičnine    Politični čvek    Računalništvo, telefonija, internet in televizija    Skrinjica idej!    Slovenci po svetu    Vrtičkarstvo, zelišča in urejanje okolice    Arhiv - prosti čas Mali oglasi    Vse za malčke in mamice    Ostali oglasi    Menjave Zavarovanja in finance (mapa)    Financiranje    Računovodstvo    Pokojninsko zavarovanje    Poravnave in odškodnine    Prostovoljna zdravstvena zavarovanja    Zavarovanja Avto.Over.Net: Avtomobilizem (mapa)    Avtomobilizem in F1    Avtomobilska zavarovanja    Pomoč voznikom v prometu Style.Over.Net: Moda, ličenje in nega    Poroka in poročno potovanje    Nega, ličenje in style Travel.Over.Net: Počitnice in potovanja (mapa)    Izleti po Sloveniji    Praktični nasveti in popotovanja    Kam in kako na počitnice O omrežju Over.Net (mapa)    O omrežju Over.Net    Tehnična podpora    Zdravstvo pri nas?    TEST - Testni forum 3 (148)    TEST - Minister za zdravje obvešča       Podforum - TEST    TEST - Testni Forum 2 (153)    TEST - Testni forum 4 (62)    TEST - Testni forum 5 (127)    Varna pot    Estetska dermatologija
Odgovori

grozdna marmelada

Default avatar marvica 19 Okt 2006 15:40

A mi lahko prosim kdo napiše postopek kuhanja mermelade iz grozdja, sorta jurka.
Najlepša hvala

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Tajč 19 Okt 2006 21:07

Iz kakšne vrste grozdja sem kuhala žele ne vem, toda je kar dober.

Naredim pa takole.

Najprej grozdne jagode osmukam in dam v veliko posodo. Na dno nalijem še malo vode in segrejem do vretja. Počakam toliko časa, da popokajo vse jagode. Nato nalijem v cedilo in precedim. Jagode malo pritisnem ob steno cedila da izcedim čim več tekočine.

Vmes skuham nekaj zelo zelenih jabolk oziroma letos sem skuhala nekaj kutin. Sok nato precedim.

Zlijem oba sokova v plitvo posodo. Dodam sladkor. Približno 50 dag na 1 liter tekočine. Nato počasi segrevam. Ko tekočina povre za 1/3 in dobi zlato rdečo barvo pričnem z želirnim preizkusom. Ko ugotovim, da je že primerne gostote nalijem v sterilizirane kozarce jih zavijem v brisačo in pustim, da se počasi ohladijo. Letos sem delala z kutimani in je želiralo skoraj 2 dni. Na začetku sem bila kar skeptična.

Je pa zelo dobro za prelivanje biskvita pri tortah.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Eva 19 Okt 2006 21:25

Jaz delam grozdno marmelado pa takole:

Osmukane grozdne jagode zmeljem na mesreznici in tej masi dodam primerno količino sladkorja, premešam, pokrijem in pustim to nekaj ur stati, da se sladkor prepoji z mezgo. Potem jo spasiram in z želirnim sladkorjem naredim marmelado. Ostanek od pasiranja, pa prelijem z malo vrele vode in dobim še iz tega nekaj že sladkanega grozdnega soka.

Me bo veselilo, če bo katera ta način kuhanja grozdne marmelade preizkusila.

LP E.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Mimi N. 21 Okt 2006 07:38

Marmelado sem delala podobno kot Tajč, le da sem na cedilu dobro spasirala vse skupaj, ostale so samo peške in lupine. Dobljeno mezgo sem potem dala ponovno kuhat, dodala sladkor (cca 50 dag na 1 kg jagod). Čez kakšne 1/2 ure oz. po želirnem preizkusu vroče v vroče kozarce in pod deko. Pustila sem še bolj redko kot običajno, da bi bila kiselkasta marmelada za prelivanje šmorna ali namakanje biskvita, pa je potem še v kozarcih želirala, tako je skoraj normalno trda marmelada.
LP Mimi

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
 
Default avatar jana11 21 Okt 2006 09:43

Tkaj je govor o jurkini marmeladi. Sladkorja sem dala letos manj, ker je zelo sladko grozdje.



LP

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh