Prehrana in kulinarika

Imate kuharske izkušnje? Potrebujete nasvet? Povprašajte ostale udeležence foruma, ki radi razkrijejo male skrivnosti velikih kuharskih mojstrov. Seveda pa vam bo svetovala tudi naša izkušena uporabnica, moderatorka , s svojimi nasveti in za vas iskala potrebne informacije. Obilo užitkov.

Moderator:
NOVA TEMA Izberi forum
X
Zdravstvene posvetovalnice    Darovanje organov    Dermatologija    Družinska medicina (mapa)       Družinska medicina       ED - želiva si spolnosti       Prva pomoč       Urgenca    Farmacija (mapa)       Zdravila in zakonodaja       Farmacevt svetuje    Fizioterapija (mapa)       Elektromagnetna terapija       ARTHRON - fizioterapija       Fizioterapija in masaže    Genetska posvetovalnica    Ginekologija in porodništvo (mapa)       ABC ginekologije in porodništva       Bioidentični hormoni       Darovanje spolnih celic       Intimna nega in zdravljenje vaginalnih okužb       Fetalna kardiologija       Klimakterij       Matične celice       Kontracepcija       Neplodnost    Hujšanje    Interna medicina (mapa)       Alergije       Astma in druge pljučne bolezni       Bolečine v križu       Bolezni prebavil (gastroenterologija)       Bolezni ledvic       Hormonske motnje       Inkontinenca       Kako živeti z boleznijo ščitnice - Metuljčica       Kardiologija       Proktologija       Revma       Sladkorna bolezen       Srčno popuščanje    Kirurgija (mapa)       Radiologija       Klinika dr. Fabjana       Urologija       Žilna kirurgija       Estetsko preoblikovanje telesa       Abdominalna kirurgija       Estetska in plastična kirurgija    Manualna medicina - zdravljenje gibalnega sistema    Nevrologija (mapa)       Multipla skleroza       Kronična utrujenost    Onkologija (mapa)       Pravna pomoč bolnikom z rakom       Limfom in levkemija       Kako živeti z rakom?    Optika    Ortopedija in travmatologija (mapa)       ARTHRON - Sklepne in športne poškodbe       ARTHRON - Zdravstveno svetovanje v športu       Nevrokirurgija       Ortopedija       Zdravljenje obolenj in deformacij stopala    Otorinolaringologija in ustna higiena    Pediatrija (mapa)       Pediatrija       Neonatologija    Prehrana in varnost živil    Preventivna medicina (mapa)       Cepljenja       Oksidativni stres       Kajenje    Psihiatrija in terapevtska pomoč (mapa)       Demenca       Depresija, anksioznost in razpoloženjske motnje       Psihoterapija       Psihiatrija    Stomatologija (mapa)       Ortodontija - čeljustna in zobna ortopedija       Ustno zdravje in higiena       Maksilofacialna in oralna kirurgija       Zobna protetika       Otroško in mladinsko zobozdravstvo       Endodontija       Parodontologija       Splošna stomatologija    ARHIV - zdravstvo Zdravo življenje in alternativne vede (mapa)    Duhovnost, meditacija in joga    Homeopatija    Medex – zdravi z naravo    Preventivni pregled dojk    Prehrana in kulinarika    Masaža    Zdravilstvo    Prehrana, rekreacija in oblikovanje telesa    ARHIV - alternativa in zdravo življenje Starševstvo in medsebojni odnosi (mapa)    Čustvena inteligenca, komunikacija in odnosi    Enostarševske družine    Obporodno obdobje    Ljubezenski nasveti    Ločitev, nezvestoba in varanje    Mejna osebnostna motnja    Mejna in narcistična osebnostna motnja - svojci    Mladi, ljubezen in spolnost    Nosečnost    Partnerska in družinska posvetovalnica    Sex v mestu    Starši, učitelji in učenci    Starševski čvek    Starejši so modrejši    Starši in otroci    Vrnitev k sebi    Vrtci in varstvo otrok    Vzgoja otrok in družine    Ženski in Moški čvek    Življenje, ah to življenje Sociala, delo, izobraževanje in pravo (mapa)    Bolni otroci - svetovanje    Delovno pravo in zaposlitev    Iščete delo, delavca?    Motnje hranjenja    Duševno zdravje    Otroci s posebnimi potrebami    Pomoč starejšim in bolnim    Posvojitev otroka in rejništvo    Pravni nasveti    Stres    Varna hiša    V svetu tišine    Zasvojenost in pomoč    Za ženske v stiski    Žalovanje in slovo    Žensko podjetništvo    Arhiv - sociala Dom, tehnika in prosti čas (mapa)    Al' prav se piše ...?    Domače živali in veterina    Glasba, film in fotografija    Gradimo, opremljamo in urejamo dom    Knjižni molji    Nepremičnine    Politični čvek    Računalništvo, telefonija, internet in televizija    Skrinjica idej!    Slovenci po svetu    Vrtičkarstvo, zelišča in urejanje okolice    Arhiv - prosti čas Mali oglasi    Vse za malčke in mamice    Ostali oglasi    Menjave Zavarovanja in finance (mapa)    Financiranje    Računovodstvo    Pokojninsko zavarovanje    Poravnave in odškodnine    Prostovoljna zdravstvena zavarovanja    Zavarovanja Avto.Over.Net: Avtomobilizem (mapa)    Avtomobilizem in F1    Avtomobilska zavarovanja    Pomoč voznikom v prometu Style.Over.Net: Moda, ličenje in nega    Poroka in poročno potovanje    Nega, ličenje in style Travel.Over.Net: Počitnice in potovanja (mapa)    Izleti po Sloveniji    Praktični nasveti in popotovanja    Kam in kako na počitnice O omrežju Over.Net (mapa)    O omrežju Over.Net    Tehnična podpora    Zdravstvo pri nas?    TEST - Testni forum 3 (148)    TEST - Minister za zdravje obvešča       Podforum - TEST    TEST - Testni Forum 2 (153)    TEST - Testni forum 4 (62)    TEST - Testni forum 5 (127)    Varna pot    Estetska dermatologija
Odgovori

Posebna hitra večerja (ideje prosim)

Default avatar Jagodaa° 04 Maj 2005 14:40

Jaz sem v težavah, po vsem aprilu ko smo non stop praznovali rojstne dneve in je bila hrana kot vedno okusna in lahka (zelenjavni namazi, solatke, kak kos pršuta,... mrzla pečenka,...) sem sedaj na vrsti jaz.
V petek pade torej ta rojstno dnevna zadeva in naj bi torej postregla nekaj takega: lahkega, morda mrzlega in posebnega. Prejšna leta ni bil problem, ker sem imela cel kup idej in dokaj polno denarnico, letos je pa denarnica prazna in moram sčarati kaj dobrega in poceni :(((

Za posladek imam že v glavi torto od J. Oliverja; tito z oreščki in čokolado, zraven pade sladoled...to imajo vsi radi in je bilo nazadnje na jedilniku pred dvema letoma.

Ampak kaj pa za glavno jed? Solatko bi tudi kakšno malce posebno, po glavi mi pleše rukola in paradižnik...pa kaj še?? Veliko zelišč je že godnih z auporabo, če ima kdo uporabno idejo...

Prosim kakšno idejo. Sej sem tudi na pitulice pomislila, ampak te meni ne ratajo posebno dobro...

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Nina 04 Maj 2005 15:09

Mogoče bi lahko naredila različne namaze, napr. tuninega ali pa liptaver, biftek,...in zraven postregla različne vrste kruha, lahko tudi popečenega, ali pa narediš popečene paprike s skuto oz. kajmakom ali s česnom,...ali pa piščančji žur, ki se tudi vedno dobro obnese in je simpl za pripravit pa še dober je,...
Drugače me pa zanima tale torta, ki jo omenjaš, me je kar malo zamikala. Ali imaš mogoče recept oz. obstaja tukaj gor mogoče?
Hvala ti, pa lepo praznovanje ti želim, Nina

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Babi 04 Maj 2005 15:13

Zelisca bi lahko uporabila v kaksnem skutinem namazu, ali v mesanici :
tuna, kuhan rumenjak, olive, kapre, malo ol. olja, kapljica balzamicnega kisa ( ali preprosto majoneza) in zelisca. S tem nadevas polovicke izdolbljenega paradiznika. Das ohladit in potem dodas lahko zraven se kaksno rezino popecenega jajcevca in malo sira, kaksno oljko in potreses z rukolo.
Osvezujoce ...

Ker ti pitulice ne uspejo najbolje, lahko naredis nekaj z listnatim testom:

Plast listnatega testa, ki ga prespikas; na to nalozis z jajcki in kislo smetano razmesano skuto, dodas nekaj zelisc, pokrijes z drugo plastjo, prespikas in speces. Lahko tudi spinacno skutina mesanica z naribanim parmezanom; dodatek pancete ali malo prsuta. Peceno narezas na kocke.

To mi je padlo na misel; bos se dobila ideje:) Lp

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar proxima 04 Maj 2005 16:34

Recept za prav posebno rizevo solato. Zgleda eksoticno, je izjemno okusna in prav gotovo nekaj novega. Recept je od prijateljice, po rodu svicarske francozinje, ceprav malo dvomim, da izvira iz njene dezele :))

Kolicine so priblizne - mirno jih prilagodis okusu in stevilu povabljencev.

1. Dolgozrnat riz (pol kg za kakih 6-8 jedcev) skuhas al dente v slani vodi, odcedis, oplaknes ali dodas nekaj kapljic olivnega olja, da se ne sprime (jaz vedno to zadnje), ohladis.

2. Svez paradiznik, svezo zeleno papriko, kumarico (nujno!), mlado cebulico, por narezes na kockice ali rezance.

3. Svezo ingverjevo koreninico naribas, prav tako lupinico ene neskropljene limone.

4. Na cisto drobne kockice narezes nekaj suhih marelic in/ali suhih fig. in pest razkoscicenih datljev. Naluscis kakih 100 g svezih, nesoljenih arasidov (v Sparih imajo ze oluscene) - lahko tudi oluscene mandeljne.

5. V moznarju stres zacimbe: malo nageljnovih zbic, poprovih in koriandrovih zrnc, zlicko kurkume, malo curryja.

6. V ponvi segrejes 100 g masla, na njem samo segrejes (ne preprazis) zacimbe, dodas araside, ki naj se tudi samo malce segrejejo - toliko, da vse skupaj zadisi.

Vse skupaj zmesas z rizem in prelijes z 1 konservo kokosovega mleka. Poskusis in po potrebi dodatno zacinis. Pustis pocivat cez noc, da se okusi dobro premesajo.


Veliko srece in veselo praznovanje!

pozdravcek,

proxima

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
 
Default avatar Jagodaa° 04 Maj 2005 20:39

uf tale solata... je kar zajeten kos, meni sigurno ne bo uspelo v prvo :((
Sliši se pa slastno; morda še premislim v to smer. HVALA.

Kar se tiče namazov; ma cel april smo jih jedli in po moje se lahko na pol dam in nobeden ne bo tako dober kot so bili tile (tega skutinega z drobnjakom in karkoli že imam pri roki pa tkojemo skoraj vsak dan).

torto sem pa celo enkrat tukaj objavila:



In ko sem iskala ta vikend recept na svojem pc-u, ga sevda ni bilo!! Potem vklopim tukaj iskalnik, pa ni delal!!! Tako, da sem morala po knjigo k sosedi, da sem jo lahko spekla...
Torej še kakšna ideja dobrodošla!

LP
J.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar hana 04 Maj 2005 20:52

čivapčiči in pomfri,(mmmmmmmmmmmm)

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar ElaS 05 Maj 2005 07:16

Riževa solata se mogoče sliši precej zapleteno, vendar lahko narediš tudi čisto domačo varianto. Riž skuhaš in ohladiš, potem dodaš narezan paradižnik, papriko, kumarice (kisle), rukolo, čebulo,... in začiniš kot normalno solato - kot ti paše okus: sol, kis (jabolčni, balzamični), olje (navadno, olivno, bučno). Dobro je, da solato narediš malo prej, ker se okusi lepše prepojijo.

Ali pride v poštev kakšen fundi? Tukaj je tudi veliko variant.

Kaj pa navadni čips, koruzni čips, krekerji,... ki se pomakajo v salso, guakamole, sirne namaze,...?

Lp, Ela s

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar mirandas 05 Maj 2005 13:34

-jajčka v gnezdu (kuhana jajca v ovoju iz mletega mesa, ocvrto in prerezano na pol servirano na solatnih listih)

-pečene rezine bučk v solati z limono in olivnim oljem, začimbami, lahko tudi rukulo

-zavitek z lososovim nadevom (o tem sem že pisala, dovolj je 1 zavitek lososa in skuta)

-pikanten zeljni zavitek (bomba, če imate radi pikantno)


Miranda

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Bacek 05 Maj 2005 18:50

Hojla!

Danes sem v Lisini knjižici Diete opazila zanimiv prigrizek. In sicer grisini oviti z bučkami.

Bučke s pomočjo lupilca narežeš na rezine, jih malce začiniš in popečeš. Omenjeno je v pečici, žar varianta. Menim, da bi se dobro obneslo tudi v ponvi.

Skuto zmešaš z rdečo papriko in česnom (čeprav lahko uporabiš tebi ljuba zelišča) in na tanko namažeš na rezine bučk. Le-te nato oviješ okrog grisini palčk. Zgledalo je zanimivo in dobro.

Lp, Petra

Lp, Petra

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar darja++ 06 Maj 2005 13:00

KAJ PA TOLE:
na kocke narežeš salamo - posebno, šinko.....
na kocke narešeš sir
dodaš kislo smetano
še jajčko
vse skupaj premešaš in nadevaš na toast , toasterje položiš na pladenj v pečico, toliko časa da se sir malo zmehča in kruh popeče in to je to. zraven je lahko kakšna solatka....

lp, Darja

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Jagodaa° 07 Maj 2005 10:04

No a vas zanima kako je šlo??

Začela s pitulicami (ja sem se opogumila in naredila osnovno varianto, dodalo le malo feta sira).
Potem kalamari v solati (niso bili moj izdelek, ga je poslala babi in je prav pasalo)
Potem klasika; ki je že dooolgo nismo jedli: biftek+popečeni kruhki, par rezin mortadele in slanine
Zraven dve vrsti spomladanskih solat: paradižnik+rukola+feta sir+zelena solata+kumare+nariban korenček (malce mešanim ker nekateri ne jedo rukole).
pa oreščkastočokoladna torta + sladoled

Pitulice so zeloo uspele; so dvakrat vprašali če sem jih sama naredila.

Evo na koncu je kar dobro izpadlo, čeprav ni bilo nobene posebnosti (če odštejem pitulice).

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar _Zala_ 07 Maj 2005 11:32

Jagoda,
ko si ravno nekje zgoraj omenjala tole Jamiejevo čokoladno torto - rekla si da uporabiš vedno čokolado s 70% kakva, ali ne? Katero pa? Lindt, Gorenjka? Sprašujem le zato, ker bi rada opozorila vse, ki ste ljubitelji teh temnih čokolad (tudi jaz:))), da sem našla v mercatorju v LJ temno čokolado Manner s 70% kakava, pakirana po 150 g !, cena 340 SIT. Seveda sem takoj kupila kar 2! :)) In je zelo dobra, z aromo bourbonske vanilije. Odslej bom za peko in glazure uporabljala večino samo še tole temno Mannerjevo čokolado.

Lep pozdrav!
Zala

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Majuška 07 Maj 2005 11:42

Zala, super. Upam samo, da jo imajo tudi kje v MB po takšni ceni. Drugače pa bom nasledni teden pogledala v Avstriji.

LP, Maja

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Babi 07 Maj 2005 13:05

Hej!

Jagoda, pa si se izkazala:))) Jaz sem te danes mislila spomniti se na beluse v solati, ki jih je pri nas toooloko in se za kosilo jih bova imela:)


Zala, tole Manner cokolado poznam ze nekaj casa in je kljub nizji ceni vedno dobra za take cokoladne zadeve:)

Lep pozdrav in lep dan

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Jagodaa° 07 Maj 2005 18:25

Punce najprej hvala za hinte o čokoladi.
Naj samo povem, da ko sem jaz prvič naredila to torto sem dala notri le tri čokolade od Gorenjke in je bilo vse skupaj le 210 gr ... no ko sem opazila razliko sem jo drugič dala 300gr in torta NI BILA tako dobra kot prvič!!
Sedaj pa dam dve Gorenjki 70% kakav (torej 140 gr) razliko pa navadno jedilno od Gorenjke in je torta ok (z amoj okus).
Kaj preveč pa tudi zato nisem kuhala, ker mi je blazno slabo in bruham ter imam se drisko zraven (in to se vleče že par dni, so trenutki ko komaj že "živim")... bo drugič bolje.

Babi špargljev š enikoli nisem naredila, veš da se jih moram lotiti, tukaj je tudi eno gojišče, ta da jih ne bo težko dobiti.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh