Forum: Prehrana in kulinarika

Imate kuharske izkušnje? Potrebujete nasvet? Povprašajte ostale udeležence foruma, ki radi razkrijejo male skrivnosti velikih kuharskih mojstrov. Seveda pa vam bo svetovala tudi naša izkušena uporabnica, moderatorka , s svojimi nasveti in za vas iskala potrebne informacije. Obilo užitkov.

Moderatorji:

artritis in prehrana

Nova tema
Default avatar Maja 08 Apr 2002 10:10

Zdravo!

Stara sem 55 let. Že leto dni trpim zaradi bolečin v sklepih. Imam artritis.
Tableti mi ne pomagajo veliko. Zanima me, če ima kdo podobne težave kot jaz in pozna kak preverjen domač recept, ki bi olajšal tovrstne bolečine.

Lep pozdrav,

Maja

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Ursa 10 Apr 2002 14:54

Znani slovenski poznavalec zdravilnih zelisc in ljudskega zdravljenja Pater Simon Asic (Pomoc iz domace lekarne) in dr. med. Eberhard L. Hartmann (tisoc in eno domace zdravilo), zdravik iz amerike, ki tudi preucuje naravne pristope k zdravljenju raznih bolezni, pravita:

1. Redno gibanje preprecuje otrdevanje in zarascanje sklepov. Ceprav je ob bolecinah to tezko izvedljivo je potrebno paziti, da se clovek ne zasedi. Mogoce plavanje?

2. Odstraniti prekomerno telesno tezo ter s tem zmanjsati obremenjenost sklepov. Zelo pomembno.

3. Trajna sprememba prehrane: malo mesa in vec zelenjave ter polnovredne prehrane, kar preprecuje odlaganje skodljivih ostankov presnove v telesu in sklepih. Zaradi telesne teze je potrebno omejiti tudi vnos mascob in redilnim ogljikovim hidratom. Pazite tudi, da ne boste zauzili prevec soli. Priporocena zdravilna hrana: regrad 8caj, sok, solata), hren (solata, sok), bezeg (sok, caj). Priporocene pijace: caji za odvajanje vode (lipovo cvetje, kopriva), za preprecevanje vnetij (sentjanzevka, timijan). Pa se vec podobnih priporocil je v knjigah.

4. Hladno-topli obkladki: pri bolecinah v akutni fazi sklepe hladimo, v kronicni fazi pa priporocata uporabo tople ilovice.

5. Druge zdravilne obloge na sklepe: skuta, gorcicna moka, krompir, psenicni zdrob, ilovica, seneni drobir.

Izkusenj s tem nimam, nasvete sem prepisala iz kjnige. Upam, da boste nasli kaj uporabnega. Lep pozdrav!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar nika 12 Apr 2002 10:28

Pred leti sem imela težave zaradi revme, celo tako močne, da nisem mogla spati. Ko sem naletela na knjigo dr. Campbel: Domače zdravljenje artritisa, sta se mi miselnost in stil življenja precej spremenila. Glavna pridobitev, ki sem jo dobila iz te knjige, je , da je revma posledica presnove oz. zastrupljanja organizma. Ob rednem (vsakodnevenm) izločanju in primerni prehrani se stanje res lahko hitro izboljša. Najboljši dokaz pa je to, da že ob postu začnejo znaki revmatizma izginjati - poizkusite, mene je to najbolj prepričalo. Sedaj (po 15 letih) , če sem disciplinirana, nimam več težav.
Veliko uspeha pri iskanju pravega recepta za vas vam želim.

Nika

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Lala 16 Apr 2002 10:37

Sprašujem za mamo, ki je zelo obupana in ji revmatoidni arteritis pri 45 letih dela velike težave.

Sicer ji sama pravim, naj poskusi z naravno potjo. Prav vesela sem bila vašega optimističnega sporočila, saj zdravniki pravijo, da artritisa ni možno pozdraviti, le omiliti, in še to z zdravili, ki imajo veliko stranskih učinkov.

Mami sem priporočila dieto brez mleka in mlečnih izdelkov, ssaj sem brala, da mleko povzroča vnetja sklepov. Prosim, zaupajte mi, kakšen način ste izbrali vi in ali ste imeli z artritisom hude težave?

Vsekakor bom čimprej poskusila dobiti knjigo, ki jo priporočate.

Hvala

Lala

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
 
Default avatar Bernarda 24 Apr 2002 19:54

Nika,

mi lahko zaupate, kje se dobi knjiga, ki ste jo omenili v vasem prejsnjem postu?
(Domace zdravljenje artritisa)

Lp
Bernarda

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Kuzme 09 Sep 2010 10:52

Težave artritisa in vnetji sklepov.

Po 45 letu sem imel velike težave stem. Bolečine so bile obupne.
Iskal sem nasvete iz vseh virov. Prejel sem veliko nasvetov. Preiskusil sem z pitjem veliko soka iz jablan travniškega sadovnjaka - do 1,5 l dnevno.Izbolšanje je bilo očitno.Veliko izbolšanje traja že 10 let. Sedaj popijem 1/2 l dnevno. Seveda pa je tudi pri prehrani paziti. Veliko zelenjave, ekoloških jabolk in drugega neškropljenega sadja. Pa tudi vsakodnevna hoja v hrib, da se krepijo mišice in vezi. Ob vsem tem uspeh ne bo izostal.
Lep pozdrav.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar tašinka 14 Sep 2010 13:38

Mogoče bi probali z glino.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Študentka_1 23 Sep 2011 10:05

Pozdravljeni,

stara sem 24 le
t in revmatoidni artritis mi dela težave že 5 let. na začetku je bilo zelo hudo...vendar se daj je lažje, še vedno pa se mi pojavljajo otrdeli in zatečeni sklepi...

Zanima me, ali ima kdo kakšno priporočilo še, poleg zgoraj omenjenih, kako se da izboljšati stanje... včasih sem lahko igrala npr. tenis, danes moram imeti res dober dan, da lahko primem lopar...

imate tudi ostali izkušnje z - omejiti mlečne izdelke, rdeče meso in mastne izdelke???
kateri sok najbolj pomaga?

Šele zdaj sem se res lotila prehrane, ker zdravniki ti res nč ne povejo pametnega...zato tudi nisem še veliko prebrala o tem.

Zahvaljujem se vam za vsak vaš nasvet.

lep dan

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar JOHANSONSON 23 Sep 2011 10:46

MAJA si že dobila nasvete in to kar pametne.
Prehrana in teža sta zelo važni, če imaš npr. 165 cm imaš lahko največ 55 kg, potem se lahko ukvarjaš tudi z rekreacijo.
Ene ženske so debele, ne morejo se gibat, zato obsedijo s škatlo piškotov v naročju in gledajo mehiške nadaljevanke.....ni čudno da še iz kavča ne morejo vstat.
To je torej prvi pogoj, potem pa kljub bolečinam na sprehod,hitraq hoja.....10 sek hoja-10 sek teka.....20 sek hoja-20 sek teka....30 sek hoja-30 sek teka....in tako naprej da pridemo na 1 uro teka, potem sklepov ne čutimo več (no včasih še malo, kadar je slabo vreme).
Kar se tiče tablet zdravniki radi predpišejo kar hude zadeve, bolj ko jamraš da te boli, bolj hude dobiš.Tudi MEDROL ti lahko predpiše kakšen ******.Moj pes je imel sum na vnetje in mu je veterinar predpisal medrol in jaz butel sem mu ga dajal...niti lulat ni mogel, taco je dvignil potem pa je tako stal kot bi ga vkopal in lulal po kapljicah 30 minut skupa....takoj sem nehal s tako butasto terapijo.
MAJA, naše telo se čisti od 3 ure zjutraj do nekje 11. ure.Takrat ni dobo uživati skoraj nobene hranem razen zelenih napitkov (iz zelenega listja-klorofil) in morda vmes bolj za okus zmiksat kakšen sadež, ali bolj polovico sadeža.
Mesa pa se izogibaj na daleč, sploh pa masznemu mesu in koži (piščanec, turi ribja koža) svinjsko meso je pa smrt za tvoje sklepe.
Torej veliko, veliko zelenjave, predvsem surove in sadja, pa orehe,lešnike,mandlje,sezamovo seme, laneno seme (vse našteto surovo, ne praženo)Nobenih izdelkov iz pšenice (če že, potem samo pira) več alkalnih semen kot je prosena kaša, ajda, kvinoja....ja vem kaj si zdaj misliš, same dobre jedi ne smem jesti.....ampak tako pač je, ti se odloči, ali želiš manj bolečin, ali želiš crkljati tvoje brbončice v ustih.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar nutricionistka 17 Nov 2011 08:13

Pazi se, katere diete se lotiš. Sama sem prebrala kar nekaj knjig na to temo in moram reči, da so nekatere diete prav absurdne - npr. vsakodnevno uživanje svežih jeter (kar bi lahko povzročilo hipervitaminozo in zagotovo ni varno).

Nekaterim pomaga izločanje določene hrane - mleka, žitnih izdelkov z glutenom, mesa,... Ampak to je popolnoma odvisno od posameznika - nekateri so občutljivi na določena živila, kar slabša simptome artritisa. Zato bi svetovala, da se lotiš hipoalergene diete; pri tej dieti uživaš le omejeno količino živil, ki niso pogosti alergeni, ter nato postopoma dodajaš ostala živila v dieto - ob opazovanjem simptomov ugotoviš, ali je katero od živil, ki si jih uvedla nazaj v dieto, res tako, da poslabša tvoj artritis. Škoda bi bilo na slepo izločati živila, ki ti ne škodijo, saj se ob tem lahko omejiš v številu različnih vitaminov in mineralov po nepotrebnem.

Lep pozdrav ;)

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar mickakovačeva 17 Nov 2011 14:08

nutricionistka, a lahko prosim bolj konkretno napišeš katero mleko se izločas iz prehrane,sveže surovo, kislo surovo, alpsko (homogenizirano), pasterizirano...in npr. zakaj bi se ga izločilo?
Hvala !

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar nutricionistka 17 Nov 2011 18:52

Kot sem omenila, ni nujno, da je sploh težava v mleku. Težava je lahko v katerem koli živilu, še posebej v pogostih alergenih, kot so: mleko, jajca, oreščki, žitarice z glutenom, ribe in raki, soja, gorčica,... lahko pa celo v skritih sestavinah hrane (aditivih), kot so sulfiti in mononatrijev glutamat.

Če bi bil problem v mleku, bi bil ta lahko zaradi njegove beljakovine ali zaradi njegovega sladkorja (laktoza). Če je težava v beljakovinah, bi odsvetovala vse mlečne izdelke, v kolikor je v laktozi, pa se sme uživati sire in maslo, saj le ti vsebujejo minimalno količino laktoze.

Če imaš občutek, da je težava v mlečnih izdelkih, jih popolnoma izloči iz prehrane za npr. 3 tedne, nato pa jih uvedi nazaj v veliki količini - trikrat dnevno jih uživaj naslednje tri dni. Če ugotoviš, da se ti je stanje ob ponovnem uvajanju poslabšalo, to pomeni, da si občutljiva na mlečne izdelke. V kolikor pa se ti stanje ne spremeni, potem pa jih mirno uživaj.

Enako lahko poizkusiš z ostalimi živili.

LP in srečno ;)

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar johansonson 18 Nov 2011 10:44

mickakovačeva je zastavila v bistvu dobro vprašanje, na katerege pa NUTRICISTKA nisi odgovorila, bom poizkusil odgovorit jaz...najboljše za telo je surovo mleko, ker ima svoje lastne encime za presnovo laktoze npr.S kuhanjem te encime uničimo, tudi s pasterizacijo.To, da je mleko iz mlekomatov okuženo je en velik lari fari, jaz ga kupujem in surovega skisam in uživam, še psu ga ponudim za njegovo boljše počutje (od svežega namreč dobi drisko).
Homogenizirano alpsko mleko, pa je živa katastrofa.To mleko tako zelo predelano, premiksano, razbito, da se maščoba nikoli več ne združi in se ne nabere na vrhu posode tako kot pri pasteriziranem, ali surovem mleko.Dodatna katasrofa pa je, da je v te razbite maščobne kapljice ujet skoraj ves kalcij in tako v našem telesu le ta ne ostane (telo ga ne more uporabiti) in ga samo lepo pokakamo naslednji dan.Alpsko mleko pa je tudi zelo nevarno, saj če ga hočete pogreti vam lahko v lancu dobesedno eksplodira-Ljubljanske mlekarne so že imele tožbe potrošnikikov, ker so se ljudje opekli...Torej ni vseeno kakšo mleko pijemo.Dejstvo pa je, da samo majhni otroci do 3 let starosti lahko presnavljajo mlečno laktozo, potem pa encim za presnovo počasi usiha in odrasli ljudje že imamo zaradi tega prebavne motnje (napenjanje,krči-tudi driske), starejši ljudje pa kravjega mleka sploh ne bi smeli uživati, zardi teh problemov.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar nutricionistka 18 Nov 2011 17:34

johansonson ne želim se kregati, ti pa povem moje mnenje kar se tiče mleka.

Surovo mleko je za tiste ljudi, ki so le tega vajeni, boljše kot ostala mleka, tako kot si sam navedel (zaradi nespremenjenih struktur beljakovin in encimov in žive mikrobiote, ki lahko deluje kot probiotik). Seveda je pa težava, v kolikor mleko ni popolnoma sveže (torej da nekje čaka) in če se pri molžnji ne držijo dobre higienske prakse, saj se lahko v njem namnožijo bakterije, katere pa nekdo, ki ni vajen surovega mleka, ne bo dobro prenesel. Zato se surovo mleko nikakor ne priporoča otrokom, nosečnicam in starostnikom.

Kar se tiče homogenizacije pa ta ni tako problematična kot ti praviš. Saj mar ne izločamo mlečne maščobe kar z blatom, v telesu imamo vrsto encimov ki te maščobne kapljice razbijejo, maščobo pa porabimo za kalorije. Kalcij se tudi ne nahaja v mlečni maščobi, saj bi potemtakem bilo maslo dober vir kalcija, kar pa ni. Homogenizirano mleko za človeka ni škodljivo, kar je bilo že neštetokrat tudi znanstveno dokazano.

Težava je bolj v sterilizaciji ali pa preveč dolgotrajnem segrevanju mleka, ki spremeni obliko proteinov, na katere je kalcij vezan, in le ta se sprosti. Kalcij, ki ni vezan, težje absorbiramo. Zato je boljše pasterizirano kot sterilizirano mleko.

Kar se tične neprebavljivosti mleka je to spet neka "pravljica". Mleko ni dobro prebavljivo za večino Azijcev, Afričanov in velikega števila Američanov, vendar je prebavljiv za 90 % Evropejcev, saj smo se gensko prilagodili in s starostjo ne izgubimo encima laktaze (ki pa ga tvoj pes izgubi, in zato težko prebavi sveže mleko). Vendar večina "alternative" glede prehrane izvira iz Azije, zato se širi toliko prispevkov, člankov in knjig, ki trdijo, da mleko v starosti ni več primerno. Seveda te zadeve pišejo novinarji in ne znanstveniki, zato pa hitro pride do napak in kaj ni pojasneno.

Evo moje pojasnilo. Ker seveda pričakujem udarec nazaj, še enkrat povem da se ne mislim kregati na to ali katero koli drugo temo. Vem, da je veliko člankov na to temo, kot že omenjeno je to pogosto napisano iz strani novinarjev, ki nimajo prave znanstvene podlage in hitro kakšne stvari posplošijo in pretiravajo, da njihovi članki/prispevki izpadejo bolj privlačni za branje.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar johansonson 18 Nov 2011 17:57

jaz nisem pisal o maslu kot maslu, ampak o mlečni maščobi ki se, ko mleko pustimo daljši čas stati, dvigne na površje in tvori smetano...pri alpskem mleku se to zaradi homogenizacije ne zgodi, ker je maščoba tako razbita (ker je mleko tako zelo obdelano) da se nikoli več ne "pobere".In kalcij je ujet v te maščobne mikro kroglice, pa četudi so vas na faksu morda učili drugače.Me prav zanima če lahko to ZNASTVENO DOKAZANO ŠTUDIJO o alpskem mleku citiraš.Pozabljaš pa tudi na dejstvo, da velike mlekarne delajo dobro reklamo sebi v prid.Kakor koli že, jaz nobenega človeka ne sovražim toliko, da bi mu priporočal alpsko mleko.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar nutricionistka 18 Nov 2011 19:59

Pa nisem jaz tu zato, da bom tebi brskala znanstvene študije. Nimam energije za to, niti časa, če bi poznala na pamet katero študijo, pa bi ti jo z veseljem navedla.

Na hitro sem našla tole:
"There are much less studies dealing with the impact of homogenization and milk processing in general on the human health properties of milk. Homogenization seems to improve milk digestibility for subjects suffering intestinal disease, however, infants digest better native human milk fat globules than homogenized droplets from infant formula. Presently, there seems to be no strong evidence that dairy products, including homogenized milk, increase the risk of coronary heart disease in healthy men of all ages or middle-aged healthy women. Moreover, some casein peptides present anti-thrombotic and anti-hypertensive features, and milk drinking might be associated with a small reduction of stroke risk. Though, the effects of milk homogenization and heating regarding the bioactivity of casein peptides and the cardiovascular impact of milk consumption should be elucidated. Studies found to date do not show any impact of homogenization on milk allergy or intolerance in humans, except for a few percent of children allergic to milk who would tolerate less homogenized milk."
(vir: Does homogenization affect the human health properties of cow's milk? Marie-Caroline Michalski, Caroline Januel, 2006) Kot vidiš, nobenih močnih dokazov o škodljivosti homogenizacije.

Če si kdaj iskal znanstvene študije veš, da iskanje le teh ni najbolj preprosta zadeva. Seveda pa, če smo pri tem, poišči ti znanstveno študijo (pa ne nekoga ki govori o njej, izvirno študijo), ki dokazuje tvojo teorijo o slabi dostopnosti kalcija (ne le špekulira, ampak ima trdne dokaze).

Če mi jo najdeš, evo, kapo dol, ne pisnem niti besedice več, dokler ne preštudiram kupe strokovne literature in sem tako podučena o prehrani, kot si ti.

By the way, me na faksu ne učijo ljudje iz "mlekarn", ki bi si delali reklame, ampak profesorji, ki veliko hodijo po kongresih, sodelujejo pri raziskavah in preberejo bistveno več strokovne literature, kot jo jaz, in najverjetneje tudi ti.

Maščoba v mleku je homogenizirana in vročina res ne vodi v to, da bi se ponovno združila. Vendar se na srečo naše telo ne zanaša izključno na visoko temperaturo za razgradnjo hranil, ampak imamo v prebavnem traktu cel kup encimov in žolčne soli, ki razbijejo in razgradijo maščobe.

Povej mi, zakaj se "skoraj ves" kalcij ujame v maščobno krogljico?

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar johansonson 19 Nov 2011 10:09

ja ti si trdila da obstaja študija ne jaz, kaj čem jaz brskat za to študijo, mene niti ne zanima.
Mlekarne imajo kar močan vpliv na tvoj faks, nič se ne boj...tako kot farmacevtska industrija
na medic.faks in zdravstvene ustanavo

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar nutricionistka 19 Nov 2011 10:35

johansonson napisal:me prav zanima kaj je za tebe zdrava hrana- prehrana, da bi se lahko diskusija razvila naprej, ker tole je pač forum kjer debatiramo.Z veseljem bom sodeloval v tej debati.Sploh zelo rad debatiram, kadar so zraven strokovnjaki.


Nekam se ti je jezik zavozlal. Razen teorije zarote nisem slišala nič drugega bolj konkretnega od tebe, kakšni bolj trdni dokazi pa te "niti ne zanimajo". Mene zagotovo nisi prepričal v svoje besede. Svetujem, da naslednjič bolj preveriš vir, iz katerega izvirajo te tvoje znanstvene trditve.
Sicer pa je zame ta "debata" zaključena.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar johansonson 19 Nov 2011 12:47

tole si napisala ti..."Kalcij se tudi ne nahaja v mlečni maščobi, saj bi potemtakem bilo maslo dober vir kalcija, kar pa ni. Homogenizirano mleko za človeka ni škodljivo, kar je bilo že neštetokrat tudi znanstveno dokazano."
Torej napisala si da je bilo NEŠTETOKRAT (vsaj 1x bi lahko našla in citirala) ZNANSTVENO DOKAZANO.
In še enkrat KALCIJ SE NE NAHAJA V MLEČNI MAŠČOBI-ti kar nekaj pišeš, jaz pa nisem pisal o mlečni maščobi, temveč o maščobi v ALPSKEM MLEKU, ki je s samo HOMOGENIZACIJO ujet v razbite,razsute MAŠČOBNE KAPLJICE...kar se mene tiče je debata lahko zaključena, saj itak ni nobene koristi od nje.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar nutricionistka 19 Nov 2011 14:09

Če bi prebral članek, ki sem ga citirala, bi ugotovil, da je v tem članku združenih veliko študij, ki se ukvarjajo z vplivom homogeniziranega mleka na zdravje.

Aja in by the way, maščoba v Alpskem mleku (Alpsko mleko je znamka mleka, najverjetneje misliš s tem homogenizirano mleko) je mlečna maščoba. Ko mleko homogeniziraš je to še vedno mlečna maščoba, le v manjših kapljicah.

Če bi se kalcij vezal v maščobo v mleku (ali imel tendenco k temu, da se ujame v maščobne kapljice), bi bil potemtakem maslo (ki v bistvu je mlečna maščoba) tudi vir kalcija. Vendar ni, saj je kalcij vezan na mlečne beljakovine.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar KAMPIRANJE 15 Okt 2012 18:46

Tole je bila pa kar čundna debata med vama.

Konkretno ni nihče ničesar povedal:
- mleko da ali ne
- soja da ali ne
- ribe da ali ne

To je bistvo, da se ljudem pomaga, kaj jesti in kaj ne. Ne pa kot neki poiskusni zajci. Probaj in če te ubije, te ubije. Žalostno.
Valjda obstajajo kakšne znanstvene statistike NUTRICISTKA, kaj je dobro in čemu se je pametno izogibati.

Torej strokovni nasvet. Pa ne kar nekaj.

Jaz sem probala klistiranje s kamilčnim čajem (2x letno-spomladi in jeseni- par dni zaporedoma ) in vsak dan za 1 čajno žličko pekoče paprike(feferoni, čili), pa ingver tudi proti slabosti , super sredstvo proti vnetju in bolečinam. Meni je pomagalo in bolečine so parktično preko noči izginile. Sama sem morala priti do tega spoznanja. Zelo dobro je piti šipkov čaj, z dodatkom 1-2 lista lovorja in eno šnito svežega ingvarja (gomolj) v približno 1,5 l vode. To pijem vsak dan. Mleko že zdavnaj ga ne pijem več, sploh pa Alpsko ne in se strnajam, da je tu vse preveč kemije, ki nam vsem skupaj dela škodo. Jogrut sem ter traj malce, pa kakšno pusto skuto. To kupim pri kmetu. Ravno tako ne jem rdečega mesa in sploh ne preveč rib, sire sem popolnoma črtala, ti me ubijajo. Sadje in ogromno zelenjave predvsem sveže ali na žaru ali pa kot kakšne juhe (te kupim tudi pri kmetu). Odličen je ohrovt, črna redkev tudi protivnetno in proti bolečinsko delujeta, pa česen in rdeča čebula ne semta manjkati.
Bio - ekološko, BLA, BLA, BLA.......tega ni nikjer, najbolj pomembno je, da jeste domačo sezonsko zelenjavo in sadje (jabolka, slive.., koromač, odlična je rumena buča, špargelj.....ipd)

Solim minimalno s himalajsko soljo, olivno olje je super in brez problema jem kulinarično zlato (maslo prekuhano, da se izločijo vse beljakovine -na netu dobite recept). Tudi kis uporabvljam Ašičev ali pa kar iz domačega cvička, ki se skisal), pa kakšen radler sem ter tja, bolj redko spijem. Res je ne kadim in sicer alkoholnih pijač ne pije. Če ravno sem nekje prebrala, da naj bi bil odličen ubijalec artritisa, nisem sporbala, pelinkovec in kostanjov šnops...????

Sama pečem pirin kruh (1/2l radenske, 1/2 kg pirine polnozrnate črne moke, 1 pecilni prašek, 1 jedilna žlica olivnega olja in 1 žlička zravnana soli - vse dobro premešati - je bolj tekoča kot kompatkna zmes, - v pekač za peko položi pici pek papir in vlij zmes vanj potresi z različnimi semeni ter peci 1 uro pri 200 stop C. To je moj vsakdanji kruh pred vsem za zajterk, a ne več kot 120g torej dva hlebčka po 60 g.

Pa gibanje. Raztezne vaje, joga, hitra hoja........Ne pretiravati, dovolj je vsak dan 10-20 min. Pa je počutje kot se šika. Teža je zelo pomembna, zato vsaj 1x na teden na tehtnico in takoj zategni ročno, če se kazalec premakne navzgor.

Lepo bodite in če ima še kakšen kakšno pametno in preizkušeno metodo ali nasvet za samoozdravljenje, pa naj le sporoči vsem, ki trpijo za to boleznijo, ki se jo da s pravilno prehrano in črevesno higijeno pozdraviti. Doktorji naj kar govorijo, da je artritis neozdravljiv. Moji mami so dajali eno tono zdravil proti sladkorni bolezni in kaj mislite pri 64 je umrla zavoljo samozastrupitve z ZDRAVILI, pred tem pa še 10 let hodila po svetu slepa. TOREJ????

Pri zdravilih vedno preverite stanske učinke. Še najbolj varen je ASPIRIN 500 (vendar previdno le v najnujnejšem primeru, po možnosti z jogurtom oz po jedi, nikakor na prazen želodec) in vitamin C.

Srečno!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar KAMPIRANJE 16 Okt 2012 11:40

Maja pozdravljena še nekaj nasvetov, morda bodo prišli prav!

Teževa pri artritisu, revmi odpraviš ali omiliš.

Če bolijo kosti, križ, zebe v noge ali roke je tu enostavno zdravilo.

- pekoči feferoni
- čili v prahu
- ingver gomolj

Pomaneš po bolečem mestu pekoče feferone ali gomolj ingverja in oteklina ter bolečina zgine.

Ravno tako če te zebe v roke ali noge, natresi v čevlje, copate - obuvalo nekaj čilija v prahu, pomani s prahom roke, stopala ali boleča mesta in boš videla kaj se bo zgodilo.
Roke, noge bodo v hipu postale vroče, bolečine izginejo.


Če preneseš pekoče feferone, najbolj sveže ali pa mini čili, vse se da kupiti v Mercatorju, te ogreje od glave do pete. Dovolj je 1 čajna žlička na dan v hrani (juhah, omakah ali čaju). Deluje preventivno.

Prihraniš na kurjavi, he, he, he...........

Mešanica mojega čaja je bila: 2 kosa ingverja, 2 lista lovorja, 1 mini čili, šipek in meta. To je moj dobri čaj. Pomaga proti slabosti in ogreje telo, deluje antiseptično in blaži bolečine pri artritisu.


Pri artritisu se strogo izgobija konzervirane hrane. Mene bi sardine v konzervi skoraj ubile. Hrana brez konzervansov, domača, sezonska je najboljše zdravilo za artritis.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar 111a 19 Okt 2012 07:41

Pozdravjeni, sama nimam konkretnih izkušnej z artritisom, je pa kolega imel težave in je po terapijah v Planetu zdravja čisto brez težav. Vem da je mogel hrano kar krepko spremnit, nič mleka, mesa, jajc, čim manj cukra ...

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Ljubeča mama 21 Okt 2013 10:56

Maji, ki jih ima sedaj že 66.

Tudi sama sem imela težave z artritisom, začelo se je že v mladosti. Postrežem vam lahko le s svojimi izkušnjami, znanstvene razlage pa me ne morejo prepričati, če se moje telo in telo ljudi, ki me obkrožajo odzivajo drugače.

Najprej pomislite na kravo in njeno velikost: kravje mleko vsebuje poleg kalcija in drugih sestavin tudi insulin, pa rastni hormon in še kaj... da bo bolj strokovno si lahko na internetu dobite ustrezne podatke. Sedaj pa samo pomislite ali se vam zdi krajve mleko primerno živilo za človeka s svojo konstitucijo, če to primerjamo z ogromno 500 kilsko kravo?
Kaj pa vse obdelave mleka, ki sproducirajo mrtvo živilo?

Počasi smo skozi izkušnje ugotovili, da naša družina ne sme uživati mleka, vsi smo nule in menda ima nula krvno skupino približno 50% Slovencev.

Če bi že v mladosti vedela, kar vem danes, bi bilo lahko drugače, boljše. Moje zdravstveno stanje se je začelo slabšati pri 16-ih (prvo vnetje sklepov v gležnjih z vročino, ponavljajoče se driske, vneto grlo, bronhitis, nahodi). Srednjo šolo sem zapustila na pol živa z operacijo mandeljnov in uničenimi zobmi (kljub izdatni mlečni prehrani, zelo rada sem imela mleko in mlečne izdelke, v šoli pa smo imeli celo mlečno malico). Mesa nikoli nisem imela preveč rada, doma smo imeli zelenjavni vrt, jabolka so bila moje najljubše sadje.
Včasih se je tudi kruh mesil doma in pekel pri peku in spominjam se, da se je poleti kar hitro skisal. Ali ste opazili, da se današnji kruh ne skisa več? Ali mislite, da je to v redu?
Po 20 letu sem spremenila način prehrane, nekako sem podzavestno uživala manj mleka, sem pa imela zelo rada sir. Po 30 letu so se začeli glavoboli, večna obremenjenost z rastočimi kilami, ponavljajoče bolečine v kosteh, pa ni bil revmatizem.

Starejši sin že 10 let ne uživa več mleka, koža se je pozdravila. Kakšno leto za njim sem tudi jaz (pri 50-it) na priporočilo homeopata prenehala uživati mleko in mleče izdelke. Driske in glavoboli so se raztegnili na daljše intervale. Istočano sem pričela redno prebirati deklaracije na prehrambenih izdelkih in z grozo ugotovila, da praktično ne smem uživati ničesar, kar ni doma narejeno: povsod najdemo mleko v prahu, sirotko v prahu, sledove laktoznega sladkorja..., da ne govorim o priotnosti ostalih prehrambenih strupov-aditivov v industrijsko pripravljeni hrani, ki nam škodujejo že v sledovih.

Ko sem zdravnici pokazala svoje roke artritične roke, mi je na moje začudenje rekla, da se to ne da pozdraviti?! Ko sem opazila, da ima ona še bolj grčaste roke kot so moje, mi je bilo jasno, če sebi ne more pomagati, tudi meni ne bo. Jasno mo je bilo, da moram na pot samozdravljenja!
Svoj artritis sem umirila s kremo in rastlinskimi tabletami Rumalaya. Jutranjo kavico pa sem še veselo pila in mislila, da tisti naprstnik alpskega mleka, ki ga dam v jutranjo kavo že ne more škoditi. Pa je, zopet se je vnel sredinec na levi roki, prav grdo je bil zatečen, ponoči me je zopet trgalo po kosteh. No, in potem sem črtala tudi to.

Sedaj sem že 9 let, nekateri bi rekli, na dieti. Ali veste kako izgleda, če pojem hrano, ki vsebuje mleko le v sledovih, morda od enkrat ne bo nič, ampak telo si zapomni: zjutraj se zbudim z rahlim glavobolom, ki se stopnjuje do 10 ure, potem se začne še bruhanje in driska, noge se tresejo, sem brez energije, lahko samo ležim, popoldne v požirkih začnem previdno piti kamilice in tam okolo pete ure že uspem pojesti kakšen košček melone. Do večera mi potem še malo odleže. Drugi dan sem zanič in preživim v postelji in cel svet se mi gabi. Pijem dovolj tekočine, da se razstrupim. Ja, to so tipični znaki zastrupitve. Ampak tega se ne grem več, rajši pazim, kaj jem in si vzamem več časa za pripravo hrane. Vedno so bili problematični zimski meseci, enkrat na mesec me je obvezno takole zvilo. Pred dvemi leti sem naredila tudi 42 dnevni post ob sadno-zelenjavnih sokovih in juhah. Fantastično vam rečem. Kot bi se še enkrat rodil.

Moj mlajši sin je zadnji nehal uživati mleko in mlečne izdelke. Pred 6 leti je bil tak revež, trikrat smo ga imeli na urgenci, ker je kazalo na anafilakso, koža mu je dobesedno cvetela, zdravnica pa ga je hotela "pozdraviti" z antidepresivi. Hvala bogu, da je bil toliko pameten in razgledan, da tega ni sprejel.

Strah me je bilo, ko sem videla, kakšen revež je, nisem več vedela ne kod in kam. Po znakih se mi je zdelo, da pa bi bila morda lahko ščitnica, pri obeh. Ni mi kazalo drugegakot da sem naju naročila na samoplačniški pregled pri specialistu za ščitnico. Splačalo se je. Ob prvem pregledu je takoj naredil ultrazvok ščitnice, pri obeh je bila vneta (pri meni že kronično). Glede na naše težave je vso družino poslal na preiiskave, vsi imamo laktozno intoleranco.
Samo mlajši sin je še doma. Oba se morava prehranjevati zelo pazljivo. Enkrat na leto kontrola ščittnice.
Črtati je bilo treba mleko, pšenico, tudi sladkor, meso sva zelo omejila, svinjina, salame odpadejo, konzerve tudi. Zelo priporočljivo je proso in ajda. Kar poglejte stare slike pa boste videli kakšne lepe lase so imeli naše babice in dedki in zobe tudi.
Ves čas je potrebno paziti na bazičnost telesa. Sadje in zelenjava, ribe. Srednja Evropa ima probleme, ker je v hrani premalo organskega joda, ki ga potrebuje ščitnica. Potrebno je uživati nejodirano solinsko sol, ribe, ribje olje, morske alge. Pa še nekaj: če ste nagnjeni k artritisu ne smete uživati pomaranč in limon. Soja pa je itak strupena, sploh, če ni fermentirana.

Pa še nekaj: v pripravljeni hrani je toliko vseh dodatkov,ki niso hrana ampak so strupi, ki nam škodujejo že v sledovih. Ali bi zavestno pojedli kemikalije, če vam bi jih postregli na krožniku? Ker pa so skrite v hrani sploh ne razmišljamo o njih. No, ja, če vsi tako delajo, še ne pomeni, da je to v redu. Prisluhnite svojemu telesu, opozujte se, razmišljajte!! Mislite na svoje otroke in na to, kaj jim dajete na krožnik!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar MEG 06 Apr 2014 10:14

Pozdravljeni,
že več let bolujem za artritisom sklepov. In kako se je žačelo:Prva sprememba ,ki se mi je zgodila je bila ta, da sem po 5 letih mislila, da je vzmetnica, ki je do takrat odlično služila svojemu namenu, kar naenkrat postala trda- pretrda. Menjala sem v stanovanju drugo posteljo in stanje ni bilo prav nič boljše.
Potem sem ugotovila, da sem zaradi moževe želje začeli konzumirati več svinjskega mesa. Stanje se je samo še poslabševalo, meni a prav nič ni kapnilo.
Potem sem se odločila, da bom spremenila prehrano in evo... skoraj me kosti( kakor sama pravim) prav nič več niso bolele. In stvar je šla v pozabo...
Sedaj pa imam enega prijatelja, ki zelo rad je svinjsko meso.... in seveda ga tudi sama poskusim. Sedaj so se po 3 mescih take prehrane kot vulkani zopet obudili moji sklepi in nisem mogla takoj ugotoviti kaj naj bi temu botrovalo.
Da nekje zgoraj sem prebrala, da je svinjsko meso smrt mojim sklepom in to je resnica.
Torej nič svinjskega mesa, in seveda tudi ostalega čimmanj, čimveč sadja in zelenjave ter stran z pšeničnimi izdelki in mlečnimi izdelki.
MEG

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar bosty39 18 Jul 2016 16:02

Mene pa zanima,kaj pomaga pri odpravi psorjatičnega artritisa ? Ima kdo izkušnje s tem ? Enako kot navadni artritis me bolijo sklepi,jem tablete sam bi raje kaj po naravni poti,če obstaja !? lp.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh