Družinska medicina

Vse o splošni medicini, boleznih, zdravniških pregledih, zdravljenju, diagnozah in o tem, kako si povrniti zdravje.

NOVA TEMA Izberi forum
X
Zdravstvene posvetovalnice    Darovanje organov    Dermatologija    Družinska medicina (mapa)       Družinska medicina       ED - želiva si spolnosti       Prva pomoč       Urgenca    Farmacija (mapa)       Zdravila in zakonodaja       Farmacevt svetuje    Fizioterapija (mapa)       Elektromagnetna terapija       ARTHRON - fizioterapija       Fizioterapija in masaže    Genetska posvetovalnica    Ginekologija in porodništvo (mapa)       ABC ginekologije in porodništva       Bioidentični hormoni       Darovanje spolnih celic       Intimna nega in zdravljenje vaginalnih okužb       Fetalna kardiologija       Klimakterij       Matične celice       Kontracepcija       Neplodnost    Hujšanje    Interna medicina (mapa)       Alergije       Astma in druge pljučne bolezni       Bolečine v križu       Bolezni prebavil (gastroenterologija)       Bolezni ledvic       Hormonske motnje       Inkontinenca       Kako živeti z boleznijo ščitnice - Metuljčica       Kardiologija       Proktologija       Revma       Sladkorna bolezen       Srčno popuščanje    Kirurgija (mapa)       Radiologija       Klinika dr. Fabjana       Urologija       Žilna kirurgija       Estetsko preoblikovanje telesa       Abdominalna kirurgija       Estetska in plastična kirurgija    Manualna medicina - zdravljenje gibalnega sistema    Nevrologija (mapa)       Multipla skleroza       Kronična utrujenost    Onkologija (mapa)       Pravna pomoč bolnikom z rakom       Limfom in levkemija       Kako živeti z rakom?    Optika    Ortopedija in travmatologija (mapa)       ARTHRON - Sklepne in športne poškodbe       ARTHRON - Zdravstveno svetovanje v športu       Nevrokirurgija       Ortopedija       Zdravljenje obolenj in deformacij stopala    Otorinolaringologija in ustna higiena    Pediatrija (mapa)       Pediatrija       Neonatologija    Prehrana in varnost živil    Preventivna medicina (mapa)       Cepljenja       Oksidativni stres       Kajenje    Psihiatrija in terapevtska pomoč (mapa)       Demenca       Depresija, anksioznost in razpoloženjske motnje       Psihoterapija       Psihiatrija    Stomatologija (mapa)       Ortodontija - čeljustna in zobna ortopedija       Ustno zdravje in higiena       Maksilofacialna in oralna kirurgija       Zobna protetika       Otroško in mladinsko zobozdravstvo       Endodontija       Parodontologija       Splošna stomatologija    ARHIV - zdravstvo Zdravo življenje in alternativne vede (mapa)    Duhovnost, meditacija in joga    Homeopatija    Medex – zdravi z naravo    Preventivni pregled dojk    Prehrana in kulinarika    Masaža    Zdravilstvo    Prehrana, rekreacija in oblikovanje telesa    ARHIV - alternativa in zdravo življenje Starševstvo in medsebojni odnosi (mapa)    Čustvena inteligenca, komunikacija in odnosi    Enostarševske družine    Obporodno obdobje    Ljubezenski nasveti    Ločitev, nezvestoba in varanje    Mejna osebnostna motnja    Mejna in narcistična osebnostna motnja - svojci    Mladi, ljubezen in spolnost    Nosečnost    Partnerska in družinska posvetovalnica    Sex v mestu    Starši, učitelji in učenci    Starševski čvek    Starejši so modrejši    Starši in otroci    Vrnitev k sebi    Vrtci in varstvo otrok    Vzgoja otrok in družine    Ženski in Moški čvek    Življenje, ah to življenje Sociala, delo, izobraževanje in pravo (mapa)    Bolni otroci - svetovanje    Delovno pravo in zaposlitev    Iščete delo, delavca?    Motnje hranjenja    Duševno zdravje    Otroci s posebnimi potrebami    Pomoč starejšim in bolnim    Posvojitev otroka in rejništvo    Pravni nasveti    Stres    Varna hiša    V svetu tišine    Zasvojenost in pomoč    Za ženske v stiski    Žalovanje in slovo    Žensko podjetništvo    Arhiv - sociala Dom, tehnika in prosti čas (mapa)    Al' prav se piše ...?    Domače živali in veterina    Glasba, film in fotografija    Gradimo, opremljamo in urejamo dom    Knjižni molji    Nepremičnine    Politični čvek    Računalništvo, telefonija, internet in televizija    Skrinjica idej!    Slovenci po svetu    Vrtičkarstvo, zelišča in urejanje okolice    Arhiv - prosti čas Mali oglasi    Vse za malčke in mamice    Ostali oglasi    Menjave Zavarovanja in finance (mapa)    Financiranje    Računovodstvo    Pokojninsko zavarovanje    Poravnave in odškodnine    Prostovoljna zdravstvena zavarovanja    Zavarovanja Avto.Over.Net: Avtomobilizem (mapa)    Avtomobilizem in F1    Avtomobilska zavarovanja    Pomoč voznikom v prometu Style.Over.Net: Moda, ličenje in nega    Poroka in poročno potovanje    Nega, ličenje in style Travel.Over.Net: Počitnice in potovanja (mapa)    Izleti po Sloveniji    Praktični nasveti in popotovanja    Kam in kako na počitnice O omrežju Over.Net (mapa)    O omrežju Over.Net    Tehnična podpora    Zdravstvo pri nas?    TEST - Testni forum 3 (148)    TEST - Minister za zdravje obvešča       Podforum - TEST    TEST - Testni Forum 2 (153)    TEST - Testni forum 4 (62)    TEST - Testni forum 5 (127)    Varna pot    Estetska dermatologija
Odgovori

preveč železa v krvi

Default avatar meri 07 Dec 2001 15:25

Zanima me kaj lahko storiš , če imaš preveč železa v krvi. Slišala sem da to ni dobro in lahko povzroča raka ker je oksidant. Menstruacije nimam več.

Ali lahko s prehrano kaj vplivam ? Jem pa zelo malo mesa in beljakovin.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Marija Rejec 08 Dec 2001 12:43

Ugotoviti je treba, zakaj imate visok nivo železa v krvi in ali so eritrociti preveč polni ali je železo "v depoju" v serumu itd. Podatkov ste napisali premalo, tudi niste napisali, za koliko so vrednosti povečane. V vsakem primeru se morate posvetovati s svojim osebnim zdravnikom, ki bo po potrebi tudi ustrezno ukrepal. Zase lahko naredite le to, da dovolj pijete in si privoščite antioksidante npr. Triovit kapsule.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar meri 09 Dec 2001 08:45

ERC 3,87,HB 136, MCV 100, MCH 35, MCHC 351

Kako ugotoviš da je železo v depoju ?
Železa imam zaenkrat malo nad normalo -30.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Marija Rejec 10 Dec 2001 12:29

Vaša krvna slika je kar v redu. Imate malo manjše število eritrocitov, zato so pa so dovolj veliki. Železo je do 28,6 normalno, torej ga imate v serumu na zgornjem robu, skratka lahko bi rekli še v okviru laboratorijske napake. Železo je v telesu v serumu (prosto) in vezano (transferin), to je depo. Vedno se primerjata obe vrednosti.
Glede železa se ne obremenjujte, niste nič bolj izpostavljeni raku, kot drugi, morda vam primanjkuje le kakšen vitamin skupine B.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
 
Default avatar andreja nuša 09 Jul 2008 17:02

Spoštovani!

Imam vprašanje, imam namreč malo nižjo vrednost Fe - 7, Hb pa 155, kar je v mejah normale. V 6 mesecih sem se zredila 11 kg, s tem, da sem prehransko zelo omejena - alergija na hrano (od krompirja, mleka in mlečnih izdelkov,morskih sadežev, vmes je veliko tudi sadja in zelenjave - navzkrižne reakcije. Drugače imam tudi evtirotično difuzno golšo -pred leti sem se 9 let zdravila z Vobenolom, sedaj pa imam TSH 1,26. Prebolela tudi vensko trombozo v veni na vratu.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Katarina P 14 Jul 2008 10:59

Spoštovani,

kaj točno je vprašanje?

Lep pozdrav,
Katarina

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar kamisliš 25 Okt 2008 15:13

Pozdravljeni.
Mene pa zanima, če je res normalno, da imam 59.0 železa(serum) v krvi. Hemoglobina imam 132.
4 leta sem se zdravila za anemijo. Letos meseca maja sem imela 4.2 železa Hemoglobina 140, predlani samo 0.9 železa in 71 hemoglobina. Tablete sem jemala vsaki drugi dan po 50mg.
Že vnaprej hvala za odgovor.
Lp

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Katarina P 25 Okt 2008 17:05

Spoštovani,

59 je preveč. Če še vedno jemljete železo, bi bilo smotrno prenehati, če pa ga ne pa bi bilo potrebno narediti še kakšno preiskavo - obrnite se na vašega zdravnika.

Lep pozdrav,

Katarina

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Tanjakar 26 Okt 2008 10:52

Pozdravljeni,

Sem v 26.tednu nosečnosti in sem ravno v petek prišla iz porodnišnice kjer sem ležala 10dni zaredi prenizkega železa in hemoglobina. Železa sem imela 4,7, hemoglobina pa 85. V petek je pa izvid pokazal železa 23,7, hemoglobina pa 92. Vem da mora biti hemoglobina od 120-180, koliko pa je lahko železa? Po navodilih zdravnika sedaj pijem legofer 3x na dan po 30ml in še po 2 tableti hematopana skupaj z vitaminom c ter kalcij in vitamin d.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Katarina P 26 Okt 2008 17:44

Spostovani,

zeleza naj bi bilo nekje med 10 in 30. Vas hemoglobin je se vedno nizek, zato je zelezo potrebno jemati, kot so vam predpisali. V nosecnosti so potrebe seveda drugacne kot sicer.

Lep pozdrav,

Katarina

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar kamisliš 28 Okt 2008 07:57

Zanima me še nekaj. Mleko in mlečni izdelki zvišujejo ali znižujejo železo?
Lp

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Katarina P 28 Okt 2008 10:05

Kakšnega posebnega vpliva nimajo.

Lep pozdrav,

Katarina

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar ajalina 13 Jan 2009 15:28

Imam preveč železa v krvi moj izvid je L5,3 E 4,5 Hb 140 Ht 0,41 MCV 92, trombociti 238 železo 42,3 kalij 3,9 natrij 137 kloridi 107
dg: Sideroza? Zanima me kaj lahko naredim s hrano ali moram k zdravniku.
Prosim za odgovor
lep pozdrav
Tana

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Katarina P 14 Jan 2009 11:38

Spostovani,

v vsakem primeru pojdite k zdravniku. S hrano kaj dosti ne morete narediti.

Lep pozdrav,

Katarina

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Rozina 05 Apr 2009 10:19

Imam 28.1 železa v krvi. Kaj storiti

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Katarina P 05 Apr 2009 19:44

Nic, to je normalna vrednost.

Lep pozdrav,

Katarina

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar ekam 16 Sep 2009 08:53

Jaz pa imam železa 34,4.
naj povem da sem dala kri ker se že nekaj časa slabo počutim, se tresem, velikokrat mi je slabo in trebuh imam napet. Ker je zdranik menil da bi bilo možno da sem slabokrvna (pomankanje Fe) mi je naredil preiskavo.
Zadnji mesec sem jemala tudi tablete Elevit; vitamini in minerali ter folna kislina. Teden dni preen sem dala kri, tablet več nisem uživala. Ali je lahko povečano Fe povezano s temi tabletami? Zakaj slabosti in tresenja? J to povezano?

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Katarina P 29 Sep 2009 08:45

Mislim, da ni povezave med vasimi tezavami in zelezom. Potrebno bi bilo pogledati se zaloge zeleza.

Lep pozdrav,

Katarina

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar suzaana 12 Nov 2009 07:27

Živjo,

tudi jaz imam povišano železo. Pri obdukciji jeter so mi odkrili okvaro jeter in sumijo, da zaradi povišanega železa (giblje se od 36 do 47). Sumim, da so za to krive hormonske tablete. Kadar jih ne jemljem mi železo pade na normalo, ko pa jih jemljem se mi železo zelo hitro poviša. Jemati jih pa moram, da zavirajo hudo endometriozo (operacija ni več možna).
Zaradi povišanega železa se lahko okvarijo tudi drugi notranji organi, tako da ni za čakat, sploh pa ne, če ga imaš čez 50. Pomagam si z zeliščnim čajem za žolč in jetra, ki ga pijem vsak dan. Ne vem koliko bi se mi še povečalo železo, če ne bi pila čaja. Tudi sadja in zelenjave ne jem, ki vsebuje C vitamin, saj se veže na železo. Vsaj tako mi je razložil gastroentrolog.

lp

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar M.V. 20 Nov 2009 13:16

Pozdravljeni,
Moj problem je povišano železo , več mesecev kontroliram železo in v enem mescu povišano drugič v mejah: železo 17,2 (10,2-28,6); Bilirubin 14 (do 17) ; bilirubin direk 4 (do 5) ; AST 0,62 (do 0,52) ; ALT 0,86 (do0,56) ; gama-GT 0,36( do 0,63) ; LDH 2,58 (do 4,12) ;Lkct 6,1; Erci 4,55; Hb 142; Ht 0,406; MCV 89,3; MCH 31,2; MCHC 352 (310-350); Čez dva dni urinin rdečkaste barve, dala kri in železo: 36,6 (10,7-28,6) Lkct 4,8; Erci 4,29; Hb 134; Ht 0,391; MCV 90,9;MCH 30,9 (81-94); MCH 30,9, MCHC 341; bilirubin 16 (do 17); Bilirubin direkt 5,2 (do 5); AST 0,52 (do 0,52); ALT 0,57 (do 0,56); gama Gt 0,32 (do0,63); LDH 2,19 (do4,12); P-PČ nad 1 (0,7-1) INR pod 1, FIBRINOGEN 4,04 /1,8-3,5). Po telesu imam petehije rdeče točkice. Prosim za nasvet ali je kaj huga, in se zahvaljujem za odgovor

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Katarina P 23 Nov 2009 13:01

Taka razlika v vrednosti zeleza v dveh dneh je verjetno laboratorijska napaka (razen ce ste uzivali veliko zeleza v tem casu). Manjka podatek o trombocitih in o jemanju zdravil (proti strjevanju krvi - Marevan, Aspirin?).

Lep pozdrav,

Katarina

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar s.f. 25 Nov 2009 16:00

Pozdravljeni!

Pri preiskavi krvi je bila ugotovljena povišana vrednost železa in trombocitov :
železo: 37,4
trombociti: 367
Ali so potrebne dodatne preiskave? Kako lahko sama znižam vrednost železa v krvi?
Hvala za odgovor.
Lp

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Katarina P 01 Dec 2009 18:44

Potrebna je kontrola zeleza in nato morebitne druge preiskave, ki jih bo dolocil vas zdravnik.

Lep pozdrav,

Katarina

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar M.V. 07 Dec 2009 09:30

Pozdravljeni,
Moj problem je povišano železo , več mesecev kontroliram železo in v enem mescu povišano drugič v mejah: železo 17,2 (10,2-28,6); Bilirubin 14 (do 17) ; bilirubin direk 4 (do 5) ; AST 0,62 (do 0,52) ; ALT 0,86 (do0,56) ; gama-GT 0,36( do 0,63) ; LDH 2,58 (do 4,12) ;Lkct 6,1; Erci 4,55; Hb 142; Ht 0,406; MCV 89,3; MCH 31,2; MCHC 352 (310-350); Čez dva dni urinin rdečkaste barve, dala kri in železo: 36,6 (10,7-28,6) Lkct 4,8; Erci 4,29; Hb 134; Ht 0,391; MCV 90,9;MCH 30,9 (81-94); MCH 30,9, MCHC 341; bilirubin 16 (do 17); Bilirubin direkt 5,2 (do 5); AST 0,52 (do 0,52); ALT 0,57 (do 0,56); gama Gt 0,32 (do0,63); LDH 2,19 (do4,12); P-PČ nad 1 (0,7-1) INR pod 1, FIBRINOGEN 4,04 /1,8-3,5). Po telesu imam petehije rdeče točkice. Prosim za nasvet ali je kaj huga, in se zahvaljujem za odgovor
Hvala za odgovor, železo sem kontrolirala na 15 dni in enkrat je okoli 17 drugič 36,6 in to traja več mesecev ni lab. napaka. Trombociti 261 MPV 8,1. Prosim za komentar lab. izvidov in nasvet
L.P. M.V

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar suzaana 13 Dec 2009 10:07

Pozdravljeni,

me je skoraj kap, ko sem dobila izvid krvi, čeprav se držim zdrave prehrane in navodil, da ne smem uživati hrane, ki vsebuje železo. S-Železo (III) 43,0, MCV 94,4, MCH 32,1, Bilirubin (dir.reakc) 5. Šla sem na ultrzvok dojk, kjer so mi povedali, da imam več cist, ki so benigne. Naj povem, da imam tudi ciste na jajčnikih, ki so bile do sedaj vodne in so same počile.
Najprej vprašanje kaj je to MCV in MCH.Naj povem, da zelo veliko pijem, več kot 3 litre tekočine na dan, saj sem vedno žejna. Imam tudi obolenje ledvic in od kar pomnim imam pesek na ledvicah, ki ga občasno (zelo boleče) izločam pri uriniranju. Gastrolog je opravil tudi test avtoimuno obolenje - jedra (ANA), citoplazma, celica v delitvi - testi so bili negativni. Kakšen test je to opravil in zakaj? Izvide sem dobila domov, tako da zdravnika nisem mogla vprašati.
Naj povem, da jemljem Cerazette tablete zaradi obširne endometrioze (operacija ni več mogoča) in vem, da mi te tablete povečujejo železo in delajo ciste, saj vsak zdravnik, h kateremu grem, mi to potrdi, pisno pa nihče ne napiše. Zaradi endometrioze sem imela že Mireno, obliže, vendar sem imela močne stranske učinke. Sedaj sem pa na tabletah, ki jih sploh ne bi smela jemati zaradi neopredeljenega obolenja jeter (ne vedo zakaj so jetra obolela in tudi ne bodo raziskovali). Slišala sem, da obstajajo neke hormonske inekcije, ki niso tako nevarne za telo. Ginekolog mi je rekel, da so predrage in da naj jemljem tablete. Kako naj pridem do inekcij in ali so res manj nevarne za telo? Hvala že vnaprej za odgovor.
lp

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Katarina P 13 Dec 2009 11:39

Tezko vam povem kaj pametnega... ne vem, zakaj imate prevec zeleza, ne vem, kaj je z jetri. Verjetno so vsaj del razloga res kontracepcijske tablete. Ce bi bile injekcije kaj boljse pa tudi tezko komentiram, saj so ravno tako hormonske. Vsekakor pa jih lahko dobite, ne vem sicer kako je s placiljvostjo s strani ZZZSja (morda jih boste morali placati ali doplacati sami) - to vam bo poveda ginekolog.
MCV je velikost oz volumen rdecih krvnick, MCH pa vsebnost hemoglobina v posamezni krvnicki. Obe vrednosti sta malo nad mejo, ni pa hudega.

Lep pozdrav,

Katarina

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Tjašaša 29 Dec 2009 23:52

Nekaj dni nzaj sem bila pri zdravniku ..in so izvidi pokazali da imam preveč železa in to normalno naj bi blo do 29. jaz pa imam 32 železa.. kaj naj bi to pomenilo kaj moram paziti?

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Katarina P 04 Jan 2010 18:21

Zelezo imate malo nad zgornjo mejo. Potrebna je kontrola krvi, ce bo zelezo se vedno visoko pa bo potrebno opraviti se dodatne preiskave za dolocitev vzroka.

Lep pozdrav,

Katarina

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar suzaana 27 Jan 2010 07:20

Bila sem pri ginekologu in mi je povedal, da jemljem Cerazette zato, ker nimajo estrogena zavirajo pa nadaljnji razvoj endometrioze, zato inekcije pri meni ne pridejo v poštev.
Zanima me pa nekaj drugega. Kako se naj prehranjujem, če ne smem jesti hrane, ki vsebujejo železo oz. C vitamin in tudi mleka in mlečnih izdelkov naj ne bi smela jesti.
Stara sem 41 let, visoka 167, tehtam pa komaj 52 let. Jem 5x na dan.
Ker imam tudi ledivčne kamne in sem na meji za razvoj osteroporoze ter imam še preveč železa v krvi (trenutno 48) da ne omenjam neopredeljeno okvaro jeter (ki se ne bo ugotavljala!) res ne vem več kako se naj ZDRAVO prehranjujem. Telovadim 2x do 3x na teden, ker imam povrhu še diskus hernijo. Komaj pridobim kakšen kilogram ga potem s telovadbo izgubim.
Nisem depresivna, sem dokaj aktivna ženska, ki bi rada živela normalno, ne da bi ves čas mislila na to, kaj lahko jem.

Prosim pomagajte mi ali pa mi svetujte kam se naj obrnem.

lp

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Katarina P 27 Jan 2010 14:14

Pri hrani pazite na vsebnost zeleza (meso, zelena zelenjava, nekatere strocnice), sicer pa vam zal tezko kaj bolj pametnega svetujem. Malo pobrskajte po drugih forumih oz uporabite iskalnik.

Lep pozdrav,

Katarina

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Na vrh