Znanje za življenje v enem vikendu

anonimni uporabnik, 10. oktober 2016
Ostalo

Udeležite se programa, ki vam bo pomagal uravnovesiti življenje, skozi uporabne tehnike sproščanja in uravnavanja stresa.

»Zavedanje, sprejemanje in dopuščanje trenutnega nosi v sebi možnost spreminjanja.«

dr. Tjaša Šubic

Ste tudi vi med tistimi, ki bi se radi naučili meditirati in si želite najti svoj notranji mir, pa ne veste kako začeti? Mind vikend v petzvezdičnem hotelu Grand Hotel Portorož od 14. do 16. 10. 2016 vam bo pomagal uravnovesiti življenje. Skozi uporabne tehnike sproščanja in uravnavanja stresa, Mindfullness-based-stress-reduction (MBSR), vas bo 3 dni vodila dr. Tjaša Šubic.

S programom MBSR, ki je eden najučinkovitejših programov za odpravljanje stresa, vam bo dr. Šubičeva pomagala pri učenju novih načinov soočanja s težkimi fizičnimi občutki, s čustvi in z razpoloženji, s katerimi se ob hitrem tempu življenja vsak dan srečujemo.

img_1816-jpgDr. Tjaša Šubic je udeleženka izobraževanj pod vodstvom utemeljiteljev programa MBSR, dr. Jon Kabat-Zinna in dr. Saki Santorellija. Dr. Šubičeva že več let vodi vadbe meditacije in čuječnosti. Je specialistka interne medicine in dela na področju kardiologije in pulmologije, zato se vsak dan sooča s škodljivimi učinki stresa na naše zdravje. S svojimi strokovnimi nasveti vam bo zagotovo znala pomagati.

Znanje za življenje v enem vikendu

Takoj ko opazimo, da nam življenje polzi skozi prste in nam zmanjkuje časa, da se počutimo kot ujetniki svojega življenja, da smo napeti, utrujeni, bi si morali vzeti čas zase. Ne čakajmo, da nas opomni bolezen ali življenjska stiska. Ukrepajmo čimprej in spremenimo način dojemanja sveta okoli sebe.

Spoznajte čuječnostno meditacijo

Meditacija je aktiven proces. Navidezno ne počnemo ničesar, dejansko pa aktivno delamo s svojo pozornostjo, jo namenoma usmerjamo. Nekatere meditacije si za predmet pozornosti izberejo slike, mantre, ki pomagajo, da je pozornost usrediščena. Pri čuječnostni meditaciji ostajamo ves čas s tem, kar je prisotno, brez dodajanja predmeta pozornosti. Opazujemo svoj dih, občutke v telesu, zaznavamo zvoke, vse, kar se tisti trenutek dogaja okoli nas. Zavedanje, sprejemanje in dopuščanje trenutnega nosi v sebi možnost spreminjanja.

lc-olje8

Mind vikend v Portorožu

Na delavnicah, ki jih bo vodila dr. Šubičeva, boste spoznali teoretične osnove in jih preizkusili v praksi. Z njimi si boste olajšali življenje. Vadili boste sede, leže, v gibanju – na čuječ način, vključene pa bodo tudi vaje, ki dodatno spodbujajo čuječnost. Mind vikend je primeren za vsakogar v vsakem življenjskem obdobju. Kdo si ne bi želel več lahkosti, sproščenosti, dobrega počutja, zdravja v svojem življenju? Prav vsak od nas je namreč tisti, ki je glavna osnova lastnega čuječega, zadovoljnega življenja. In potem se tak način samo še širi navzven, na vse, ki so nam blizu, ki jih imamo radi in nam je mar, da skupaj … živimo.

Kaj je čuječnost?

Čuječnost je način bivanja. Je posvečanje pozornosti trenutku, v katerem smo zdaj. Večino časa so naše misli ali v preteklosti ali v prihodnosti. Obžalujemo pretekle dogodke in se obremenjujemo s prihodnostjo. V stresu smo zaradi stvari, ki so mimo ali se še niso zgodile. Čas je, da si vzamemo čas zase. O sebi se lahko vedno veliko naučimo. Je brezmejno raziskovanje samega sebe, ki nas pripelje v lažje razumevanje in sprejemanje samega sebe. Šele, ko bomo zadovoljni sami s seboj, bomo tudi z drugimi in drugi z nami.

Poznaš mantre, a ne veš kaj to so?

Meditacija je lahko sestavljena iz ponavljajočih se stavkov. Imenujemo jih MANTRE. Uporabljajo se pri različnih tehnikah sproščanja kot sta joga in meditacija. A kaj pravzaprav je mantra in kako jo uporabiti? Beseda mantra je sestavljena iz besede “mana”, kar pomeni um, in besede “tra”, ki pomeni prenos, projekcijo ali orodje. Mantra je torej orodje ali projekcija uma, je energija v obliki zvoka in moč vsake mantre je v njeni vibraciji. Vsaka ima svoj namen. S ponavljanjem in koncentracijo na določeno mantro prikličemo njeno energijo. Uporabimo jo, ko želimo vstopiti v globoko meditativno stanje. Opisujejo jo tudi kot besedo moči, ki ščiti naš um pred lastnimi mislimi, ki skačejo na vse strani in jih s pomočjo mantre usmeri v eno točko. Kot je vsaka kapljica v morju pomembna za nastanek soli, s katero lahko zdravimo telo, tako lahko vsaka mantra poživi delček naše pozornosti. V našem umu se skriva ogromno besed, ki nosijo svoj pomen. To je zvok našega uma. Vsak um, notranji duh, ima svojo melodijo. Če hočemo spremeniti našega duha, moramo spremeniti melodijo naše zavesti. S tem, ko sami sebi »pripovedujemo« drugo »zgodbo«, začenjamo spreminjati našo zavest.

lc-ayurveda7

Pot v MINDFULNESS

V LifeClass hotelih in termah se nam lahko pri sproščanju pridružite na sončni terasi ali v zračni, prostorni telovadnici. Razvajali vas bomo z različnimi aktivnostmi za dušo in telo: s kinesis vadbo, s skupinskimi vadbami s fizioterapevtom, z meditacijo pod vodstvom indijskega terapevta in s pranajama jogo z asanami. Pranajama joga z asanami je nadzorovano jogijsko dihanje, kjer se dlje časa sproščeno vztraja v določenem telesnem položaju. Med nadzorovanjem dihanja nadzorujete svoje misli in čustva ter se ob tem polnite z energijo in iz telesa čistite strupe. Osredotočeni ste samo na eno stvar. In to je trenutek, ko lahko v meditacijo vključite mantro. Ta vas bo popeljala v svet, kjer boste lahko sproščeno razširili svoje zavedanje in prisotnost v prostoru. Razširili svojo čuječnost.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,461
13.05.2024 ob 17:02
296,866
14.05.2024 ob 11:39
112,989
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close