Okrepite imunski sistem in se izognite boleznim!

anonimni uporabnik, 16. september 2016
Ostalo

Za naravno okrepljen imunski sistem, zdravje in dobro počutje se poskrbi s pravilno in uravnoteženo prehrano.

Ljudje so že od nekdaj iskali načine, kako izboljšati obrambne funkcije imunskega sistema, da se bolezni ne razvijejo, za kar so uporabljali različna zdravilna zelišča in učinkovite zdravilne prakse. Znanje o krepitvi imunskega sistema in zdravljenju bolezni se je prenašalo iz roda v rod v ustni obliki, le malo tega se je ohranilo v pisani besedi. Danes pa zdravilna zelišča skoraj povsem nadomeščajo farmacevtski izdelki, saj se vedno v pomoč najprej obrnemo na farmacevta v lekarni, kot da bi si pomagali z ljudsko medicino in vedenjem o zdravilnih izdelkih. Pri vsem skupaj pa je najhuje to, da je »čudežna tabletka« običajno umeten nadomestek zdravilne učinkovine neke naravne rastline ali kombinacije rastlin.

Kaj se dogaja v telesu?

V naše telo iz hrane in okolja vstopajo številni prosti radikali. Ti povzročijo škodo in če so prisotni v velikih količinah privedejo do bolezni. Imunske celice so sposobne prepoznati škodljive snovi, ki vdrejo v naše telo ter nas zaščitijo pred nastankom okužb in bolezni. Temu pravimo imunski sistem, brez njega pa življenje ne bi bilo mogoče. Imunski sistem oslabi zaradi različnih dejavnikov kot so: telesna neaktivnost, pretirano hujšanje, pomanjkanje spanca, stres, starost, najpogostejši vzrok pa je nepravilna in neuravnotežena prehrana.  Ko je imunski sistem preobremenjen ali oslabljen zaradi številnih vdorov mikrobov ali odzivov na alergije, se lahko poruši in zato zbolimo.

Neuravnotežena prehrana je glavni vzrok

Danes je problem hrane predvsem v tem, da hrana zaradi intenzivnega pridelovanja in industrializacije ni več tako bogata z vitamini in minerali, kot je bila nekoč. Pogosto je problem tudi v pomanjkanju časa – v hitrem tempu življenja se namreč poslužujemo slabše hrane, izpuščamo obroke in nismo pozorni na to ali smo v telo vnesli zadostno količino vitaminov in mineralov. Takšno nepravilno prehranjevanje slabi imunski sistem, kar se nato kaže v številnih težavah.
Poleg uravnotežene prehrane je za dobro delovanje imunskega sistema potrebna dobra fizična kondicija. Ljudje z boljšo kondicijo namreč lažje prebolevajo okužbe, saj so njihova srca vajena večjih naporov in večjega prečrpavanja krvi.

Katera hranila so potrebna za aktivacijo imunskega sistema in nastanek imunskih celic?

Vsaka okužba je za telo izredno velik napor, zato je v času okužbe potrebno celice dobro nahraniti z vsemi potrebnimi hranili, da se lahko zoperstavijo okužbi. Za aktivacijo imunskega sistema pa je potrebnih ogromno beljakovin, vitaminov in mineralov. Posebej priporočljiva so torej živila, kot so: ameriški slamnik, goji in acai jagode, ječmenova trava, aronija, naravna zelišča in čaji (šipek, bezeg, lipa, pljučnik, timijan, ozkolistni trpotec) in druga živila, ki vsebujejo veliko beljakovin, vitaminov in mineralov, ki nahranijo celice in pomagajo pri aktivaciji imunskega sistema. Poleg tega ta živila vsebujejo veliko antioksidantov, ki pomagajo, da imunski sistem ni preobremenjen v boju proti okužbam.

malinca-slika-clanek

Malinca svetuje

Za zdrav imunski sistem mora vsak poskrbeti sam, skrb zanj v jesenskih mesecih pa je še posebej pomembna. Za okrepljen imunski sistem se poskrbi s pravilno in uravnoteženo prehrano, bogato z vitamini in minerali, in sicer vitamin A, vitamini skupine B (B1, B2, B6, biotin, B12, pantotenska in folna kislina), vitamini C, D in E ter minerali železo, kalcij, magnezij, jod, mangan, baker, cink in selen. Poslužujmo se čim manj industrijsko pridelane hrane, ki je osiromašena z vitamini in minerali in poskrbimo, da uživamo dovolj ekološko pridelanega sadja in zelenjave ter izdelkov, ki so bogati z vitamini in pomagajo h naravni krepitvi imunskega sistema.

Izdelke, ki bodo na naraven način poskrbeli za okrepitev imunskega sistema najdete na tej povezavi.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,460
30.03.2024 ob 10:27
296,863
08.05.2024 ob 23:38
112,986
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close