Menopavza

anonimni uporabnik, 17. junij 2015
Ostalo

Menopavza je zadnja menstruacija, ki jo ženske v razvitem svetu doživijo po petdesetem letu.

Menopavza je zadnja menstruacija, ki jo ženske v razvitem svetu doživijo po petdesetem letu. Je pomembna prelomnica v ženskem življenju, saj pomeni konec rodnega obdobja. Že nekaj let pred menopavzo v jajčnikih zori vse manj spolnih celic, hkrati se zmanjšuje tudi tvorba spolnih hormonov. V ženskem telesu igra pomembno vlogo spolni hormon estrogen in prav njegovo pomanjkanje po menopavzi lahko povzroči številne težave in obolenja.

Klimakterične težave

Najbolj znane so kratkoročne posledice pomanjkanja estrogena:  motnje menstrualnega ciklusa in klasični  klimakterični simptomi. Ženske se spopadajo z  vročinskimi oblivi z obilnim znojenjem, pospešenim utripanjem srca, nespečnostjo, utrujenostjo, razdražljivostjo, brezvoljnostjo, glavoboli.

Te težave se lahko pojavijo že nekaj let pred menopavzo in trajajo še po menopavzi

Po več letih se pojavijo spremembe na dojkah, koži, laseh in nohtih. Izrazito moteče so posledice sprememb na nožnici in sečnici, ki vodijo v pogosta vnetja sečil in boleče spolne odnose.

Po več kot 10 letih  govorimo o dolgoročnih posledicah pomanjkanja estrogena, obolenjih srca in ožilja in obolenju kosti – osteoporozi (1).

Hormonsko zdravljenje

Ženskam s klimakteričnimi težavami lahko svetujemo hormonsko zdravljenje (HZ). Bistvo je dodajanje najmanjšega možnega odmerka estrogena, ki učinkovito in varno odpravi znake pomanjkanja estrogena s čim manj neželenimi učinki. Tako zdravljenje lahko svetujemo le ženskam, ki nimajo maternice. Vse ostale ženske morajo uporabljati kombinirano zdravljenje z dodatkom progestagenov, ki zaščitijo maternično sluznico. A prav dodatku progestagenov pripisujejo večino  neželenih učinkov HZ.

Naravno zdravljenje

Naravno zdravljenje  je namenjena ženskam, ki zaradi različnih razlogov ne morejo uporabljati zdravljenja s hormoni, pa bi to potrebovale. Veliko pa je tudi takih, ki so bolj naklonjene naravnemu zdravljenju nasploh. Tudi tem ženskam ginekologi lahko pomagamo na naraven način.

100x134_cimicifugaVsaka ženska potrebuje individualno obravnavo. Osnovna usmeritev je v zdrav način življenja z ustrezno telesno aktivnostjo in prehrano. Za lajšanje klimakteričnih težav pa poznamo dve veliki skupini naravnih snovi: fitoestrogene in zdravilo naravnega izvora: Cimicifuga racemosa (CR) grozdnata svetilka (1).

Fitoestrogeni

Fitoestrogeni so snovi rastlinskega izvora, strukturno in/ali funkcionalno podobne estrogenu. Poznamo več kot 20 različnih fitoestrogenov, ki se nahajajo v več kot 300 rastlinah. To so nesteroidne molekule, ki jih v aktivne učinkovine pretvorijo črevesne bakterije v človeškem telesu. Imajo šibkejši učinek kot naravni estrogen, hitreje se razgrajujejo in se ne skladiščijo v tkivih. Razdelimo jih v dve veliki skupini: lignani in izoflavonoidi. Med pomembnejšimi viri fitoestrogenov sta soja (Glycina max L.) in črna detelja (Trifolium pratense L.)

Soja

Soja vsebuje izoflavona genistein in daidzein, ki imata estrogenu podobne učinke na različna tkiva. Proizvajalci priporočajo uporabo sojinih pripravkov za lajšanje klimakteričnih težav, zmanjšanje tveganja za bolezni srca in ožilja, ohranjanje kostne mase in s tem preprečevanje osteoporoze.

Priporočen odmerek izoflavonov za lajšanje klimakteričnih težav je 50-100 mg na dan.

Nekateri avtorji izpostavljajo močan placebo učinek v večini raziskav s fitoestrogeni, ki zmanjšajo pogostnost pojavljanja posameznih simptomov od 1 % do 59 %. (2)

Pregledni članki z izsledki kliničnih raziskav in meta-analiz pa potrjujejo ugoden vpliv na preprečevanje srčnih obolenj preko zniževanja škodljivih maščob v krvi in zviševanja koristnega holesterola (HDL). Boljši učinek pripisujejo večjemu odmerku sojinih proteinov od 80 mg (3).

Črna detelja

Črno deteljo (Trifolium pratense L., Fabaceae) proizvajalci reklamirajo za zdravljenje klimakteričnih simptomov, preventivo/izboljšanje osteoporoze in srčno žilnih obolenj in poročajo o odsotnosti neželenih učinkov na dojko in endometrij.

Nekatere raziskave sicer navajajo izboljšanje klimakteričnih težav, pregledni članki izsledkov kontroliranih kliničnih raziskav pa ne potrjujejo učinkovitosti izoflavonov črne detelje pri odpravljanju klimakteričnih vazomotornih simptomov ali znižanju ravni LDL v krvi . Ni potrjena varnost uporabe pripravkov iz črne detelje pri ženskah s karcinimom dojke ali endometrija (4).

Kakovost prehranskih dopolnil

Pripravki iz soje in črne detelje se na tržišču pojavljajo kot prehranska dopolnila. Žal kontrola nad proizvodnjo, vsebnostjo učinkovin in različnimi neželenimi primesmi prehranskih dopolnil pri nas ni ustrezno zakonsko urejena, zato je pomanjkljiva. Garancija je lahko le zanesljiv proizvajalec z dolgoletno tradicijo na tem področju ali ustrezen imetnik certifikata kakovosti proizvoda.

Zdravilo naravnega izvora

Zdravilo za lajšanje klimakteričnih težav je ekstrakt korenike rastline grozdnate svetilkeCimicifuga racemosa (CR

Grozdnata svetilka – Cimicifuga racemosa (CR)

Raba rastlinskih zdravil v fitomedicini temelji na strokovnih dejstvih. Osnova je visoka farmacevtska kakovost pripravkov in standardizirani odmerki.

CR je edina zdravilna rastlina, ki jo nemška vladna agencija za zdravila (Commmission E) priporoča v okviru racionalne fitoterapije za premenstrualne težave, dismenorejo in klimakterične nevrovegetativne težave (1).

Mehanizem delovanja Cemicifuga Rracemosa

Novejše raziskave dokazujejo, da CR deluje podobno kot estrogen na kosti, ožilje, osrednji živčni sistem (OŽS), jetra, nasprotno pa na dojke in maternično sluznico (1).

Klinične raziskave

Uporaba CR ima v medicini že dolgo tradicijo. Terapevtska učinkovitost in varnost sta bili preskušeni na več kot 3.800 ženskah.  V prvotnih in novejših raziskavah so dokazali učinkovitost CR v primerjavi s placebom in/ ali tudi v primerjavi s tradicionalnim hormonskim zdravljenjem (HZ, v kombinaciji s šentjanževko pa uspešno lajša tudi depresivno razpoloženje žensk po menopavzi (1).

Vpliv Cemicifuga Racemosa na dojke

Pri dolgotrajni uporabi hormonskega zdravljenja so poročali o večji pojavnosti raka na dojki. Eden izmed dejavnikov tveganja je povečana proliferacija celic dojk in povečana mamografska gostota dojk.

Izsledki kliničnih raziskav kažejo, da CR ne vpliva na mamografsko gostoto dojk ali proliferacijo celic dojk.

Varno uporabo CR so dokazali pri 18.861 pacientkah po prebolelem raku dojke, kjer so avtorji podali zaključek, da CR ne povečuje tveganja za ponovitev raka dojke, celo ne med pacientkami s tumorji, odvisnimi od estrogena (5).

Zato je tudi slovensko menopavzno društvo v svoj konsenz zdravljenja klimakteričnih težav pri ženskah po prebolleem raku na dojki dodalo naravno zdravilo iz groznate svetilke (CR) kot varno zdravilo.

Viri:

  1. Vrabič Dežman L. Menopavza in naravno zdravljenje. Zdrav Vestn 2008; 77: III-21–2. 2. Low Dog T. Menopause: a review of botanical dietary supplements. Am J Med. 2005; 118: 98-108.
  2. Zhan S, Ho SC. Meta-analysis of the effects of soy protein containing isoflavones on the lipid profile. Am J Clin Nutr 2005; 81: 397-408.
  3. Krebs EE, Ensrud KE, MacDonald R et al. Phytoestrogens for treatment of menopausal symptoms: a systematic review. Obstet Gynecol 2004; 104: 824-36.
  4. Henneicke – von Zepelin et al. Isopropanolic black cohosh extract and recurrence-free survival after breast cancer. International Journal of Clinical Pharmacology and Therapeutics, 2007; 45: 143-54.

 

Oglasno sporočilo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,460
30.03.2024 ob 10:27
296,864
09.05.2024 ob 10:41
112,986
09.05.2024 ob 09:36
Preberi več

Več novic

New Report

Close