Brezplačna mobilna aplikacija EPC Potrošnikov SOS

anonimni uporabnik, 21. oktober 2013
Ostalo

Kupili ste vetrovko, a v nekaj tednih se je zadrga pokvarila. Kaj lahko storite, kakšne so vaše pravice?

“V drugi državi EU ste kupili vetrovko, kateri se je že po nekajkratni uporabi pokvarila zadrga. Veste, kakšne so vaše pravice, kako morate vložiti reklamacijo, kakšne so dolžnosti trgovca?” Vse to izveste v videu, ki ga je pripravil Evropski potrošniški center v Sloveniji. Vse o pravicah potrošnikov pri nakupih v trgovini pa najdete tudi v brezplačni aplikaciji Potrošnikov SOS. Uporabljate jo lahko na pametnih telefonih in tablicah, ki jih podpirajo sistemi Android, iOS ali Windows phone. Aplikacija je na voljo tudi v angleškem jeziku.

potrosnikov-sos-640V videu je prikazan primer potrošnika, ki je v trgovini izven Slovenije (v EU) kupil vetrovko. Kmalu po nakupu se mu je pokvarila zadrga. Kaj sedaj?! V vseh državah članicah EU lahko potrošniki zahtevate popravilo ali zamenjavo izdelka z napako v dveh letih od nakupa. Pravice iz napake na izdelku lahko zahtevate zgolj pri prodajalcu. O napaki morate prodajalca obvestite takoj, najkasneje pa v dveh mesecih od dneva, ko ste jo opazili. Prodajalec lahko sam odloči na kakšen način bo odpravil napako: s popravilom ali menjavo izdelka. (V Sloveniji ima potrošnik še več pravic: v primeru napake na izdelku lahko namreč potrošnik lahko izbere med popravilom, zamenjavo ali vračilom denarja). V primeru, da to ni mogoče, je potrošnik upravičen do vračila denarja. Vsekakor pa mora trgovec napako odpraviti v razumnem roku in brez stroškov za potrošnika. Kako vložiti reklamacijo, kaj lahko potrošnik stori, če trgovec krši noče priznati reklamacije in kje lahko dobite brezplačno pomoč pri razreševanju čezmejnih potrošniških težav preverite v videu. Da boste imeli informacije o pravicah vedno pri roki, pa si na svoj pametni telefon naložite brezplačno aplikacijo Potrošnikov SOS.

Pravice približujemo tudi potrošnikom s posebnimi potrebami

Video smo pripravili v dveh verzijah: poleg navadne tudi v verziji s podnapisi, ki je namenjen gluhim in naglušnim. Tako promocijo pravic potrošnikov v EU približujemo tudi potrošnikom iz skupin s posebnimi potrebami. Mobilni aplikaciji Potrošnikov SOS, ki smo jo opremili z glasovnim posnetkom, kar omogoča uporabo tudi slepim in slabovidnim, smo tokrat dodali še video s podnapisi za vse, ki slabše slišijo. Promocijo pravic potrošnikov v EU pa bomo v prihodnjih dneh nadaljevali s predavanji v posameznih društvih slepih in slabovidnih ter gluhih in naglušnih.

Koristne informacije, preprosta navigacija, praktične rešitve so ključni namen razvoja mobilne aplikacije Potrošnikov SOS. Zato na koncu le še poziv potrošnikom, naj aplikacijo naložijo na svojo pametno napravo in poskrbijo, da bodo imeli pravice potrošnikov vedno pri sebi. V aplikaciji so namreč zbrane tudi pravice potrošnikov v Sloveniji. Pravice imate, naučite se jih uveljaviti.

Pravice dosegljive vedno in povsod

Mobilna aplikacija Potrošnikov SOS vsebuje koristne informacije o pravicah potrošnikov pri nakupih v trgovini, ter nasvete, kako ravnati pri uveljavljanju pravic. Brezplačno mobilno aplikacijo je pripravil Evropski potrošniški center z namenom, da potrošnikom na enostaven način predstavi, kakšne so pravice potrošnika, ki kupuje v trgovini. »Aplikacija pomaga vsem slovenskim potrošnikom tako pri uveljavljanju svojih pravic v Sloveniji kot v drugih državah EU, saj pravice niso vedno povsem identične, ker je aplikacija tudi v angleškem jeziku, pa je v pomoč tudi tujcem, ki nakupujejo v Sloveniji,« je povedala Jana Huč Uršič, vodja EPC v Sloveniji.

potrosnikov-sos

www.zps.si

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,461
13.05.2024 ob 17:02
296,866
13.05.2024 ob 10:08
112,988
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close