Zrezek, krompir, solata: Zakaj je pomembno, kaj boste dali najprej v usta

Foto: Profimedia

Za vzdrževanje stabilne ravni sladkorja v krvi je pomembno, po katerem vrstnem redu jemo živila, je za nemški RTL povedala nutricionistka Barbara Klein.

Meso, krompir, solata – tipično slovensko nedeljsko kosilo. Po navadi nismo pozorni na vrstni red, po katerem živila dajemo v usta – malo krompirja, nato malo mesa, na koncu solata … A nutricionistka Barbara Klein pravi, da bi morali tisti, ki bi radi izgubili kak kilogram ali imajo težave z uravnavanjem sladkorja v krvi, obrok vedno začeti z beljakovinami. Njeno teorijo je preizkusil novinar nemške televizije RTL, ki je po eksperimentu povedal: “To je bila zame novost. Sedaj se počutim bolj spočito, poleg tega sem izgubil še dva kilograma, in to brez večjega omejevanja.” Dodal je še, da je, ko se je prehranjeval na ta način, pojedel manj.

Krvni sladkor, znan tudi kot glukoza, je naš glavni vir energije in določa, kako lačni smo in koliko imamo energije, nastane pa pri razgradnji ogljikovih hidratov. “Manj kot niha, bolje se počutimo in učinkoviteje se lahko izognemo napadom lakote,” pravi Klein. Posledično naj bi tudi kurjenje maščob poteka optimalneje, kar olajša hujšanje.

Normalna raven glukoze v krvi je nekje med 4,0 in 6,1 mmol/l na tešče. Popolnoma normalno je, da se po obroku dvigne (cca. 30 minut zatem) in nato spet pade, dokler so krivulje blage in ne pride do hitrih dvigov in padcev. Poskoki glukoze so vedno velika obremenitev za našo trebušno slinavko, ki mora vsakič sprostiti inzulin. Da se to ne bi zgodilo, bi po besedah Klein vsak obrok morali začeti z beljakovinami, se pravi z mesom, zjutraj pa na primer z jajci. Nato naj bo na vrsti solata, v idealnem primeru pojejte vso, njej pa lahko sledijo ogljikovi hidrati (krompir), ki jih nato lahko brez skrbi kombinirate s preostalim mesom. Tisti, ki se tako prehranjujejo, si lahko po mnenju strokovnjakinje na koncu privoščijo celo sladico.

“Meritve moje ravni sladkorja v krvi kažejo, da je krivulja bolj ravna, če jem po določenem vrstnem redu in ne vse pomešano. To me je res presenetilo, še zlasti zato, ker gre za tako preprosto pravilo” je povedal RTL-ov poskusni zajček.

Še nekaj napotkov za stabilnejšo raven sladkorja v krvi

  • Pred malico, bogato z ogljikovimi hidrati, zaužijte čajno žličko jabolčnega kisa, razredčenega v velikem kozarcu vode. To naj bi preprečilo, da sladkor v krvi poskoči.
  • Vsak obrok začnite z beljakovinami. Za zajtrk najprej jajce, nato kruh ali kosmiče.
  • Velika porcija zelenjave pred ogljikovimi hidrati, kot so riž, krompir, ali kruh, bo poskrbela za zdravo raven sladkorja.

Po pisanju RTL-a je koristno tudi gibanje takoj po jedi – zadostuje že 10-minutni sprehod ali nekaj sklec.

Za komentar smo prosili mag. inž. prehrane Jerneja Ogrina, ustanovitelja Zadnje diete, ki je skeptičen, da bi lahko le z vrstnim redom živil vplivali na zmanjšanje telesne teže. “Če je zaužita količina hrane na koncu enaka, ne bo razlik v telesni masi. Če zaradi tega pojemo manj, pa bo. Inzulin na izgubo telesne mase pa nima nobenega direktnega učinka.”

Avtor
Piše

I. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
12,240
25.05.2023. ob 07:46
398
02.05.2023. ob 18:28
9,438
28.12.2022. ob 11:16
Preberi več

Več novic

New Report

Close