ZPStest piščančjih posebnih klobas: Velike razlike v vsebnosti maščob

Uredništvo, 22. marec 2018.

Piščančje posebne klobase so med potrošniki zelo priljubljene, vendar pa je potrebna pozornost pri vsebnosti maščob.

Piščančje posebne klobase so nedvomno zelo priljubljene med potrošniki vseh generacij, zaradi nežne teksture verjetno še najbolj med otroki, a med njimi so razlike. Če tovrstne klobase kupujete, naj podatek o vsebnosti mesa ne bo prvo vodilo pri izbiri. Bodite pozorni predvsem na vsebnost beljakovin in maščob – prvih naj bo čim več in druge čim manj.

Čeprav se na ZPS testih velikokrat izkaže, da cena ne odraža kakovosti, so na vrhu tokratnega testa piščančjih posebnih klobas v rezinah ravno najdražji izdelki.

Vse »posebne« po pravilniku

Perutninske barjene klobase, ki jih prodajajo pod imenom »posebna«, morajo ustrezati merilom, ki so zapisana v pravilniku o kakovosti mesnih izdelkov. Po pravilniku se lahko kot perutninsko posebno klobaso označi izdelek, ki vsebuje najmanj 70 % mesnega testa, najmanj 9 % mesnih beljakovin in največ 20 % maščob. V imenu izdelka je treba navesti vrsto perutnine, če je izdelek vsebuje več kot 50 %. In tem zahtevam so ustrezali vsi izdelki na testu.

Velike razlike v vsebnosti maščob, manjše glede vsebnosti beljakovin

Izdelki na testu se med seboj pomembno razlikujejo po vsebnosti maščobe. Na testu so bili izdelki z od 8,7 g do 17,7 g maščobe na 100 g. Medtem, ko so bile glede vsebnosti beljakovin razlike med vzorci manjše, in sicer so izdelki vsebovali med 12,9 g in 10,4 g beljakovin na 100 g. Pri mesnih izdelkih si seveda želimo čim več mesa in malo maščobe, zato smo pri testiranih izdelkih ocenili razmerje med mišičnimi beljakovinami in maščobo.

Nepotrebni dodatki

Prav vse testirane piščančje posebne klobase so vsebovale konzervans natrijev nitrit (E 250), stabilizator natrijev difosfat (E 450) in vsaj en antioksidant. Dodatek različnih aditivov naj bi bil s tehnološkega in varnostnega vidika upravičen. Pa je to res? Ne povsem.

Fosfate, na primer, proizvajalci zelo radi dodajo mesnim izdelkom predvsem zaradi njihove sposobnosti vezanja vode, antimikrobnega učinka in vloge emulgatorja. A strokovnjaki trdijo, da dodajanje fosfatov piščančjim posebnim klobasam ni nujno potrebno, saj perutnina že po naravi vsebuje fosfate. Proizvajalci so pri teh izdelkih res bolj pozorni, ko gre za dodajanje fosfatov, lahko pa bi se jim tudi popolnoma izognili, menijo na ZPS.

Po drugi strani bi lahko rekli, da je dodajanje nitritov bolj upravičeno, saj nitrit sodeluje pri razvoju značilne rožnate barve, arome ter ima antikosidativni in antimikrobni učinek. Ker tudi nitrit pomeni tveganje za zdravje (je toksičen in rakotvoren), je seveda bolje, da ga je v izdelku čim manj.

Nekateri izdelki so vsebovali še dodane arome, kar je ob uporabi kakovostne surovine in začimb nepotreben dodatek.

Poreklo mesa je še vedno neznanka

Označevanje države porekla je za mesne izdelke prostovoljno, prav tako označevanje porekla surovine. Vsi izdelki so proizvedeni v Sloveniji, torej lahko predvidevamo, da je država porekla izdelka Slovenija, a to ne pomeni, da je tudi meso slovenskega porekla. Le na izdelku Baroni je bilo označeno poreklo mesa: Slovenija in druge države EU, kar je precej široko območje, a vseeno bolje kot nič.

Izdelki na testu:

Ave Piščančja posebna salama / klobasa narezek. Pasterizirane mesnine iz perutninskega

Baroni, Piščančja posebna klobasa. Pasterizirane mesnine.

Pikok Piščančja klobasa Pasterizirane mesnine – barjena perutninska klobasa (Lidl)

Piščančja posebna narezek (Hofer)

Poli light narezek. Pasterizirana mesnina – barjena klobasa iz piščančjega mesa

Poli narezek. Pasterizirana mesnina – barjena klobasa iz piščančjega mesa

Ptujska posebna Pasterizirana mesnina-barjena klobasa iz piščančjega mesa

Spar, Piščančja posebna klobasa. Pasterizirane mesnine, barjena perutninska klobasa.

Tuš, Piščančja posebna klobasa maxi narezek. Pasterizirana mesnina iz perutninskega mesa

 

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,354
16.05.2021. u 03:16
283,832
15.05.2021. u 20:58
110,376
16.05.2021. u 00:57
Preberi več