ZPStest krem za moške: Dobra nega tudi za nekaj evrov

Uredništvo, 16. november 2017.

Tokrat so bile pod drobnogledom kreme za moške. Tudi tu se je izkazalo, da za dobro kremo ni treba seči globoko v žep.

Potrošniške organizacije so tokrat pod drobnogled postavile kreme za moške. Tudi tu se je izkazalo, da za dobro kremo ni treba seči globoko v žep.

Na testu so prav vse kreme dobro navlažile kožo. Celo več, tiste, ki obljubljajo 24-urno navlaženost, so obljubo tudi izpolnile. Za kreme za oceno dobro, teh je bilo 6 izmed 8 testiranih, so v odšteli med 1,63 in 34,9 evra. Kljub velikim razlikam v ceni, so bile razlike v kakovosti minimalne. Nobena izmed krem na testu ni vsebovala mineralnih olj, dve sta bili tudi brez konzervansov. 

Moška koža je za približno petino debelejša kot ženska. Res je, gre za mikrometre, a pomenijo veliko razliko. Moška koža je manj občutljiva na bolečino, mraz in zunanje dražljaje. Kolagenske niti so prepletene v gostejšo mrežo kot pri ženskah in na moški koži se znaki staranja pokažejo kasneje kot na ženski.  A pričakovanja moških pri kremah so podobna kot pri ženskah: enostavno mazanje, enakomerna porazdelitev po koži in seveda dobro vpijanje, da na obrazu ne pušča lepljivega občutka.

»Med testirani izdelki je ta praktični del testa večina opravila dobro,« je izpostavila Urša Šmid Božičevič iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodala: »Na praktičnem delu preizkusa smo udeležence povprašali tudi, kako všeč jim je vonj izdelka. Tega sicer nismo ocenili, saj gre za osebne preference – kar je nekomu všeč, drugemu smrdi. Za kreme, ki so imele specifičen vonj, brez sintetičnih »dodatkov«, marsikateremu udeležencu testa niso bile všeč, »da ne diši po moško«, karkoli naj bi to že pomenilo. Ta in številni drugi  komentarji udeležencev pa kažejo, kako smo se navadili na te (povsem nepotrebne) dodatke.«

Mineralna olja: vse kreme so opravile preizkus

Tokrat so na testu tudi preverili, ali morda katera od krem vsebuje neželena mineralna olja, natančneje aromatske ogljikovodike iz teh olj. V to skupino sodijo MOAH (mineral oils aromatic hydrocarbons), ki so potencialno karcinogena, in MOSH (mineral oils saturated hydrocarbons), za katere sumijo, da se njihovi ostanki nalagajo v telesu in lahko povzročijo vnetje jeter, vranice in bezgavk.

»Vsi izdelki so ta del testa opravili z odliko – v nobenem nismo odkrili nevarnih olj MOSH ali MOAH,« je izpostavila Urša Šmid Božičevič. 

Proizvajalci pa na embalaži navajajo tudi obljube oz. navedbe kot so »active energy«, »proti utrujeni koži«. Kljub vsebnosti kofeina, ki ga vsebujejo številne kreme za moške, raziskav, ki bi potrdila take navedbe ne poznamo, poudarjajo na ZPS. Poudarjajo, da je pomembna celotna receptura in ne le ena snov, ki jo vsebuje krema – navadno je tudi koncentracija te snovi izredno majhna.

Trije koraki za nego po moško – dobro je vedeti:

Britje

Skoraj 97 odstotkov moških se redno brije. Pene za britje so namenjene mehčanju dlak pred britjem. Če uporabimo peno, dlake lažje odrežemo, britev po koži drsi lažje in dlake odrežemo globlje.
Na testu brivnikov za večkratno uporabo in britvic za enkratno uporabo, ki smo ga potrošniške organizacije opravile nazadnje, so se brivniki izkazali za boljše kot britvice za enkratno uporabo. Učinkovitejši so brivniki z večjim številom rezil, praviloma pa so dražji boljši od cenejših.
Vsako leto preizkusimo tudi električne brivnike. Na testu se vedno znova izkaže, da pri učinkovitosti ni bistvene razlike med brivniki z rotirajočimi noži in tistimi z gibljivimi glavami – dober brivnik lahko izberete tako v eni kot v drugi skupini izdelkov. Pred nakupom preverite rezultate testa!

Vodica po britju

Pri britju lahko nastanejo na koži drobne ureznine, zato je dobro, da po britju uporabite vodico (t. i. after shave). Klasične vodice vsebujejo alkohol, ki kožo razkuži. Če je včasih veljalo, da “mora vodica zažgati”, ko jo naneseš na kožo, sedaj to že dolgo ne velja več. Koža peče zaradi dodanega alkohola, ki sicer res razkuži morebitne ranice, ki nastanejo pri britju, a tudi izsuši kožo. Če imate kljub temu radi, da kožo ohladi, izberite takšno z mentolom. A pozor: za občutljivo kožo ni najprimernejša. Poleg vodic za po britju je na voljo tudi vedno več gelov, balzamov ali losjonov, ki vsebujejo pantenol, alantoin ali bisabolol, ki kožo po britju pomirijo.

Krema za obraz

Vodica za po britju naj deluje krajši čas, nato na ves obraz nanesite kremo. Moška koža potrebuje predvsem vlago in kot se je pokazalo na testu – za dober izdelek ni treba odšteti veliko denarja. Ni odveč, če dnevna krema vsebuje tudi zaščitni faktor.

 

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,354
16.05.2021. u 03:49
283,832
15.05.2021. u 20:58
110,376
16.05.2021. u 00:57
Preberi več