ZPS test topljenih trikotnih sirov

Uredništvo, 13. september 2012.
sir

Na ZPS so tokrat pod drobnogled vzeli 12 klasičnih (nevtralnih okusov) trikotnih sirčkov.

Ljubljana, 12. september 2012 – Topljeni trikotni sirčki so že od nekdaj popularni tako v slovenskih domovih, vrtcih, šolah in tudi v domovih za starejše občane. Številni potrošniki radi posežejo po njih tako za zajtrk, večerjo kot tudi malico. Povpraševanju se prilagaja tudi ponudba, ki je vsako leto bolj pestra. Na ZPS so tokrat pod drobnogled vzeli 12 klasičnih (nevtralnih okusov) trikotnih sirčkov. Med na videz podobnimi izdelki so odkrili kar nekaj razlik, tako pri vsebnosti maščobe, soli, aditivov kot pri okusu. Štirje so prejeli oceno dobro, ostali pa povprečno.

sirPonudniki topljeni sir običajno naredijo tako, da eno ali več vrst sira (npr. gauda, edamec, ementalski sir) najprej zmeljejo, nato pa dodajo še druge sestavine, kot so mleko, smetana, sirotka, mleko v prahu, maslo, začimbe, različne vrste mesa ali zelenjave, sol, aditivi, arome in še bi lahko naštevali. »Če ste morda mislili, da vsebujejo topljeni sirčki predvsem sir, ste se zmotili. Čeprav podatka o vsebnosti sira na mnogih preizkušenih izdelkih ni bilo, pa lahko na podlagi tistih, pri katerih je bil podatek o količini sira naveden, sklepamo, da je v sirčkih v povprečju le okoli tretjina sira«, je izpostavila dr. Tanja Pajk Žontar, vodja raziskav za prehrano na ZPS in dodala: »Koliko sira in katere vrste so »stopljene« v trikotnih sirčkih, je prav gotovo podatek, ki bi ga potrošniki želeli vedeti. Od 12 preverjenih vzorcev je bila količina sira navedena le na 5-ih izdelkih, in sicer so vsebovali od 26 do 38 % sira. Ugibanj, zakaj drugi proizvajalci niso navedli količine sira, je seveda več. Morda podatka ni bilo zato, ker je izdelek vseboval manjšo količino sira, ali pa proizvajalci žal še niso spoznali, da je lahko korektna predstavitev izdelka konkurenčna prednost.«

Proizvajalci skopi z informacijami

Kot že omenjeno so na ZPS opozorili, da je podatek o količini sira, za potrošnike zagotovo zanimiv, izpisan pa je bil je na 5-ih izmed 12-ih vzorcev. Razočarani pa so bili tudi nad dejstvom, da prav na nobenem izdelku ni bilo podatka o vrsti sira. »Ne nazadnje tudi pri paštetah izvemo, katero vrsto mesa vsebujejo. Res pa je, da je za paštete zakonodaja nekoliko bolj dorečena. Tako ostaja domišljiji potrošnikov prepuščeno, katera vrsta sira je v izdelku, » je poudarila dr. Tanja Pajk Žontar, ki meni, da »glede na to, da topljeni siri ne slovijo kot zelo kakovostni izdelki, bi lahko navedbe o količini in vrsti sira nekoliko popravile njihov sloves«. Topljenemu siru proizvajalci dodajajo emulgirne soli, kar je pri topljenih sirih razumljivo, saj omogočajo nastanek in ohranjanje homogene zmesi beljakovin, maščobe in vode. »Pri testiranju smo bili pozorni tudi na količino dodanih fosfatov, ki je zakonsko omejena. Noben izmed testiranih izdelkov te meje ni presegel,« je povedala dr. Pajk Žontarjeva.

Na prehranskem semaforju bi 11 vzorcem vsaj 1x zagorela rdeča luč
Vzorci topljenega sira so vsebovali dokaj različno količino maščobe, in sicer od 14,39 do 27,30 g na 100 g sira, večina testiranih sirov pa je vsebovala več kot 20 gramov maščobe v 100 gramih izdelka, zato se z zdravstvenega vidika uvrščajo med živila, ki bi jih morali uživati bolj poredko in v manjših količinah. »Glede vsebnosti soli lahko na splošno ugotovimo, da so srednje slano živilo. Vzorci so vsebovali dokaj različno količino soli, namerili smo od 0,63 do 1,39 g na 100 g sira. Senzorični ocenjevalci so bili mnenja, da je 1 g soli na 100 g sira zadosten. Izdelke z večjo vsebnostjo soli so ocenili kot preslane,« je komentirala rezultate dr. Pajk Žontarjeva.

Trikotni sirčki niso ravno poceni
Za kilogram testiranih sirčkov so odšteli od 4,88 do 14,21 evra. Tokrat je bil najdražji izdelek tudi najbolje ocenjeni izdelek na testu. Dobro razmerje med skupno testno oceno (še posebej med senzorično oceno) in ceno, pa velja za vzorec, ki se je uvrstil na 2. mesto, saj je kar 2 in polkrat cenejši od prvouvrščenega. Če primerjamo povprečno ceno trikotnih sirčkov (okoli 8 €/kg) s cenami »navadnega« sira, na primer ementalskega (na ZPS testu so lani za vzorce tega sira odšteli od okrog 6 do 11 €/kg), lahko ugotovimo, da so »trikotniki« razmeroma drago živilo. »Res je sicer, da »običajnega« sira ne moremo namazati na kruh, vendar pa je razprava o tem, katero živilo je kakovostnejše in bolj zdravo, v tem primeru odveč«, je povedala dr. Pajk Žontarjeva.

Več informacij: Revija VIP, september 2012/ www.zps.si

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,431
04.08.2021. ob 10:14
284,552
31.07.2021. ob 17:39
110,204
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close