ZPS test protivirusne programske opreme: Le ena dobra pri vseh kriterijih

Uredništvo, 10. april 2014.

Kdor uporablja računalnik in je povezan s spletom, si praktično ne sme privoščiti, da ga ne bi zaščitil s protivirusno programsko opremo.

antivirusi2014__2Kdor uporablja računalnik in je povezan s spletom, si praktično ne sme privoščiti, da ga ne bi zaščitil s protivirusno programsko opremo. Zlonamerne kode je na spletu veliko, pojavlja se v številnih oblikah, marsikdaj pa se njenega delovanja niti ne zavedamo – dokler nam nepridipravi ne izpraznijo bančnega računa ali zlorabijo naše kreditne kartice. Na ZPS so tokrat pod drobnogled postavili 13 plačljivih in štiri brezplačne antivirusne programe oziroma varnostne zbirke – večina je prejela le oceno »povprečno«, trije oceno »dobro«, prav toliko pa tudi oceno »nezadovoljivo«.

 

»Protivirusna zaščita je zelo pomemben del programske opreme vsakega računalnika. Vsakdanje delo, bodisi pregledovanje e-poštnih sporočil, brskanje po spletu ali pa nalaganje datotek z zunanjih naprav, je lahko s pravo zaščito bistveno bolj brezskrbno. To še zlasti velja v času, ko so številni računalniki tako rekoč stalno povezani. Nezaščiteni so lahka tarča za vnos zlonamerne kode, kot je, denimo, vohunska programska oprema, ali pa za napade hekerjev, ki računalnik izkoristijo za širjenje virusov; lahko celo izbrišejo nekatere dokumente na disku,« poudarja Boštjan Okorn iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodaja: »Tudi letos so se prve razlike med programi pokazale že pri osnovni funkcionalnosti in načinu namestitve, za samo učinkovitost pa so pomembnejše razlike, ki se porajajo med delovanjem programa. Velja omeniti, da se bo lahko v računalnik skupaj s protivirusnim programom oziroma zbirko naložil tudi kakšen dodaten program, ki bo spremenil vašo uporabniško izkušnjo.« Dandanes večina protivirusne programe in zbirke kupi oziroma prenese kar s spletnih strani. Kot pa smo omenili že lani, se predvsem pri brezplačnih različicah lahko nadejate različnih reklamnih dodatkov in orodnih vrstic, po mnenju ZPS pa je popolnoma nedopustno, da včasih tudi pri plačljivih brez dodatkov ne gre.

Razlike med posameznimi programi boste opazili tudi pri izvajanju nekaterih opravil z računalnikom, saj se lahko zgodi, da bo zagon občutno počasnejši, prav tako pa tudi kopiranje podatkov, dostop do spletnih strani, seveda pa protivirusne zbirke zasedejo tudi prostor na disku (130 do 925 MB) oziroma v pomnilniku (28,5 do 450 MB), še opozarjajo na ZPS in dodajajo: “Test učinkovitosti odkrivanja zlonamerne kode smo izvedli s skoraj 13 tisoč okuženimi datotekami, večinoma jih programi najdejo vsaj 90 odstotkov, ko so priključeni v internet, brez povezave pa pri nekaterih delež odkritih občutno pade.”

Nekateri ob osnovnem programu ponujajo še dodatne funkcionalnosti
Sestavni deli protivirusne zbirke so vedno program za odkrivanje neželene kode (malware), vohunski programi (spyware) in programi za krajo podatkov (phishing), ne manjka pa niti požarni zid, pri čemer velja omeniti, da je včasih uporabljen kar tisti, ki je vgrajen v operacijski sistem Windows. Zbirke lahko ponujajo še nekatere dodatne funkcionalnosti:
·        starševski nadzor omogoča omejevanje in nadzor otroka pri uporabi interneta (starši lahko določijo seznam spletnih mest, ki jih otrok lahko oziroma ne sme obiskovati, pa tudi koliko časa lahko brska po internetu);
·        preprečevanje neželene elektronske pošte (spam) za domačega uporabnika ni najbolj nujna funkcionalnost, ker imajo največji ponudniki e-pošte že precej izboljšane filtre in prestrežejo večino zoprne neželene pošte;
·        izdelava varnostne kopije (backup) ni neposredno povezana z zaščito; za uporabo tega dodatka boste potrebovali zunanji trdi disk. 

ZPS Nasvet
Kateri koli program ali zbirko že boste izbrali, bistveno bolje bo, kot če je računalnik nezaščiten. Če pa želite, da bo zaščita res učinkovita na vseh področjih, pri tem pa ne bo preveč vplivala na vaše vsakdanje delo, potem je Eset Smart Security 7 najverjetneje najboljša izbira, saj je edini dober po vseh kriterijih. Seveda pa dobrih 100 evrov za dveletno zaščito največ treh računalnikov ni prav malo denarja, zato bo marsikomu bolj po godu kateri od brezplačnih programov. Glede na rezultate letošnjega testa priporočamo Avast! Free Antivirus, ki se v kombinaciji s požarnim zidom, ki je sestavni del operacijskega sistema Windows, edini med brezplačniki približa oceni »dobro«.

Rezultati testa so v celoti objavljeni v reviji VIP, april 2014 in na www.zps.si

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,431
04.08.2021. ob 10:14
284,552
31.07.2021. ob 17:39
110,204
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close