ZPS podpira uvedbo dajatve na sladkane pijače

Uredništvo, 27. november 2012.
sladke pijace

ZPS podpira uvedbo dajatve na sladkane pijače, pri dvigu trošarin na elektriko bi zaščitili ranljive skupine.

ZPS podpira dajatve na živila z nezdravim profilom, saj številne raziskave, ki potekajo v državah, ki tovrstne obdavčitve že imajo, kažejo, da sistem deluje in ljudje kupujejo manj takih izdelkov. Na ZPS hkrati poudarjajo, da bi morala biti sredstva zbrana iz tovrstnih dajatev, obdavčitev vsaj delno, če ne v celoti, namenjena konkretni promociji zdravega prehranjevanja in življenjskega sloga, lahko tudi za šolsko prehrano otrok iz socialno šibkejših družin. Pri dvigu trošarin na elektriko predlagajo zaščito ranljivih skupin odjemalcev.

sladke pijace»ZPS že od leta 2009 dejavno podpira pobudo za uvedbo dajatev na “nezdrava” živila in pijače. Prepričani smo, da z uvedbo predlagane dajatve na sladkane pijače lahko dosežemo vrsto pozitivnih učinkov, torej ne zajezimo le kratkoročnega zmanjšanja uživanja tovrstnih pijač, kjer so po aktualnih raziskavah naši mladostniki v samem evropskem vrhu, ampak dolgoročno vplivamo na oblikovanje bolj zdravih prehranjevalnih navad. Te pa so najboljša preventiva pred boleznimi sodobnega časa, kot so npr. debelost otrok, sladkorne bolezni, bolezni srca in ožilja…« je poudarila predsednica ZPS Breda Kutin in dodala: »Predlagane dajatve na sladkane pijače niso novost v evropskem prostoru, konec koncev takšno obdavčitev predlaga tudi Bela knjiga Evropske komisije na temo prehrane, prekomerne teže in s tem povezanimi tveganji, ki je bila sprejeta za obdobje 2007-13.«

Danska je npr. že uvedla višje davke na pijače z dodanim sladkorjem in slaščičarske izdelke, tudi Francija, Madžarska, Finska, Norveška in ZDA so obdavčile pijače z dodanim sladkorjem. Slovaška je izbrala drugačen pristop: z ukrepi direktnega subvencioniranja sadja in zelenjave ter krompirja želi spodbuditi bolj zdravo prehranjevanje. Belgija, Irska, Romunija in Švedska pa so začele postopke za obdavčitev “nezdravih živil”.

Pri dvigu trošarin na elektriko pa predlagajo, da se v zakonu predhodno razširi koncept ranljivih odjemalcev. »V skupino »ranljivega odjemalca« po našem mnenju poleg uporabnikov električnih medicinskih naprav sodijo tudi gospodinjstva, kjer so vsi odrasli člani brezposelni, upokojenci, ki prejemajo minimalno pokojnino, enostarševske družine z minimalnimi prejemki in invalidi,” je poudarila predsednica ZPS Breda Kutin in dodala: »Vse te ranljive kategorije gospodinjskih odjemalcev bi morale biti varovane pred odklopom.« V ogrevalni sezoni bi tudi sicer morali biti o nameravanem odklopu elektrike predhodno obveščeni Centri za socialno delo, ki bi lahko preverili, ali gre za odjemalca, ki bi se lahko opredelil kot ranljivi odjemalec, saj razpolagajo s podatki o socialnih problemih občanov. Na ZPS tudi menijo, da bi se morala pri nujni oskrbi zvišati minimalno zagotovljena priključna moč, saj trenutno določena ne zadošča za potrebe na primer 4-članskega gospodinjstva.

www.zps.si

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,391
13.06.2021. ob 13:25
284,258
17.05.2021. ob 12:55
110,155
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več