ZPS podpira sprejem zakona o davku na brezalkoholne pijače

Uredništvo, 24. november 2014.
sladke pijace

ZPS v okviru svojih aktivnosti redno ozavešča in opozarja potrošnike, berite označbe, naj vas ne zavede kreativno in agresivno oglaševanje in in vse bolj zanimive embalaže.

Delež čezmerno težkih in debelih otrok ter mladostnikov narašča, a krivcev za stanje, ki kar kliče po takojšnjem ukrepanju, je več. Vse bolj agresivno trženje živil z nezdravim prehranskim profilom, nezadostno informiranje ter osveščanje potrošnikov, široka dostopnost in kupna moč. Brezalkoholne pijače z  veliko vsebnostjo dodanega sladkorja oz. sladil, so cenovno dostopne, saj je liter takšne pijače praviloma cenejši od litra mleka ali navadnega tekočega jogurta. Le izobražen in dobro ozaveščen potrošnik lahko udejanja svojo pravico do izbire za zdravo prehranjevanje oz. zdrav življenjski slog, opozarjajo na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS).

Na ZPS poudarjajo, da prav nižja kupna moč ter prenizka osveščenost potrošnikov praviloma vodita v manj zdrave izbire živil in pijač. Zato je poleg uvedbe predlaganega zakona, potrebno uvesti permanentno izobraževanje in osveščanje potrošnikov o potencialnih nevarnostih za njihovo zdravje ob uživanju (pre)sladkih pijač in na splošno ob nezdravem prehranjevanju. Te vsebine morajo najti prostor že v vrtcih, slediti pa jim morajo tudi vzorci prehranjevanja v šolah. »Prepričani smo, da sistem ni učinkovit, če niso vsi deležniki usmerjeni v isti cilj, če na primer otroke učimo, da naj jih odžeja voda, ponudimo pa jim močno sladkan čaj, sadni nektar in podobne sladke napitke,« izpostavlja Marjana Peterman iz Zveze potrošnikov Slovenije.

sladke pijace

Problem je tu, brez sistemskih ukrepov bo le rastel

Pred problemom čezmerno hranjenih in debelih  otrok oz. mladostnikov si ne smemo zatiskati oči. »Čezmerna hranjenost in debelost mladostnikov vplivata na slabšo kakovost življenja, dvigujete verjetnosti pojava različnih nenalezljivih bolezni (npr. bolezni srca in ožilja, sladkorne bolezni tipa II., nekaterih vrst raka, arterijske hipertenzije, dislipidemije, metabolnega sindroma, ortopedskih problemov),” je opozorila Marjana Peterman iz Zveze potrošnikov Slovenije.

Vsaj polovica sredstev za akcije osveščanja, spodbujanja in subvencioniranja zdravega načina življenja je dobro naložen denar

ZPS predlaga, da se polovico sredstev, zbranih iz predlagane višje obdavčitve, za katero se zavzemajo že od leta 2009, nameni za akcije osveščanja, spodbujanja in subvencioniranja zdravega načina življenja (politike javnega zdravja).

Za potrošniške organizacije tovrstna prizadevanja niso novost

Potrošniške organizacije po vsem svetu smo skupaj z našo krovno svetovno organizacijo CI ( Consumers International) pripravile odprto pismo generalnemu direktorju WHO in FAO, namenjeno obravnavi na  konferenci:  International Conference on Nutrition (ICN2)  preteklo sredo. »Želimo si, da WHO in njene članice, tudi Slovenija, upoštevajo naša priporočila, Recommendations towards a Global Convention to pretect and promote healthy diets, kot pomemben korak k obvladovanju epidemije debelosti na svetu,« je izpostavila Marjana Peterman.

Veste, kaj jeste in pijete?

ZPS v okviru svojih aktivnosti redno ozavešča in opozarja potrošnike, berite označbe, naj vas ne zavede kreativno in agresivno oglaševanje in in vse bolj zanimive embalaže. Tako so v letošnjem letu potrošnikom predstavili mobilno aplikacijo “Veš, kaj ješ“. Prepričani so, da se je marsikateremu potrošniku v trgovini že zgodilo, da stojijo pred policami in izbirajo med na videz podobnimi živili. K nakupu jih lahko premami cena, lična embalaža, navedbe in trditve, ki poudarjajo ne/vsebnost nekaterih hranil in še bi lahko naštevali. Tako lahko odločitev, katero živilo kupiti, kar naenkrat postane problem. Mobilna aplikacija pa potrošnikom ponuja možnost, da na hiter in na preprost način preverijo prehranski profil izbranega živila in to tam, kjer informacijo dejansko potrebujejo – v trgovini. Aplikacija jim bo takoj `odgovorila´, ali določeno živilo vsebuje malo, srednje ali veliko vsebnost maščob, nasičenih maščobnih kislin, sladkorja, soli in prehranskih vlaknin.Na pametne telefone jo je naložilo že več kot 27.000 potrošnikov.
Vir: ZPŠ in www.veskajes.si

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,354
16.05.2021. u 03:49
283,832
15.05.2021. u 20:58
110,376
16.05.2021. u 00:57
Preberi več