ZPS koristni nasveti: Poskrbite za varnejše delo s spletno banko

Uredništvo, 12. junij 2013.
Nakup preko interneta

Zloraba spletne banke je nočna mora vsakega potrošnika. S primerno zaščito digitalnega potrdila lahko občutno zmanjšate tveganje, da bi ga kdo zlorabil.

Za uporabo spletne banke je treba praviloma imeti digitalno potrdilo. Čeprav obstaja tveganje zlorabe, večina potrošnikov svoje digitalno potrdilo hrani kar na računalnikovem trdem disku. Za tiste, ki spletno banko že uporabljate ali pa o tem šele razmišljate, so na Zvezi potrošnikov Slovenije zbrali nekaj nasvetov in napotkov, kako lahko izboljšate varnost svojega poslovanja z njo.

Zloraba spletne banke je nočna mora vsakega potrošnika. Tudi če boste ukradeni denar morebiti od banke dobili nazaj, vas bo reševanje težave stalo kar nekaj časa in živcev. S primerno zaščito digitalnega potrdila lahko občutno zmanjšate tveganje, da bi ga kdo zlorabil. Najbolje bo, da ga shranite na pametnem USB-ključku ali na pametni kartici s čitalnikom.

Nasveti ZPS za varnejše delo s spletno banko

  • Nakup preko internetaTakoj po končanem delu odstranite pametni ključek ali kartico iz računalnika!
  • Računalnik primerno zaščitite s protivirusnimi programi in varnostnimi gesli. Redno posodabljajte operacijski sistem v računalniku.
  • V spletno banko ne vstopajte iz tujih računalnikov!
  • Posebej pozorni bodite, ko uporabljate javna omrežja.
  • Nikoli nikomur ne posredujte varnostnih gesel in podobnih podatkov, četudi vam zatrjuje, da je bančni uslužbenec!
  • Ob vstopu v spletno banko, še preden vpišete geslo, preverite, ali je vstopna stran prava, torej pripada vaši banki, ali pa so morda na njej kakšni novi (sumljivi) elementi.
  • Za uporabo spletne banke uporabljajte poseben brskalnik.
  • Upoštevajte priporočila in spremljajte opozorila svoje banke.
  • Redno spremljate promet v svoji spletni banki in če opazite, da je kar koli narobe oziroma sumljivo, takoj ukrepajte in o tem obvestite banko. Pri banki lahko naročite, da vas s SMS-sporočili obvešča o opravljenih transakcijah, dodatno pa se lahko zaščitite tudi tako, da naročite dnevni limit za obseg poslovanja oziroma limit za višino nakazil, ki so opravljena prek spletne banke.

Celoten članek preberite na www.zps.si Za varnejšo uporabo spletne banke ali v reviji VIP, junij 2013.

Na spletni strani www.zps.si lahko v sklopu Osebne finance s pomočjo brezplačnega primerjalnika primerjate stroške poslovanja z osebnim računom, izračunate, kje je najem kredita najbolj ugoden oz. kje boste prejeli največ obresti za vaš depozit.

Celoten članek je brezplačno dostopen na spletni strani www.zps.si – Za varnejšo uporabo spletne banke.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,353
15.05.2021. u 17:37
283,830
15.05.2021. u 17:49
110,376
15.05.2021. u 16:42
Preberi več