ZPS koristni nasveti: Kako izbrati kosilnico?!

Uredništvo, 26. april 2018.

Kosilnica spada med nepogrešljiva orodja v hišni lopi. Tudi če imamo le nekaj kvadratnih metrov okrasnih travnih površin, za njihovo redno vzdrževanje potrebujemo kosilnico. Optimalno kosilnico moramo izbrati glede na pogoje, ki jih imamo.

Kako velika je površina trate?

Velikost travnate površine je eno od pomembnejših meril pri izbiri. Velikost kosilnice je določena s širino pasu, ki ga pokosi v enem prehodu. Za trate, manjše od 50 kvadratnih metrov, zadoščajo majhne kosilnice širine 30 do 34 centimetrov, za srednje velike trate med 50 in 150 kvadratnih metrov priporočamo kosilnice s širino 35 do 40 centimetrov, za travnike nad 150 kvadratnih metrov pa kosilnice s širino več kot 40 centimetrov. Pri večjih travnikih priporočamo izbiro modela z lastnim pogonom, saj potiskanje večjih in težjih kosilnic ni preprosto.

Kakšen je relief, nagib, ovire?

Za majhne vrtove z veliko ovirami je bolje izbrati manjši, lažji in okretnejši model, ki ima ožja prednja kolesa in ob strani dodatne »glavnike«. Ti usmerjajo travnate bilke pod nož, da nam po košnji ni treba dodatno striči robov. Pri košnji po nagnjenem terenu nam bo majhne trate še uspelo obdelati z lažjo kosilnico, za večje površine pa vsekakor priporočamo kosilnice z lastnim pogonom, če je nagib očitnejši, pa celo s pogonom na vsa štiri kolesa.

Kako visoki in močni ste?

Vaša višina vpliva na višino ročaja, ki pri nekaterih modelih ni nastavljiv. Pred nakupom vsekakor preverite udobnost vodenja kosilnice. Moč pa potrebujemo zaradi teže kosilnic. Kosilnico je včasih treba dvigniti čez robnike in podobne ovire, bencinske zahtevajo še dodatno moč pri zagonu. Teža kosilnic se močno razlikuje glede na vrsto, tako bencinske tehtajo tudi 40 kilogramov in več, električne v povprečju od 10 do 13 kilogramov, baterijske imajo še kakšen kilogram več od električnih, ročne kosilnice pa imajo večinoma manj kot 10 kilogramov.

Kam jo bomo pospravili?

Vprašanje ni zanemarljivo, saj nimamo vedno na voljo dovolj velike vrtne lope ali garaže. Lahko ročaj zložimo? Kako zapleteno je zlaganje? Ročne kosilnice lahko obesimo tudi na steno, bencinskih ne moremo, ker lahko kaj izteče. Če bo pospravljena v kleti, čez koliko stopnic jo bo treba prenesti?

 

Več informacij na www.zps.si

 

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,354
16.05.2021. u 03:49
283,832
15.05.2021. u 20:58
110,376
16.05.2021. u 00:57
Preberi več