ZPS koristni nasveti: Da poračun elektrike ne bo šok

Uredništvo, 20. maj 2013.

Vas je ponovno presenetil visok poračun elektrike? Razmislite o prehodu na obračun po dejanski porabi.

Je poraba elektrike v vašem gospodinjstvu obračunana v pavšalnem znesku? Vas je ponovno presenetil visok poračun elektrike? Razmislite o prehodu na obračun po dejanski porabi. 

elektrika-640Pri pavšalnem načinu plačevanja elektrike je znesek na položnici za elektriko določen na podlagi povprečne porabe v preteklem obračunskem obdobju. Med letom mesečno plačujete približno enak znesek za elektriko, majhne razlike nastanejo le zaradi števila dni v posameznem obračunskem obdobju. Za gospodinjstva, ki v tekočem obračunskem obdobju v primerjavi s preteklim porabijo približno enako količino električne energije, je tak način obračunavanja ustrezen. Drugače pa je, če se med letom poraba električne energije poveča ali zmanjša. Pri poračunu elektrike lahko doživite neprijetno presenečenje – visok znesek doplačila ali pa preplačila, kar pomeni, da ste med letom plačevali preveč in s tem brezobrestno kreditirali dobavitelja.

Pozor:Preko spleta je sporočanje stanja števca brezplačno, preko telefona pa vas lahko stane tudi preko 2 evrov
Dobavitelji električne energije ponujajo svojim odjemalcem različne načine sporočanja stanja števca: prek spleta, s pomočjo mobilne aplikacije, po elektronski pošti, po telefonu, telefonskem odzivniku ali faksu. Preverite, katere možnosti ponuja vaš operater, pa tudi, ali boste morda morali za izbrani način sporočanja kaj plačati. Pri vseh dobaviteljih je sporočanje stanja števca prek spleta brezplačno. Tiste, ki bodo na primer izbrali možnost preko operaterja po telefonu, pa lahko preseneti dodatna postavka na računu.

Do kdaj je treba sporočiti stanje? 
Pri večini dobaviteljev je treba stanje števca sporočiti do 10. ali 15. v mesecu. Tisti, ki elektriko plačujejo prek trajnega naloga, imajo čas do 3. ali 5. v mesecu (odvisno od dobavitelja)

Katere podatke potrebujete za oddajo stanja števca?

  • Številko merilnega mesta (podatek je na računu za elektriko).
  • Stanje porabe pri višji (VT) in nižji (MT) ali enotni tarife (ET) (odčitate na števcu).
  • Uporabniško ime in geslo, če oddajate stanje prek spleta ali mobilne aplikacije.

Več informacij najdete v reviji VIP (maj 2013) in na www.zps.si. Aktualen pregled cen pa na  www.123zamenjaj.si ali v primerjalniku cen na spletnem mestu Javne agencije RS za energijo.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,426
29.07.2021. ob 13:47
284,507
12.07.2021. ob 21:25
110,199
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close