ZPS: Kako neomejeno je neskončno?

Uredništvo, 18. februar 2014.
mobilni telefoni

ZPS vprašanje operaterjem – in še komu: Kako neomejeno je neskončno?

Operaterji telekomunikacijskih storitev znajo pritegniti pozornost potrošnikov. Pri mobilni telefoniji smo se ravno navadili na v paket vključene količine, a očitno nanje po novem lahko kar pozabimo. Zdaj je vse neskončno, zdaj je vse neomejeno. Mar res?

»Potrošniki se učimo iz dneva v dan, nekateri imajo srečo, da za novo znanje ne plačujejo, (pre)več drugih se pogosto opeče. Trditve v oglasih, kričeči napisi na prodajnih mestih, modra tišina prodajnih predstavnikov, vse to so tipični koraki do potrošnika, ki je zadovoljen zgolj do prvega prejetega računa. Pri ponudbi z neomejenimi (ali, če želite) neskončnimi količinami, se vam mora prvi alarm sprožiti že ob dejstvu, da operater ponuja več paketov. Khm. Če je neskončno, neomejeno – zakaj je to naprodaj za različno ceno? A pasti je še več,« opozarja Boštjan Okorn iz Zveze potrošnikov Slovenije.

Pri štirih operaterjih

mobilni telefoniPonudbo za neskončne oziroma neomejene količine so na ZPS našli pri štirih največjih operaterjih – Debitelu, Mobitelu, Simobilu in Tušmobilu. Mobitel in Simobil neomejenost oziroma neskončnost razglašata že v imenu paketa, podobno kot je to kot prvi storil Tušmobil pred več meseci, ko so predstavili pakete Brezmejni in Free (po slovensko bi jim rekli svobodni), medtem ko Debitel v svoji ponudbi govori le o neskončno minutah in SMS/MMS, Tušmobil pa v najnovejši akciji Premium najbližji o neomejenosti sporoča v razlagi, kaj je v paketu, opisujejo na ZPS in ob tem opozarjajo, da se pod prenosom podatkov neomejenost neha, v paket je vključenih 500 MB podatkov.

»Podrobnejši pogled v Mobitelove in Simobilove nove pakete prav tako hitro in dovolj jasno razkrije, zakaj je »neomejenih« in »neskončnih« več. Pri obeh operaterjih je neomejeno samo klicanje in pošiljanje sporočil (SMS in MMS), medtem ko je pri prenosu podatkov kar nekaj omejitev,« opozarja Boštjan Okorn in nadaljuje: »Pri osnovnih paketih (Neomejeni A pri Mobitelu, Neskončni XS pri Simobilu) prenosa podatkov sploh ni vključenega, nato pa količina počasi raste do zadnjega paketa (Neomejeni D pri Mobitelu, Neskončni L pri Simobilu), kjer se čudežni besedici pojavita tudi pri prenosu podatkov. Z zvezdico.«

Manjša hitrost prenosa podatkov

Kot opozarjajo na ZPS, zgoraj omenjena zvezdica odkriva, da neomejeno in neskončno v mobilnih omrežjih pri prenosu podatkov v resnici obstaja samo v teoriji. Oba operaterja namreč zmanjšata hitrost prenosa podatkov na 64 kbit/s, če količina znotraj obračunskega obdobja preseže 15 GB. »Za primerjavo povejmo, da je to približno 10 celovečernih filmov. Enajstega praktično ne boste mogli več gledati, ker bo hitrost prenosa podatkov prenizka,« pojasnjuje Okorn.

A to ni v mobilnih omrežjih nič posebnega, pojasnjujejo na ZPS, saj so že večkrat opozarjali na to, da je frekvenčni spekter v zraku zelo omejena dobrina, saj ne omogoča drugačne nadgradnje kot z novo tehnologijo, a omejitve ostajajo tudi z njo in bodo obstajale tudi v prihodnje. »Za prenos večje količine podatkov so zato bistveno bolj primerna fiksna omrežja – če le imate možnost širokopasovne povezave,« svetuje Boštjan Okorn.

Storitve le v omrežju operaterja!

Na ZPS opozarjajo, da se vedno znova izkaže, da je branje razlag, opomb, drobnega tiska … zelo koristna zadeva, ki bo potrošnikom prihranila marsikatero skrb (in denar). Neskončnost ima (sicer počasen, pa vendarle) konec, neomejenost pa ima prav tako podobne omejitve, zato so se na ZPS za konec še enkrat posvetili Tušmobilovi ponudbi, ki je na prvi pogled res ugodna. Kot pojasnjujejo v tabeli z razlago paketa sicer ni nobene zvezdice, vseeno pa velja prebrati pogoje ponudbe. Tudi tu bodo potrošniki namreč našli zelo konkretno in lahko tudi drago mejo neomejenosti:

»… Vključene količine storitev veljajo v radijskem omrežju Tušmobila (prikaz omrežja: Tusmobil), storitve opravljene iz radijskega omrežja ponudnika nacionalnega gostovanja (prikaz omrežja: Tusmobil Mobitel ali znak za gostovanje) … pa se obračunajo dodatno po Ceniku …«

Tujina, kajpak, izvzeta

Na ZPS tudi opozarjajo, da nobeden od omenjenih operaterjev v neomejeni in neskončni ponudbi nima pošiljanja kratkih sporočil v tujino (na tuje telefonske številke – pošiljanje na slovenske telefonske številke je vsebovano, ne glede na to, kje je v danem trenutku uporabnik), seveda pa se v neskončno in neomejeno ponudbo ne štejejo niti klici na posebne ali komercialne številke ter pošiljanje sporočil v komercialne ali donatorske namene. Prav tako v teh količinah niso storitve, opravljene v tujini, izjema je Simobilov paket Neskončni L, ki vsebuje 1000 minut dohodnih klicev v Evropski uniji.

Brez reakcije, ali je res vse v najlepšem redu?

»Ker uradni organi že ob pojavu prvih svobodnih, neskončnih, neomejenih … ponudb niso reagirali na pritožbe uporabnikov, tega ne pričakujemo niti zdaj,« zaključuje Boštjan Okorn, vseeno pa potrošnikom svetuje, da se v primeru, ko vsota na računu bistveno preseže ceno iz neomejene ali neskončne ponudbe, pritožijo in skušajo uveljavljati svoje pravice. Po mnenju Okorna gre pri nekaterih paketih za zavajujoče oglaševanje, ki ga sicer operaterji opravičujejo z razlagami v opombah in splošnih pogojih, a to ne zmanjša njihove odgovornosti. V tujini se je že zgodilo, da je sodišče v takšnih primerih dalo prav potrošniku.

Nasvet ZPS:

  • Pred zamenjavo paketa telekomunikacijskih storitev se dobro prepričajte, kaj ta paket vsebuje, še zlasti pa, česa ne vsebuje! Preberite čimveč informacij, povprašajte na prodajnem mestu ali pokličite klicni center, še preden podpišete novo pogodbo.
  • Za sklepanje pogodbe si vzemite čas, naj vas ne premami telefonski klic operaterja, pred dokončno odločitvijo primerjajte ponudbe različnih operaterjev za približno enake pakete.
  • Če operater zaradi zagotavljanja večjega pokrivanja uporablja tudi omrežje drugega operaterja (Tušmobil, T2), blokirajte vsaj prenos podatkov v drugem omrežju oziroma bodite nadvse previdni in pred uporabo storitev preverite, v katerem omrežju se nahajate.
  • Redno spremljajte porabo – pokličite v klicni center, pozanimajte se na spletnih straneh ali kar preko aplikacije v pametnem telefonu. Če opazite stroške, ki si jih niste obetali, operaterja prosite za razlago in ustrezno ukrepajte (dokup količin, blokada storitev …).
  • Pomislite, kaj v resnici rabite. Kljub temu da so paketi z veliko vključenimi količinami sorazmerno poceni, lahko manj zahtevni uporabniki na mesec plačujete še manj, še vedno so, seveda, na voljo tudi predplačniške ponudbe.

Vir: www.zps.si

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,429
31.07.2021. ob 10:19
284,523
31.07.2021. ob 17:39
110,201
01.08.2021. ob 00:11
Preberi več

New Report

Close