Znebite se strupov z naravnim razstrupljanjem

nesanica

Odločite se za najboljše razstrupljevalno sredstvo, saj čiščenje strupov iz organizma pripomore k preprečevanju razvoja neprijetnih in odvečnih bolezenskih simptomov.

Razstrupljanje ali čiščenje organizma je postopek izločevanja strupov iz telesa. Večina strupov, ki obremenjujejo organizem, izvira iz hrane, nekateri pa se vsrkajo v telo tudi skozi kožo in pljuča, kar vse povzroča težave s prebavili. Znaki, ki kažejo na preobremenjenost organizma s strupi, so glavobol, šibek imunski sistem, alergije, težave s kožo in prebavo, ustni zadah, okrepljen vonj znoja, pomanjkanje zbranosti, nervoza, razdražljivost, tesnobnost, kronična utrujenost in nespečnost.

Pomoč v naravi

Navadni potrošnik ali cikorija (Cichorium intybus) se uporablja za pomladno čiščenje organizma ter pomaga pri hujšanju in doseganju idealne telesne teže. Zaradi visoke vsebnosti kalija ima tudi diuretični učinek. Pomaga pri prebavi, praznjenju črevesja in odstranjevanju črevesnih parazitov.

Čemaž (Allium ursinum) deluje protibakterijsko, protivirusno in proti parazitom. Ker raste spomladi, je odličen za pomladno čiščenje organizma. Uporaben je za razstrupljanje celotnega telesa.

Črnoplodna aronija (Aronia melanocarpa) deluje močno antioksidativno, protibakterijsko in protivirusno. Pomaga vzdrževati idealno telesno težo, prispeva k zdravju ščitnice, želodca, jeter in krvožilnega sistema. Njeni plodovi učinkovito odstranjujejo strupe iz telesa, zlasti težke kovine in nekatere radioaktivne snovi.

Navadni regrat (Taraxacum officinale) je znan kot močan diuretik in kot naravno sredstvo za čiščenje krvi. Njegova korenina se priporoča za razstrupljanje celotnega telesa po dolgotrajnem jemanju zdravil in pri odvisnikih od drog in alkohola. Regratov čaj čisti jetra, žolč, ledvice in limfo ter pospešuje izločanje strupov iz telesa z urinom. V čaju se priporoča kombinacija z navadnim slezom (Althaea officinalis), ki pomaga pri izločanju odpadnih snovi iz ledvic.

detox razstrupljanje

Z raziskovalnega vidika

Poleg beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov mora zdrava prehrana za ustrezno delovanje razstrupljevalnega sistema vsebovati tudi flavonoide, karotenoide, glukozinolate, terpenoide in D-glukarate. Strokovnjaki poudarjajo, da je treba k zdravilnemu razstrupljanju pristopiti razsodno in postopoma. Ključno je zmanjšati vpliv zunanjih dejavnikov, zaradi katerih se v telesu kopičijo strupi.

 

Literatura:

  1. Cline, J. C. 2015. Nutritional aspects of detoxification in clinical practice. Altern Ther Health Med. 21(3): 54–62.

 

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,398
22.06.2021. ob 13:43
284,305
20.06.2021. ob 17:48
110,161
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več