Znate ukrepati, ko zagori?

Uredništvo, 20. november 2020.

Kaj bi storili, če bi se sredi noči zbudili v zadimljeni spalnici? Bi znali rešiti sebe, otroke in psa, če bi zaradi pozabljene prižgane sveče zagorela dnevna soba?

Če imate družinski požarni načrt in ste z družino že preigravali izhodne scenarije, bi se zelo verjetno rešili hitro in učinkovito. Če načrta še nimate, pa je pred sezono, v kateri se doma zgodi največ požarov, čas za to. Skupaj z otroki se na igriv način naučite pravil požarne varnosti, če zagori v vaši hiši, stanovanju ali pri sosedu v bloku.

Gasilska zveza Slovenije poroča, da kar 60 odstotkov požarov nastane v domačem okolju. Četrtina se jih zgodi v najmanj primernem času – ponoči. Najpogosteje sicer zagori v kuhinji. Velikokrat pa so za požar krive tudi nepravilna raba grelnih teles ali napake na njih, pa tudi svečke in adventni venčki niso nedolžni.

Adventni venček lahko hitro zagori. V videu preverite, kako pogasite požar, preden se razširi.

Priprava celotne družine je bistvena

Priprava na nepričakovano je zato zelo koristna. Ne glede na to, ali živite v bloku ali hiši, je dobro imeti požarni načrt. Vsak dom je edinstven, zato se na univerzalne požarne načrte in smernice ni smiselno v celoti zanašati. Bistveno pa je, da vsak član družine natančno ve, kako poiskati izhod, če zagori.

V družinske priprave na ukrepanje ob požaru naj bodo vključeni tudi otroci. Ko bodo vedeli, kako ravnati, se bo njihov morebiten strah pred požarom zmanjšal.

10 korakov do pripravljenosti na požar

Prepoznava kritičnih mest, preventiva in priprava na požar so osnove vaše varnosti. Skupaj z vsemi člani družine postopoma prehodite pomembne varnostne korake. En korak – en dan in ena igra za otroke. Da, tudi skrb za varnost je lahko zabavna.

1. Prepoznajte možnosti za požar

Kjer so elektrika, toplotni vir in odprt ogenj, tam lahko nastane požar. Najpogosteje zagori pri nepazljivi uporabi grelnih in električnih naprav.

 Zato naj velja nekaj osnovnih pravil požarne varnosti:

  • na kaloriferje in oljne radiatorje ne odlagajte reči,
  • likalnik po uporabi vselej izklopite,
  • peči, kamine in dimnike redno čistite,
  • poškodovano električno napeljavo nemudoma popravite,
  • sveče pustite prižgane le, ko ste v istem prostoru,
  • vročega olja nikoli ne pustite na štedilniku brez nadzora,
  • med kuhanjem se ne lotevajte drugih nalog, ki bi preusmerile vašo pozornost.

 IGRAJTE SE: Z otroki raziščite dom. Poskusite najti potencialno nevarna mesta, naprave in situacije, v katerih se lahko pojavijo težave. Vendarle pa otroke s pojasnili pomirite, da nikoli ne zagori brez razloga.

Preverite še ostalih 9 korakov in iger, s katerimi boste lahko s celotno družino poskrbeli za čim večjo požarno varnost vašega doma.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,397
24.06.2021. ob 22:15
284,314
24.06.2021. ob 23:26
110,163
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več