Simptome multiple skleroze pri znani igralki pripisali menstrualnim težavam

N. K., 06. december 2023
Nevrologija

Ko je iskala pomoč zaradi kronične bolečine, ji je eden od zdravnikov celo svetoval, da naj si najde fanta.

Igralka Selma Blair je med intervjujem s Kristen Welker v oddaji Meet the Press predstavila svojo zgodbo, kako je njena multipla skleroza ostala nediagnosticirana več let, prve simptome, pa so pripisali menstrualnim težavam.

“Samo jokala sem,” je povedala Blairova, ko so jo vprašali, kako se je počutila ob predlogu, da naj si poišče fanta, ko je zaradi kronične bolečine iskala zdravniško pomoč. “Nisem vedela, kaj naj naredim s to informacijo. Vedela sem, da je bolečina, ki jo čutim, resnična. Zdelo se mi je tako. Ampak sem se začela prepričevati, da sem preveč občutljiva in da ni nič narobe z mano. Da se moram spraviti skupaj, da sem lena.

Prvi simptomi so se pojavili že v mladosti

Kot je še povedala, je prva simptome multiple skleroze izkusila že v starosti sedem let. “Imela sem zelo jasen simptom: optični nevritis. Ta je sicer lahko posledica več bolezni, je pa tudi en od zgodnjih simptomov multiple skleroze. Ta je ostala neprepoznana, čeprav sem celo otroštvo iskala zdravniško pomoč.

Multipla skleroza se kaže pri vsakem bolniku drugače. Blairova je izkušala tudi nihanje razpoloženja. “Lezije imam prefrontalno, zaradi česar sem padala v histerični jok in smeh. Mislila sem si, da sem res divja, da se sredi noči zbujam v histeričnem smehu ali v ihtenju,” je povedala. Že v mladih letih so jo zdravili z zelo močnimi antidepresivi, poleg tega v mladih letih prekomerno uživala alkohol.

Diagnozo so ji postavili leta 2018, po transplantaciji matičnih celic naj bi bila njena bolezen v remisiji.

Združenje multiple skleroze Slovenije navaja, da je multipla skleroza neozdravljiva avtoimunska bolezen in je drugi najpogostejši vzrok invalidnosti pri mladih. Običajno zbolevajo odrasle osebe, stare med 20 in 40 let. Pri MS gre za vnetno stanje, ki uniči mielin in tako upočasni ali povsem zavre prevajanje živčnih impulzov. Mielin se vname in odstopi od živčnih vlaken, sčasoma pa se spremeni v otrdele skupke brazgotinastega tkiva (skleroza), ki se začne tvoriti ob vlaknih. Te tvorbe se pojavijo na različnih predelih možganov in hrbtenjače. Zaradi uničenja mielina, se lahko pojavijo motnje prevajanja živčnih impulzov, kar izzove številne simptome multiple skleroze.
Vzroka za multiplo sklerozo ne poznamo. Mogoči dejavniki, ki vplivajo na obolenje z multiplo sklerozo, so genetika, virusne okužbe in avtoimunsko obolenje. Pomembno vlogo ima tudi okolje, saj lahko toplota, hlad, obremenitev, vnetja, cepljenje in poškodbe poslabšajo klinične simptome in znake. Med okoljskimi dejavniki tveganja za multiplo sklerozo sta pomanjkanje vitamina D in okužba z virusom Epstein-Barr.

Viri:

Avtor
Piše

N. K.

Več novic

New Report

Close