Kakšne so razlike med hepatitisom A, B in C?

Uredništvo, 18. januar 2022.
Zdravje

Hepatitis je vnetje jeter, ki ga povzročajo razni strupi, alkohol, nekatera zdravila, bolezni ter bakterijske ali virusne okužbe. Najpogostejši povzročitelji hepatitisa so virusi.

Virusni hepatitis, akutno ali kronično nalezljivo vnetje jeter, lahko povzročijo virusi A, B, C, D in E, najpogostejša povzročitelja pa sta B in C. Poznate simptome virusnih hepatitisov? O njih si preberite v nadaljevanju.

Metode preprečevanja in zdravljenja teh bolezni so iz leta v leto bolj izpopolnjene. Na voljo so nam denimo presejalni testi, učinkovito in varno cepivo proti hepatitisu B, učinkovita zdravila za uspešno zdravljenje hepatitisa C … Na vse višji ravni je tudi javno ozaveščanje o preprečevanju tveganih vedenj – nezaščitenih spolnih odnosov, intravenske uporabe mamil, invazivnih kozmetičnih posegov, kot sta pirsing in tetoviranje, ter tvegana ravnanja zdravstvenih delavcev. Kljub temu pa zlasti hepatitis B in C še vedno predstavljata svetovni javnozdravstveni problem. To pomeni, da moramo javnost še naprej ozaveščati in storiti vse, kar je mogoče, da te nevarne bolezni čim bolj zatremo. In najbolje je začeti pri prepoznavanju znakov in tveganih ravnanj, zaradi katerih lahko zbolimo za hepatitisom B ali C.

Simptomi hepatitisa B
• huda utrujenost
• bolečine v sklepih
• povišana telesna temperatura
• slabost in bruhanje
• bolečine v trebuhu
• zlatenica
• urin barve temnega piva

Simptomi hepatitisa C
• utrujenost in bolečine v mišicah
• zmanjšan tek in izguba telesne teže
• slabost in bruhanje
• ostra bolečina pod desnim rebrnim lokom
• srbenje
• urin barve temnega piva
• svetlo blato
• porumenelost kože in beločnic

Pomembno je vedeti, da so lahko simptomi okuženih ljudi le blagi ali celo odsotni, zato lahko bolezen zlahka preide v kronično obliko s hudimi posledicami.

ženska spi na postelji

Kako se virusni hepatitisi širijo?

Virus hepatitisa B je večinoma prisoten v krvi ali drugih telesnih tekočinah okužene osebe – v slini, vaginalnih izločkih in semenski tekočini. Zato se lahko bolezen prenaša z vbodom z okuženo iglo, s skupno uporabo pribora za intravensko vbrizgavanje mamil ter z nezaščitenim spolnim (vaginalnim, oralnim ali analnim) odnosom. Prenaša se tudi z matere na otroka, in sicer tako v nosečnosti kot med porodom in dojenjem. Ne drži pa v javnosti pogosto prisotno prepričanje, da se bolezen širi tudi z objemanjem, poljubljanjem, kihanjem, kašljanjem, s hrano ali jedilnim priborom. Pomnite: na te načine se s hepatitisom B ne morete okužiti.

Podobno se širi hepatitis C. Ta bolezen je zelo pogosta med intravenskimi odvisniki, ki uporabljajo tuj pribor za vbrizgavanje mamil, medtem ko se s spolnimi odnosi prenaša veliko redkeje. Glavni način okužbe je torej s krvjo, denimo z vbodom z okuženo iglo, krvno transfuzijo, hemodializo ali presaditvijo organov. Virus se prenaša tudi z matere na novorojenca. Pomembno je vedeti, da se hepatitis C ne prenaša z materinim mlekom, rokovanjem, objemanjem, poljubljanjem, hrano in vodo.
Kako pomembno je poznati simptome najpogostejših oblik virusnih hepatitisov ter načinov njihovega širjenja, kaže že dejstvo, da sta kronični hepatitis B in C odgovorna za 96 odstotkov smrti zaradi tihega razvoja ciroze in hepatocelularnega raka jeter.

Literatura:
European Association For The Study Of The Liver. EASL Clinical Practice Guidelines: Management of chronic hepatitis B.J Hepatol 2009. 50 (2): 227–242.
Lavanchy, D. 2011. Evolving epidemiology of hepatitis C virus. Clin Microbiol Infect. 17 (2): 107–115.

Foto: Profimedia

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
5,835
12.06.2021. ob 11:03
7,010
18.04.2022. ob 10:14
19,902
24.05.2022. ob 11:07
12,158
11.03.2022. ob 10:16
140,083
26.05.2022. ob 23:22
Preberi več

New Report

Close