Znaki, ki kažejo na to, da ne zaužijete dovolj maščob

I. K. , 25. april 2022
Aktualno
profimedia

Maščobe so pomemben del uravnotežene prehrane, vendar se jim mnogi zaradi visoke energijske vrednosti izogibajo.

Uravnotežena prehrana vključuje tudi maščobe in ogljikove hidrate, ki ju telo prav tako potrebuje. Kaj se zgodi, če ne pojemo dovolj hidratov, si lahko preberete TUKAJ, kaj lahko pričakujete, če telesu primanjkuje maščob, pa vam bomo razložili v tem članku. 

Zakaj telo potrebuje maščobe?

Možgani in oči potrebujejo maščobo. Pri ohranjanju zdravja naših možganov, mrežnice in osrednjega živčnega sistema sta še zlasti pomembni omega-3 maščobni kislini eikozapentaenojska kislina (EPA) in dokozaheksaenojska kislina (DHA). Telo kislini nujno potrebuje, ni pa ju zmožno proizvesti, zato ju je treba zaužiti s hrano.

Maščoba nam daje energijo. Gram maščobe našemu telesu priskrbi 9 kalorij, medtem ko en gram ogljikovih hidratov ali beljakovin telesu daje le 4 kalorije.

Zaradi maščobe telo lažje absorbira vitamine A, D, E in K.

Telo maščobo potrebuje za proizvodnjo hormonov, na primer testosterona in estrogena.

Maščoba igra pomembno vlogo pri celjenju ran. Telo potrebuje esencialne maščobne kisline za strjevanje krvi in ​​za celjenje ran.

Simptomi, ki kažejo na to, da zaužijemo premalo maščob

Zelo suha koža in dermatitis. Maščoba je pomembna za celice kože. V primeru pomanjkanja lahko pride do zelo suhe kože in vnetja. Neka študija je celo pokazala, da se lahko razvije dermatitis.

Izpadanje las.

Pogoste modrice. Kot rečeno, maščobe vplivajo na absorpcijo določenih vitaminov. Manko vitaminov pa pogosto povezujejo z nastankom modric.

Počasno celjenje ran. Raziskave so pokazale, da lahko pomakanje maščob, ki jih dobimo s hrano, vodi v počasnejše strjevanje krviin počasnejše odpravljanje vnetij v telesu.

Oslabljen imunski sistem. Iz omega-3 maščobnih kislin telo proizvede molekule, ki spodbudijo naš imunski sistem.

Kolikšen bi moral biti dnevni vnos maščob?

Priporočilo nemškega združenja za prehrano je, da bi morali približno 30 odstotkov dnevnega energijskega vnosa dobiti iz maščob. Primer: ženska, stara okoli 30 let, ki ne dela v pisarni, potrebuje približno 1800 kalorij. Od tega naj bi bilo približno 58 gramov maščobe – kar ustreza približno trem žlicam olja, eni žlici masla ali margarine, dvema rezinama sira in jajcu. 

Nekaterim vrstam maščobe pa se je bolj izogniti, na primer nasičenim maščobnim kislinam in trans maščobnim kislinam.

Avtor
Piše

I. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
33,768
16.02.2023 ob 20:26
3,660
11.10.2023 ob 11:49
3,892
07.12.2023 ob 21:32
1,228
05.12.2023 ob 07:04
7,519
20.09.2022 ob 14:03
Preberi več

Več novic

New Report

Close