Življenje z osebo z demenco

U. L., 20. december 2021
Tema meseca: Demenca

Da, živeti in ukvarjati se z drago osebo, ki se ne spomni več kdo je, kdo si ti, ki jo počasi zapušča vse, kar je ta oseba nekoč bila, je težko.

Obstaja pa kar nekaj napotkov, načinov in idej, s katerimi zbudimo različne osebne spomine. To so lahko okusi nedeljskega peciva, stare slike, dišave.
Za osebe z demenco je po priporočilu Alzheimer Europe priporočljivo, da čim dlje ostanejo v znanem, domačem okolju.

Pomembna je vsakodnevna aktivnost

Čeprav mislimo, da osebe z demenco le še vegetirajo, je zanje izredno pomembno, da ohranijo socialno in aktivno življenje. S postopno izgubo spomina oseba zgublja tudi sposobnost poskrbeti za osnovne potrebe, pozabi, kako se lotiti nečesa. Zato je nujno potrebno, da je ob taki osebi nekdo, ki načrtuje in vodi njen dan.

Pomembno je, da najbližji osebe z demenco ne odpišejo oziroma je ne jemljejo kot ne opravilno. Čim dlje ohranjajte aktivnosti na različnih področjih, čeprav z napredovanjem bolezni to postaja vse težje. Izbirajte naloge in aktivnosti, ki jim je oseba še kos, jih obvlada in jo veselijo. Nikoli ne opravljajte nalog namesto nje (na primer oblačenje, obuvanje, umivanje …), ampak stremite k temu, da delo opravi samostojno. To ohranja njeno samozavest in moč.

Spomin lahko urite tudi z različnimi nalogami, najbolje zjutraj, ko je oseba še spočita. Na tabli lahko pomešajte števila do 30, oseba, ki trpi za demenco, pa jih mora pravilno razvrstiti od najmanjše do največje. Pri drugi vaji poveste besedo, oseba pa vam mora povedati, iz koliko črk je sestavljena.

Profimedia

Znano okolje

Dementna oseba naj vse aktivnosti opravlja v znanem okolju in po ustaljenem vrstnem redu. Pri tem osebo opazujte in ne pozabite na očesni kontakt.

Hitre spremembe

Naj vas ne preseneti, da se sposobnosti dementne osebe lahko poslabšajo v enem dnevu. Če je še včeraj neko aktivnost opravila brez težav in napak, se lahko že naslednji dan zgodi, da ji bo ta aktivnost povzročala hude preglavice. V takem primeru ne vztrajajte, saj lahko spodbudite občutek vznemirjenosti in nesposobnosti. Pozornost preusmerite v naloge, ki jim je še kos.

Odnosi

Pri ohranjanju medosebnih odnosov, se pogovorite z vsemi, ki so osebi blizu, seznanite jih z boleznijo in situacijo. Bodite strpni, odprti in topli. Na ta način boste krepili zaupanje in hkrati odpravili morebitno moteče vedenje, vznemirjenost in zmedenost.

Za osebo z demenc je pomembno, da ostane aktivna čim dlje in se zamoti s tistimi stvarmi, ki ji gredo dobro od rok.
Vedno bodite potrpežljivi, podajajte jasna navodila, pokažite končni izdelek/rezultat dela, ki ga opravlja, razložite, zakaj nekaj počne. Ne pozabite spodbudo, vodenje in pohvalo.

Povzeto po Živeti z demenco doma, Vodnik o demenci za svojce (Spominčica, 2017)

Foto: Profimedia

Avtor
Piše

U. L.

Več novic

New Report

Close