Resnične zgodbe: moški, prisluhnite ženskam, saj vam to lahko reši življenje

Uredništvo, 17. junij 2022.
AktualnoRak
Powered by:

Ženske imajo v družini na skrbi več področij. Zdravje je zagotovo med njimi. “Ženske – steber (tudi) moškega zdravja” je nov projekt, ki združuje ženske in moške v skrbi in boju proti najpogostejši obliki moškega raka, ki je tudi najpogostejši vzrok smrti med moškimi.

Članice Zveze kmetic Slovenije se v zadnjih mesecih udeležujejo predavanj o raku prostate, številne spremljajo tudi moški, zdravniki pa na ta način moške s pomočjo žensk vabijo k preventivnim pregledom, ki omogočajo zgodnje odkritje raka prostate. Predavanja potekajo po vsej Sloveniji, na regionalnih ali nacionalnih srečanjih Zveze kmetic Slovenije.

Ženske drugače sprejemamo bolezen kot moški. Spominjam se, kako smo že kar nekaj časa nazaj začele govoriti o raku dojk, zdaj pa prve korake delamo tudi na področju moškega zdravja. Želim si, da bi o raku prostate slišalo čim več ljudi, pa da bi jih to znanje dejansko potrebovalo čim manj,” rada poudari predsednica Zveze Irena Ule, ki je sicer pobudnica številnih izobraževanj in delavnic za ženske iz podeželja na področju zdravja in medsebojnih odnosov. Dodaja, da gre za pomembne teme, saj je ženska na podeželju še vedno pogosto slabo slišana in neupoštevana.

Irena Ule (na sliki) bodri članice k skrbi za svoje fizično in duševno zdravje, saj bodo zdrave in zadovoljne še lažje skrbele za zdravje celotne družine. Prav ta pa je, po njenih besedah, še posebej na kmetijah, bistvo moči in uspeha. (foto: Miran Juršič)

Sandi Poteko, dr. med., spec. urologije, predavatelj in strokovnjak z veliko izkušnjami zdravljenja bolnikov s prostato, je pozdravil pobudo žensk z besedami: »Najprej sem bil presenečen, ko sem slišal za idejo, da se je ženska organizacija lotila takšnega projekta. Tega pa sem zelo vesel in ga podpiram. Bolezen prostate je res moška bolezen, ampak zelo vpliva na oba v paru. Prav tako so ženske tiste, ki moške podpirajo pri skrbi za zdravje, pri pomembnih zdravstvenih odločitvah in tudi takrat, ko se je potrebo naročiti na pregled, ko pride do zdravstvenih težav, je potrebno opraviti diagnostiko ali iti skozi zdravljenje.«

Rak prostate – najbolj pogost rak pri moških

Rak prostate je najpogostejši rak pri moških v Evropi in tudi pri nas. To je pretežno bolezen starejših moških in zaradi pričakovanega staranja prebivalstva bo tudi obolevnost za rakom prostate naraščala. Rak prostate je eden najbolj ozdravljivih rakov, če je le pravočasno diagnosticiran in zdravljen. Ker sta poglavitni predispoziciji za bolezen starost in dedna obremenitev, na pojavnost bolezni težko delujemo preventivno. Zato je toliko bolj pomembno, da moški po 50. letu opravlja preglede in spregovori o morebitnih težavah na področju urološkega zdravja, kamor uvrščamo tudi področje spolnosti.

»Rak prostate je, če je ugotovljen pravočasno ali v zgodnjem začetnem stadiju, dobro ozdravljiv. Zato svetujemo redno preventivno ocenjevanje in preventivni pregled za vse moške po petdesetem letu. Vsake spremembe ni potrebno zdraviti, je pa pomembno, da jo opazujemo in spremljamo. Osnovni pregled lahko moški opravijo že v ambulanti osebnega zdravnika. Po potrebi pa se opravijo še dodatne meritve vrednosti PSA, slikanje prostate in biopsija. To je pomembno tudi zato, da preprečimo stranske učinke bolezni prostate, kot sta težave z uriniranjem in erektilna disfunkcija. Pri tistih moških, kjer se je rak prostate v družini že kdaj pojavil, priporočamo preglede tudi že pred petdesetim letom,« je jasno predstavil doktor Poteko.

Predavanje v okviru letnega občnega zbora v Termah Dobrna, 6. 6. 2022. Več kot 80 udeleženk in dva udeleženca. Predavatelj je bil Sandi Poteko, dr. med., spec. urologije. Na sliki v pogovoru z eno od udeleženk. (foto: Dušan Rusić)

Ženske pogosto prve spodbudijo svojega moškega k odgovornemu ravnanju

Kot v splošni populaciji je tudi na podeželju zdravje družine največkrat v ženskih rokah. Moški se običajno s svojim zdravjem manj ukvarjajo kot ženske in le redko pomislijo, da bi bilo lahko z njimi kaj narobe. Ženske so pogosto pobudnice za obisk zdravnika, tudi ko gre za moške preventivne programe.

Predsednik Društva uroloških bolnikov Slovenije Franc Hočevar pravi, da preventivni urološki pregled kar 50 odstotkov moških opravi na pobudo ženske. Ker gre za intimno področje človekovega telesa in življenja, namreč moški pogosto težko poiščejo pomoč oziroma odlašajo z obiskom zdravnika, kar lahko pripelje do prepoznega odkritja in zdravljenja bolezni. To je bilo še posebej pomembno v času covida-19, ko je novo odkritih primerov raka prostate manj kot pred epidemijo – kar seveda ne pomeni, da bolezni ni, le diagnostika je zastala.

Preberite tudi: Utrujenost, potenje, hujšam, čeprav isto jem? Se prepoznate?

Kako naj ženska moškega spodbudi k skrbi za zdravje

Na predavanjih v sklopu projekta Ženske – steber (tudi) moškega zdravja predavajo zdravniki urologi iz regionalnih bolnišnic, ki posebno skrb namenjajo razumljivosti podanih sporočil. Psihiatrinja prof. dr. Maja Rus Makovec, vodja Centra za izven bolnišnično psihiatrijo Univerzitetne psihiatrične klinike Ljubljana, pa udeležencem predstavlja komunikacijske veščine za motivacijska ravnanja. Poudarja, da ženska ni in ne sme biti odgovorna za zdravje moškega, lahko pa ga s pozitivnim in skrbnim odnosom spodbudi k razmisleku in aktivni skrbi za svoje zdravje. »Odnos med partnerjema pri tem ne sme biti okvarjen,« poudarja psihiatrinja. Zelo pomembno je, da ženska moškemu preventivni pregled svetuje, ker jo skrbi zanj, in pri tem poudari pomen njegove vloge v ožjem in širšem družbenem okolju, in ga ne obtožuje, da slabo skrbi zase.

Kako lahko predavanje spremeni pogled na lastno zdravje?

Predavanj v sklopu projekta Ženske – steber (tudi) moškega zdravja, ki so potekala od novembra 2021 do začetka junija letos, se je udeležilo okrog dvesto-petdeset žensk in dvajset moških. Odzivi na projekt so zelo spodbudni, saj je bilo vsako predavanje bolje obiskano.

Tema je bila zelo zanimiva, ker se običajno o raku prostate ne govori veliko. Vsi mislimo, da smo zdravi in šele ko pridemo v poznejša leta, začnemo razmišljati o bolezni. Če nas nekdo spodbudi k takemu premisleku, je to gotovo pozitivno. Taka kvalitetna predavanja res pozdravljamo, saj v družinah, posebno starejši o tem premalo pogovarjamo, čeprav to vedno bolj rabimo in niti ne vemo, da to pogrešamo,” je dejal udeleženec enega od predavanj Srečko Rakoša iz Gornje Radgone.

Tako predavanje je zelo poučno tudi za ženske, zato bi takšno druženje priporočila tudi ostalim članicam Zveze. Poučno je tudi za vse ostale, predvsem mlajše, da redno hodijo na preglede, čeprav nimajo teh problemov,” je dejala Ivana Korle iz Trebnjega.

Mari Dular in Jelka Krivec iz Mirne peči, ki sta predavanje poslušali na letnem občnem zboru Zveze kmetic Slovenije v Termah Dobrna, sta pohvalili projekt in dodali, da vsako novo znanje, ki ga pridobiš, lahko v življenju smiselno uporabiš. Všeč jima je bila tudi primerjava o pojavnosti, zdravljenju in preživetju med rakom prostate in rakom dojk, s katero je Sandi Poteko, dr. med., spec. urologije, obogatil predavanje. (foto: Dušan Rusić)

Irena Ule dodaja, da so bili udeleženci na predavanjih o pomenu zgodnjega odkrivanja raka prostate najprej nezaupljivi in celo rahlo prestrašeni, po predavanjih pa polni izključno pozitivnih vtisov in vsi menijo, da je znanje zelo pomembno pri reševanju zdravstvenih težav. Predavanja so zelo kvalitetna, polna nevsiljivih nasvetov, ki jih lahko upoštevamo tudi pri drugih težavah. “Vesela sem, da se je Zveza kmetic Slovenije vključila v ta projekt, ker menim, da je naše podeželje nekoliko težko ozavestiti na zdravstvenem področju,” je dejala predsednica Zveze kmetic Slovenije, in se ob tem zahvalila podporniku projekta, to je podjetje Janssen.

Plačana objava št. EM-103182/160622
Naročnik strokovnega članka je podjetje Janssen, farmacevtski del Johnson & Johnson d.o.o., ki pa v vsebino članka ni posegalo.

O avtorju

Uredništvo

New Report

Close