Ženske, pozor, ta rastlina dokazano zmanjšuje učinkovitost kontracepcije

N.M., 19. maj 2022.
Ginekologija
Ste že slišali za šentjanževe otroke? Foto: Profimedia.

Da je šentjanževka učinkovit antidepresiv, je splošno znano, precej manj pa, da lahko ob sočasnem jemanju oralne kontracepcije ženske zanosijo.

Danes je šentjanževka ena najbolj raziskanih zdravilnih zelišč. Več študij je potrdilo njeno učinkovitost pri blagih do srednje težkih depresivnih stanjih, učinek je celo primerljiv s sinteznimi antidepresivi, prenašanje šentjanževke pa v večini boljše, z manj neželenimi učinki.  

Poleg izvlečkov in čajev se je šentjanževo olje izkazalo kot učinkovito olje za nego suhe in razpokane kože. Zlasti priljubljena je za poletno nego kože, nego opeklin, površinskih ran. A pozor, z oljem se ne mažite, preden greste na sonce, saj boste zaradi njenih fototoksičnih lastnosti lahko izzvali negativno reakcijo na koži.

Raziskave so potrdile tudi protivnetno, protibakterijsko in protiglivično delovanje šentjanževke. 

Šentjanževi otroci

Izraz je nastal, ker so ob sočasni uporabi šentjanževke opazili več neželenih nosečnosti pri uporabnicah hormonske kontracepcije.

Vzrok tiči v estrogenu, ki ga vsebujejo nekatere kontracepcijske tablete. Ker lahko šentjanževka poveča razgradnjo estrogena, lahko jemanje skupaj s kontracepcijskimi tabletami zmanjša učinke kontracepcijskih tablet. Če jemljete kontracepcijske tablete skupaj s šentjanževko, uporabite dodatno obliko kontracepcije, kot je kondom, svetujejo pri Web.MD.

To pa ni edina interakcija, med drugim šentjanževka vpliva na delovanje nekaterih protibolečinskih zdravil, antivirusnih zdravil, pomirjeval ipd, zato je na mestu že znano ponavljajoče opozorilo, da se pred uživanjem posvetujte s svojim zdravnikom ali farmacevtom.  

O avtorju

N.M.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,891
30.05.2022. ob 20:56
286,731
02.07.2022. ob 10:18
110,537
02.07.2022. ob 12:13
Preberi več

New Report

Close