Ženske, pazite na svoje srce!

Uredništvo, 30. oktober 2013.

Evropsko združenje kardiologov (European Society of Cardiology) v programu Evrosrce (EuroHeart) opozarja, da je žensko srce bolj občutljivo za srčne bolezni.

Evropsko združenje kardiologov (European Society of Cardiology) v programu Evrosrce (EuroHeart) opozarja, da je žensko srce bolj občutljivo za srčne bolezni. Zaradi bolezni srca in ožilja namreč umre več žensk kot zaradi vseh rakavih obolenj in osteoporoze skupaj. V razvitem svetu se je na podlagi učinkovitih preventivnih ukrepov zmanjšalo število moških, ki se spopadajo z boleznimi srca in ožilja, medtem ko se število obolelih žensk povečuje. V nevarnosti so tudi mlajše ženske.

Kakšni so znaki srčnih težav pri ženskah?

Pri ženskah se srčne težave pogosto izražajo kot slabost, bruhanje, vrtoglavica, pomanjkanje zraka, to vse pa prikriva, da je težava lahko povezana s srcem. Pogosto imajo ženske nekaj tednov ali mesecev pred infarktom opozorilne simptome: kratko sapo, splošno slabost, znake dlje trajajočega prehlada, nepojasnjeno utrujenost, slabši spanec, bolečine v trebuhu ali topo bolečino v hrbtu. Velika večina se ne zaveda, da so to lahko znaki zamašenih srčnih žil. Posebej zbuja skrb dejstvo, da dve tretjini žensk, ki nenadno umrejo zaradi srčne bolezni, nikoli niso imele simptomov bolezni srca. Pomembno se je zavedati, da infarkt lahko preprečimo, le s preventivo moramo začeti čim prej, najbolje med 20. in 30. letom starosti.

  • Ženske s povišanim sladkorjem v krvi imajo do 7x večjo nevarnost za bolezni srca.Srčni utrip, ki je hitrejši od 75/minuto, povečuje nevarnost infarkta, zlasti pri ženskah mlajših od 65 let.
  • Zaradi bolezni srca umre 8x več žensk kot zaradi raka dojke.
  • Zaradi infarkta umre vsaka tretja ženska, zaradi raka dojke vsaka osma.
  • Samo 13 odstotkov žensk pravočasno odkrije bolezen srca.

Glavni dejavniki tveganja za nastanek srčno-žilnih obolenj:

Klasični dejavniki tveganja za nastanek bolezni srca in žilja so starost, spol, arterijska  hipertenzija (povišan krvni tlak), povišane serumske maščobe, povečana telesna masa, telesna neaktivnost, stres, kajenje in sladkorna bolezen. Na starost in spol prav gotovo ne moremo vplivati. Lahko pa poskrbimo, da smo telesno dovolj aktivni, ohranjamo primerno telesno maso, se znamo sprostiti, sledimo načelom zdravega življenjskega sloga.

Stres – lahko ga obvladamo!

Poleg tega, da je neprijeten, je negativni stres eden glavnih dejavnikov tveganja za nastanek srčno-žilnih bolezni. Prištevamo ga med osem glavnih dejavnikov tveganja, ima pa to dobro lastnost, da nanj lahko do neke mere vplivamo oziroma ga lahko obvladamo. Dr. Vugrinec iz Zdravilišča Radenci priporoča rekreacijo, druženje s prijatelji, poslušanje glasbe, masažo, karkoli, kar nas sprošča. Ko pogosto preveč delamo, premalo spimo, se premalo sproščamo pa da nekajkrat letno zapustimo domače okolje in odidemo kam, kjer se lahko popolnoma sprostimo in poskušamo povsem pozabiti vsakodnevne obremenitve. Slovenska naravna zdravilišča že dolgo niso več namenjena zgolj starejšim, temveč se povečuje obisk aktivnih posameznikov srednjih let, ki na različnih področjih vsakodnevno premagujejo težka bremena stresa. »V slovenskih zdraviliščih smo za obvladovanje stresa dobro usposobljeni. V našem zdravilišču ponujamo kompleksne programe, prilagojene posamezniku, ki zagotovo izboljšajo počutje. Bistveno je, da se posameznik sprosti in prepusti zdraviliškemu osebju, ki vsakemu gostu sestavi protistresni program po njegovi meri. Pri morebitni ogroženosti pa ponujamo diagnostične postopke in ustrezno terapijo,« je izpostavil Andrej Vugrinec, dr.med., spec. int. kardiolog iz Zdravilišča Radenci

Odgovornost za zdravje srca nosimo sami!

Zavedanje o pomembnosti preventive za zdravo srce se trudijo širiti tudi v Zdravilišču Radenci, kjer so v ta namen pripravili poseben program zgodnjega odkrivanja bolezni srca in preprečevanja hudih posledic srčnih bolezni. Program so poimenovali Za zdravo žensko srce, ki vključuje preventivne preglede srca. Na takšnih pregledih se ekipa izkušenih zdravnikov najprej pogovori z obiskovalcem o počutju, slogu življenja in razlogih za prihod v Zdravilišče Radenci, sledi natančen pregled srca. Z njim ugotovijo, ali pri posamezniku obstaja nevarnost za bolezen, in mu svetujejo, kako poskrbeti za zdravo življenje. Z naravnimi zdravilnimi dejavniki nato poskrbijo za sprostitev in revitalizacijo srca in ožilja. Njihov program obsega znamenite radenske mineralne kopeli za boljšo cirkulacijo, pitje mineralne vode iz vrelcev, obloge iz zdravilnega blata, hidroterapijo, vaje za krepitev srca in ožilja, antistresno terapije, sprehode po poti srca in drugo

Skrb za zdravje srca in žilja je poslanstvo Zdravilišča Radenci že več kot 130 let

Zdravilišče Radenci se ponaša s kar štirimi naravnimi zdravilnimi dejavniki (mineralna in termalna voda, zdravilno blato in blago podnebjem z več kot 250 sončnimi dnevi na leto), na osnovi katerih temelji celovita zdraviliška ponudba z bogato 130-letno tradicijo. Po vsebnosti ogljikovega dioksida pa se mineralna voda iz Radencev uvršča med najbogatejše mineralne vode v Evropi. V Medico-wellness centru Corrium, ki  je sodoben center zdravja in sprostitve ter središče zdraviliške dejavnosti v Radencih za zdraviliške goste 24 ur na dan skrbi ekipa zdravnikov. Poleg terapevtskih in preventivnih programov pa Center Corrium ponuja tudi bogat izbor wellness storitev, namenjenih sprostitvi in negi telesa. Zdravilišče Radenci je bilo eno prvih v Sloveniji, kjer so programe wellnessa dopolnili s ponudbo ayurvedskih postopkov.

Kakšni so učinki znamenite radenske naravne mineralne kopeli?

»Naša mineralna voda je naš najpomembnejši naravni dejavnik in zaradi svoje edinstvenosti tudi prednost v primerjavi z drugimi zdravilišči, ki se ukvarjajo z rehabilitacijo kardioloških bolnikov. Znana je po visoki vsebnosti ogljikovega dioksida, ki med kopeljo pronica skozi kožo, v telesu pa deluje kot neposreden vazodilatator, se pravi, da širi krvne žile in izboljša njihovo elastičnost. To pripomore predvsem k znižanju in boljši stabilizaciji krvnega tlaka in razbremeni srčno mišico. Mineralna kopel prav tako širi kapilare v koži, ki v kopeli pordeči, refleksno se širijo žile tudi v globini telesa, pretok krvi se poveča. Ker pade periferni odpor, se delo srca zmanjša. Na ta način dobijo organi več kisika in druge potrebne snovi, hkrati pa se organizem zaradi izboljšane cirkulacije hitreje in izdatneje osvobodi odpadnih snovi. Funkcija organov se izboljša, celotno telo se krepi in hitreje regenerira, njegova odpornost se poveča,« je o dobrobitih znamenite naravne mineralne kopeli, ki jo v Radencih uporabljajo že vse od 1882, povedal Andrej Vugrinec.

Osveščevalna akcija GREMO V TOPLICE!

V Sava Hotels & Resorts posebno pozornost namenjajo spodbujanju preventive ter zdravega življenjskega sloga. To je tudi eden izmed glavnih namenov širše osveščevalne akcije GREMO V TOPLICE!, s katero spodbujajo zdrav načina življenja, ki prispeva ne samo k dobremu počutju, temveč predvsem k zmanjšanju dejavnikov tveganja za nastanek različnih bolezni. Obenem je namen akcije dvigniti zavest, da je pomembno izbrati terme, ki po specifikah zdravilnih učinkov termalnih in mineralnih voda ustrezajo potrebam posameznika.
Termalne in mineralne vode so priznani zdravilni faktorji, ki učinkovito  pomagajo pri zdravljen ju različnih bolezni, zdravstvenih tegob in blagodejno vplivajo na dobro počutje (Zdravilišče Radenci: bolezni srca in ožilja; Terme 3000: bolečine v sklepih, bolezni gibalnega sistema; Terme Lendava: revmatska obolenja). Novost je možnost pridobiti nasvet zdravnika. Zdravstveno vprašanje se zastavi preko spletnega obrazca na www.gremovtoplice.si, kjer najdete tudi koristne nasvete in aktualno ponudbo.

gremo-v-toplice-2

Oglasno sporočilo

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,397
24.06.2021. ob 22:15
284,314
20.06.2021. ob 17:48
110,163
24.06.2021. ob 23:54
Preberi več