Že zdaj razmišljajte o najnižjih ogrevalnih stroških

Iščete ogrevalni sistem, ki bi se ujemal z interierjem vašega sodobno zasnovanega doma? Kaj pravite na toplotno črpalko, ki je za svoje inovativno oblikovanje prejela dve prestižni oblikovalski nagradi, iF in Red Dot in je tako lepa, da bi jo namesto v klet najraje umestili v svojo kuhinjo ali pa dnevno sobo? Torej, zakaj je Daikin Altherma 3 najboljša in hkrati tudi najlepša izbira za vaš sodobno zasnovan dom?

Kakšen je sodobno zasnovan dom?

Novogradnje zadnjih nekaj let se povsem razlikujejo od tipične slovenske hiše tako na znotraj kot na zunaj. V notranji zasnovi se je spremenila razporeditev prostorov. Mnogo zidov, ki je nekoč razmejevalo skupne površine, je padlo. Drugačen, predvsem hitrejši, način življenja narekuje odprte skupne prostore. Nekoč razmejeni kuhinja in dnevna soba sta se povezali v večji skupni prostor, v katerem se lahko vsi člani družine kvalitetno družijo. Tudi oprema sodobnih domov se je spremenila, izginjajo masivni dnevni regali, pohištvo, ki pa ostaja, je izčiščenih oblik in skrbno izbranih barv ter materialov. Omenjene smernice ne vplivajo le na oblikovanje stanovanjske opreme, ampak tudi na dizajn zunanje, oziroma stavbne opreme – tudi ogrevalnih naprav.

Zakaj izbrati ogrevanje s toplotnimi črpalkami?

V zadnjih letih smo bili priča porastu gradnje pasivnih, ničenergijskih in nizkoenergijskih stanovanjskih stavb. To je posledica usmeritve v trajnostno gradnjo in prehoda na alternativne vire pri ogrevanju s ciljem vplivati na zmanjšanje onesnaževanja ozračja s toplogrednimi plini. Cilj, evropski in slovenski je, v prihodnje graditi samo take stanovanjske objekte, ki bodo že zasnovani tako, da bodo izkoriščali naravne danosti oskrbe z energijo in ki bodo porabljali minimalno količino energije.

Pasivne hiše se večinoma ogrevajo na t. i. toplozračen sistem, kjer prezračevalna naprava ogreje zunanji zrak in ga vpiha v stavbo. Filtri v prezračevalni napravi svež zrak očistijo nečistoč, prašnih in pelodnih delcev.  Prezračevalno napravo je priporočljivo uporabljati večinoma v zimski sezoni,  v preostalem delu leta pa naj se prezračuje z odpiranjem oken z namenom doseganja (in ne preseganja) dovoljene porabe energije. Ker pa ob toplem zraku za svoje bivalno udobje potrebujemo tudi toplo sanitarno vodo je najbolj priporočljivo, da se vgradi toplotno črpalko, ki bo poskrbela za oboje, tako za ogrevanje hiše, kot tudi sanitarne vode. Nizkoenergijske hiše imajo nekoliko večje toplotne izgube kot pasivne hiše in obvezno potrebujejo ogrevalni sistem, toplotno črpalko, v kombinaciji s talnim ogrevanjem in/ ali nizkotemperaturnimi radiatorji.

Pri novogradnjah so toplotne črpalke skoraj vedno najcenejša izbira, saj delujejo na obnovljive vire energije in zato nudijo najnižje ogrevalne stroške.  Tudi v primerih, ko imamo že delujoč ogrevalni sistem in razmišljamo, da bi ga zamenjali s toplotno črpalko, je takšna rešitev največkrat najcenejša, vendar v takšnem primeru je potrebno paziti tudi na dobo povračila investicije.

Najlepša in z najboljšimi izkoristki – Daikin Altherma 3

Daikin je eden vodilnih proizvajalcev ogrevalnih in klimatskih sistemov v svetu, Airabela pa je vodilni distributer Daikinovih naprav v Sloveniji. Podjetje v svojem salonu na Šmartinski cesti 58a na ogled že ponuja najnovejši model toplotne črpalke, Daikin Altherma 3.

Najnovejši model Daikinovih toplotnih črpalk, Altherma 3 predstavlja vrhunec tehnološke inovativnosti in veliko večje izkoristke od obstoječih toplotnih črpalk. Altherma 3 ima nov kompresor, delujoč na hladivo R-32 in ima posledično izjemno nizek vpliv na okolje. Omogoča nizke obratovalne stroške, uvršča se v energetski razred A+++ in jo odlikuje nizka poraba energije za ogrevanje stanovanja in ogrevanje sanitarne vode (COP – 5, 3). Je odporna na zimo in normalno deluje tudi pri izredno nizkih zunanjih temperaturah (do – 25 °C ). Zunanja enota je povezana z dovršeno oblikovanimi in kompaktnimi notranjimi enotami.

Ob tem je ta model toplotne črpalke za svoje inovativno oblikovanje prejel dve prestižni oblikovalski nagradi, iF nagrado v marcu in Red Dot v aprilu. Daikinova filozofija oblikovanja sistemov za domačo rabo teži k snovanju visoko učinkovitih aparatov z majhno površino. Časi ogromnih ogrevalnih sistemov so mimo, sodobni Daikinovi produkti pa so tako elegantni, da bi jih z veseljem navdušeno pokazali vsakemu obiskovalcu in bi malo za šalo, malo za res celo lahko bili odličen dodatek vaši dnevni sobi. Atherma 3 je na voljo v dveh barvnih odtenkih: beli in srebrni.

Pametna tehnologija omogoča nastavitev ogrevalnega sistema glede na želje uporabnika, prek aplikacije pa je njeno delovanje mogoče upravljati tudi na daljavo.

Za nakup toplotne črpalke lahko pridobite nepovratno finančno spodbudo

Da bo nakup novih ogrevalnih naprav še dostopnejši, pa je za preostali del investicije možno pridobiti dolgoročni kredit. Eko sklad RS vsako leto objavlja razpise za podeljevanje nepovratnih finančnih spodbud in kreditov za rabo obnovljivih virov energije in večjo učinkovitost eno stanovanjskih stavb in za večstanovanjske stavbe, za nove naložbe v stanovanjskih stavbah; sredstva lahko pridobite med drugim za nakup sistema za prezračevanje z rekuperacijo in za vgradnjo toplotne črpalke za centralno ogrevanje stanovanjske stavbe.

 

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,397
24.06.2021. ob 22:15
284,314
20.06.2021. ob 17:48
110,163
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več