“Na tak način je nesmiselno nositi masko”

Uredništvo, 19. marec 2020.

“To, kar vidimo na televiziji, ko ljudje nosijo maske po ulici, je nesmisel,” pojasnjuje specialistka infektologinja dr. Bojana Beović.

Če hodite po ulici in na svežem zraku, daleč od ostalih ljudi, novega koronavirusa na morete dobiti, zato je nošenje mask v tem primeru nesmiselno. Tako je v oddaji na Prvem programu Radia Slovenija pojasnila vodja strokovne skupine, ki zagotavlja podporo kriznemu štabu za zajezitev in obvladovanje epidemije, Bojana Beović. Smiselno je le, če ste v situaciji, ko ni možno zagotavljati distance z ostalimi osebami, ter uporaba mask pri zdravstvenem osebju. 

Poudarja, da ostaja bolj pomemben ukrep od maske še vedno temeljito umivanje rok: “Okužbo boste dobili preko kapljic iz dihal od nekoga, ki bo kašljal ali kihal. Bolj verjetno je, da bo kašljal drugje, na druge površine, ki jih boste vi prijeli in se okužili.” 

Koronavirus v Italiji

Po vseh zdajšnjih raziskavah in izkušnjah s Kitajske, se virus širi predvsem kapljično, aerosol pa lahko ostane nekaj ur tudi v zraku: “Aerosol ostane nekje blizu, kjer je nastal. O tem so velike polemike in strahovi. Če se okužba prenaša po zraku, kot denimo ošpice, je veliko težje preprečiti prenose.”  

“Ko odhajate ven teči, kolesariti, poskusite najti tiste točke, ki niso preveč obljudene. To je vsekakor priporočljivo. Niso pa priporočljiva mesta, kjer je gruča ljudi ali igrala, kjer se igrajo otroci. To so površine, kjer ostanejo kapljice, ki jih otrok izkašlja …” še pravi. 

Virus lahko sicer v klimatskih sistemih brez filtrov preživi približno dve uri.

Če smo kužni in bi radi razkužili stanovanje, moramo po besedah Beovićeve vse površine pobrisati z razkužili in prezračiti stanovanje. Podobno moramo razkužiti tudi avto, ko ga prevzamemo pri mehaniku. Najbolje ga je dobro prezračiti, vse površine in kljuke pa lahko razkužite s 70-odstotnim etanolom. 

Kaj pa pošta v nabiralniku?

“Virus lahko ostane dolgo na površinah, nekatere raziskave kažejo na to, da tudi več dni,” pravi infektologinja. Ob tem dodaja, da je še vedno vprašanje, ali je takšen virus zmožen povzročiti okužbo.

Najbolj so po njenih besedah problematične gladke površine, kot sta denimo jeklo ali plastika, na papirju naj bi zdržal virus nekoliko manj časa. “Če je imel časopis v rokah pred tem nekdo drug, naj poteče nekaj časa, preden ga prebirate. Takoj po branju si umijte roke, medtem pa se ne dotikajte obraza, predvsem ne oči oziroma sluznic. Pomembno je, da si pri vsakokratnem dotikanju takšnih predmetov umijete roke,” pravi. 

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
5,834
12.06.2021. ob 11:03
6,931
14.04.2021. ob 16:20
19,813
01.06.2021. ob 11:45
11,837
02.07.2021. ob 14:25
138,980
04.08.2021. ob 09:11
Preberi več

New Report

Close