Zdravstveni strokovnjaki proti legalizaciji konoplje za osebno rabo

Slika rastline konoplje

Številni zdravstveni strokovnjaki, ki se vsakodnevno soočajo s posledicami (zlo)rabe konoplje, so odločno proti kakršni koli legalizaciji ali deregulaciji konoplje za osebno uporabo. Zakaj?

Pred udeležbo volivcev na referendumu glede uporabe konoplje za osebno uporabo strokovnjaki opozarjajo, da legalizacija konoplje prinaša pomembna tveganja za zdravje posameznikov in celotne družbe – od porasta uporabe konoplje zlasti med mladimi, povečanja tveganj za duševne motnje, zastrupitev s konopljo, do tveganj za poslabšanje prometne varnosti, in nesreč na delovnem mestu.

Združene zdravstvene institucije Nacionalni inštitut za javno zdravje, Onkološki inštitut Ljubljana, Klinični inštitut za medicino dela, prometa in športa UKC Ljubljana, Center za klinično toksikologijo in farmakologijo UKC Ljubljana, Služba za otroško psihiatrijo, Pediatrična klinika UKC Ljubljana, Združenje za otroško in mladostniško psihiatrijo in Koordinacija Centrov za preprečevanje in zdravljenje odvisnih od prepovedanih drog s svojimi sporočili in izjavami opozarjajo na nevarnost legalizacija gojenja konoplje.

Otroci se nemalokrat zastrupijo z doma pripravljenimi kolački, piškoti iz derivatov konoplje iz črnega trga.

Izkušnje iz tujine, kjer so šli po poti legalizacije konoplje, na primer v nekaterih državah ZDA in v Kanadi, kažejo, da uporaba konoplje zaradi splošnega prepričanja o neškodljivosti oz. celo koristnosti konopljinih pripravkov narašča. Z večjo dostopnostjo se povečujejo nevarnosti pri njeni uporabi in s pogostejšo uporabo uporabniki konoplje iščejo izdelke z višjo vsebnostjo THC. Ilegalni trg s konopljo na račun legalizacije, pa v nasprotju s pričakovanji, žal ne izgine.

“Konoplja je droga, ki povzroča zasvojenost. Približno eden od petih ljudi, ki uporabljajo konopljo, ima motnjo zaradi te uporabe.”

NIJZ

Po ocenah je vsak tretji mladi, ki je vsaj enkrat tedensko uporabljal konopljo, odvisen od nje, kar je hujša oblika motnje zaradi uporabe konoplje. Tveganje se povečuje z zgodnjim začetkom uporabe in pogostejšo uporabo.

Negativni učinki zlorabe konoplje

S povečano dostopnostjo se povečajo tudi tveganja, da pride do širjenja negativnih učinkov konoplje:

  • Uporaba konoplje med nosečnostjo ima lahko negativne učinke na plod.
  • Zgodnji začetek uporabe konoplje lahko vodi v hujše duševne motnje.
  • Tveganje za srčni infarkt v prvi uri po uživanju konoplje je 5x večje.
  • Zastrupitve s konopljo v porastu, najpogostejše pri najbolj ranljivih.
  • Otroci se nemalokrat zastrupijo z doma pripravljenimi kolački, piškoti iz derivatov konoplje iz črnega trga.
  • Tveganje za prometno nesrečo je 2- do 3-krat višje pod vplivom THC.
  • Uporaba konoplje v medicinske namene je primerna samo pod nadzorom zdravnikov.

Zaradi teh in številnih drugih negativnih učinkov, zdravstvene organizacije opozarjajo na nevarnost legalizacije konoplje v Sloveniji.

Vir in več informacij:
https://nijz.si/zivljenjski-slog/prepovedane-droge/zdravstveni-strokovnjaki-proti-legalizaciji-in-deregulaciji-konoplje-za-osebno-rabo/
https://www.kimdps.si/novice/kimdps-odlocno-proti-omejeni-osebni-rabi-konoplje
https://www.onko-i.si/onkoloski-institut/medijsko-sredisce/novice/novica/stalisce-onkoloskega-instituta-ljubljana-glede-uporabe-preparatov-konoplje-v-onkologiji
https://www.zomp.si/vpliv-konoplje-na-dusevno-zdravje-otrok-in-mladostnikov/

Avtor
Piše

Andreja Verovšek

Zdravje, preventiva, dobri odnosi in ustvarjanje pogojev za lepše življenje so področja, ki jih raziskujem in na njih aktivno delujem od leta 1999. Po osnovni izobrazbi univ. dipl. soc. del., nadaljevala z delom na področju PR in marketinga za družbeno odgovorne projekte (mag. poslovnih znanosti), danes nadaljujem študij telesno usmerjene psihoterapije. Imate komentar na članek? Pišite nam na [email protected].
Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
3,669
28.06.2024 ob 07:32
3,917
21.07.2024 ob 16:29
33,809
20.06.2024 ob 23:19
1,236
14.07.2024 ob 19:34
572
20.06.2024 ob 18:14
Preberi več

Več novic

New Report

Close