Zdravniki svarijo: Ne posnemajte Gwyneth Paltrow

I. K., 30. marec 2023
Aktualno
Foto: Profimedia

Ste že slišali za ozonsko terapijo?

Igralka in wellness gurujka, Gwyneth Paltrow, je pred kratkim povedala, da bi raje kadila heroin kot jedla sir iz pločevinke, prisega pa na terapijo, med katero ji v zadnjico dovajajo plin. “Bila sem na rektalni ozonski terapiji. Je precej nenavadna, a zelo koristna,” je razkrila v podkastu The Art of Being Well.

Cilj je povečati količino kisika v telesu

Po navedbah klinike Cleveland Clinic se med ozonsko terapijo vašemu telesu dovaja medicinski ozon, ustvarjen z napravo za ustvarjanje ozona. Namen te terapije je povečati količino kisika v telesu, kar krepi imunski sistem in hkrati pospeši zdravljenje oziroma regeneracijo celic, pojasnjuje pulmolog dr. Vickram Tejwani.

Ozon lahko telesu dovajajo preko anusa, distribuira pa se ga lahko tudi tako, da ga zmešajo s krvjo, nanesejo na kožo, vbrizgajo v mišico, možno ga je tudi zaužiti, pravijo pri prej omenjeni kliniki.

Nekateri verjamejo, da je ta terapija učinkovita pri celjenju ran, lajšanju bolečin, zmanjševanju oksidativnega stresa, izboljšanju prekrvavitve in zdravljenju bolezni. “Ta praksa ostaja glede na omejene dokaze o njeni varnosti sporna,” pa svarijo pri kliniki Cleveland Clinic, dr. Tejwani pa dodaja, da ta terapija trenutno še ni dovolj raziskana: “Potrebujemo več podatkov o morebitnih neželenih učinkih, ki so lahko resni, preden jo začnemo ponujati kot glavno terapijo ali zdravljenje.” Čeprav ozon (O3) nastaja v naravi, ga je ameriška Uprava za hrano in zdravila v opozorilu iz leta 2019 označila celo za “strupeno” snov.

Raziskave o varnosti in možni uporabi ozonske terapije še potekajo. Po trditvah prej omenjene klinike za zdaj obsežnih kliničnih preskušanjih na ljudeh še ni bilo. Dokler se to ne zgodi in ne bo boljšega razumevanja tveganj in pozitivnih učinkov, bo ozonska terapija še naprej spadala med neregulirane alternativne terapije.

Kot možne nezaželene stranske učinke te terapije sicer omenjajo:

  • embolijo
  • nelagodje in krče
  • jarisch-herxheimerjevo reakcijo (gripi podobni simptomi)
Avtor
Piše

I. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
33,769
16.02.2023. ob 20:26
3,653
26.05.2023. ob 23:16
3,859
29.05.2023. ob 08:05
1,220
21.05.2023. ob 09:09
150
18.05.2021. ob 10:58
Preberi več

Več novic

New Report

Close