Zdravniki iščejo 69.000 nediagnosticiranih bolnikov

Ljudje na cesti
Foto: Jacek Dylag, Unsplash

S pravočasno prepoznavo in obvladovanjem bolezni se pomembno zmanjšajo zapleti in prezgodnja umrljivost.

Po oceni NIJZ, je število vseh Slovencev s še nediagnosticirano sladkorno boleznijo 69.000.1 V Sloveniji se je število oseb, ki prejemajo zdravila za zniževanje krvnega sladkorja, v zadnjih desetletjih povečalo za več kot četrtino.2 Naraščanje števila ljudi, ki se soočajo s to boleznijo, sovpada z opaznim trendom povečevanja umrljivosti.3 Ta je posledica zapletov, ki jih lahko povzroči nezdravljena sladkorna bolezen.

Neobičajno izražena žeja, pogosto uriniranje in nehotena hitra izguba telesne teže so težave, ki opozorijo na možnost previsokega krvnega sladkorja, če se pojavijo hkrati. Takšne težave so lahko zelo izrazite in k zdravniku običajno hitro pripeljejo osebo z na novo odkrito sladkorno boleznijo tipa 1. Prava težava sladkorne bolezni tipa 2 pa je ravno v tem, da je krvni sladkor več let že lahko previsok, vendar ne toliko, da bi oseba to zaznala. Zato je pomembno, da se redno udeležujemo preventivnih pregledov, kjer se preverja tudi prisotnost sladkorne bolezni tipa 2 in stanj, ki predstavljajo večje tveganje zanjo.

Naj sodobna tehnologija misli na vašo bolezen namesto vas

Znano je, da zaplete sladkorne bolezni na srcu, ožilju, očeh, ledvicah in živcih povzročajo ravno dolgotrajno povišane ravni krvnega sladkorja – hiperglikemija. Hipoglikemija pa je najpogostejši akutni zaplet sladkorne bolezni, ki lahko pripelje celo do diabetične kome. Z dobro uravnano sladkorno boleznijo – z ukrepanjem takoj, ko se raven krvnega sladkorja preveč zviša ali zniža, in ohranjanjem ravni krvnega sladkorja čim več časa v ciljnem območju – se tveganje za omenjene zaplete pomembno zmanjša.

Zaradi nevarnosti, ki jih prinašata hiper- in hipoglikemija, ni presenetljivo, da bolniki s sladkorno boleznijo na svojo bolezen pomislijo vsakih 20 minut, vsak dan, do konca življenja.2 Vendar ni več treba, da je tako: napredek v sodobni tehnologiji bolnikom s sladkorno boleznijo namreč omogoča neprestano spremljanje ravni glukoze in celo nastavitev alarma, ki uporabnika opozori, če se raven glukoze preveč zviša ali zniža.

Že več kot pet milijonov ljudi s sladkorno boleznijo po vsem svetu uporablja merilnik za neboleče in neprekinjeno merjenje glukoze (brez vbodov v prst!) – sistem Freestyle Libre 2. Z nadgradnjo sistema za odčitavanje krvnega sladkorja ni več potrebno skeniranje senzorja, temveč to poteka samodejno vsako minuto, rezultati meritev pa se samodejno prikazujejo v aplikaciji.

Iz negotovosti in zaskrbljenosti do boljšega razumevanja in nadzora bolezni

Del sistema Freestyle Libre 2 je tudi digitalno orodje FreeStyle LibreLinkUp, ki omogoča, da podatke o glukozi svojega otroka ali ostarelega starša spremljajo tudi družinski člani oziroma skrbniki. Če zaznajo odstopanje, lahko otroku ali staršu svetujejo, kako naj ukrepajo, da uravnajo raven krvnega sladkorja.

Zelo priročen del družine Libre pa je tudi programska oprema FreeStyle LibreView. Gre za sistem za obvladovanje sladkorne bolezni v oblaku, ki omogoča, da ustvarjate enostavna poročila o glukozi in jih delite z vašim zdravnikom. V primeru nedoseganja ciljev zdravljenja pa lahko tako hitreje ukrepate in v dogovoru z zdravnikom prilagodite zdravljenje za doseganje optimalnega nadzora nad sladkorno boleznijo.

Vaše življenje je lahko mirnejše in kakovostnejše, saj bo sistem Freestyle Libre 2 poskrbel, da vam ne bo treba ves čas misliti na krvni sladkor, vendar ga boste kljub temu imeli ves čas pod nadzorom.

Slike so ilustrativne narave in ne predstavljajo resničnih pacientov ali podatkov. Ohišje senzorja, FreeStyle, Libre in sorodne blagovne znamke so znamke podjetja Abbott.
ADC-84909 v 1.0

Viri:

  1. https://nijz.si/wp-content/uploads/2020/11/sladkorna_bolezen_slikovno_gradivo_2021_k.pdf
  2. https://nijz.si/nenalezljive-bolezni/sladkorna-bolezen/
  3. https://nijz.si/wp-content/uploads/2022/11/i_erzen_v0.1_sb_predstavitev_2022.pdf

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
6,090
09.12.2023 ob 10:53
3,260
12.10.2023 ob 09:58
24,251
08.12.2023 ob 14:35
12,817
30.06.2023 ob 13:35
142,557
09.12.2023 ob 14:25
Preberi več

Več novic

New Report

Close