Zdravljenje perikarditisa

Uredništvo, 13. januar 2012.

Opis poteka zdravljenja perikarditisa

Perikarditis je vnetje osrčnika. Vzroki akutnega perikarditisa so zelo različni. Najpogosteje povzročajo infekcijski perikarditis virusi; bakterije, glive in paraziti pa izjemno redko. Akutni perikarditis se pojavlja tudi v sklopu sistemskih bolezni veziva, pri akutnem miokardnem infarktu, uremiji, pri rakavih boleznih in po obsevanju prsnega koša z ionizirajočimi žarki.

Virusni perikarditis

Povzročitelji so: virus Coxsackie A in B, virusi echo, adenovirusi, infekcijska mononukleoza, virus varičela in virus hepatitisa B. Srečamo ga tudi pri bolnikih z AIDSom. Virusni perikarditis nastane nenadno, ponavadi pri mlajših ljudeh. Bolezen traja do nekaj tednov in prognoza je dobra. Zdravljenje je usmerjeno v lajšanje simptomov. Nesteroidni antirevmatiki so uspešni pri protibolečinskem zdravljenju. Predvsem uporabljamo acetilsalicilno kislino in indometacin. Hkrati pa je nujno opazovanje napredovanja simptomov. Perikarditis pri AIDSu se zdravi v sklopu osnovne bolezni.

Bakterijski perikarditis

Gnojni perikarditis se pojavi zelo redko. Spremlja septična stanja in pljučnice. Staphylococcus in Haemophilus influenzae sta najpogostejša povzročitelja. Redkeje pa ga povzročajo: streptokoki, Neisseria meningitidis, Neisseria gonorrhoeae in atipične bakterije. Zdravimo ga z antibiotiki glede na antibiogram in s kirurško drenažo. Stafilokokni perikarditis ima slabo prognozo.

Tuberkulozni perikarditis

Ob znakih akutnega perikarditisa imajo bolniki subfebrilne temperature in hujšajo. Tuberkulozni perikarditis dokažemo s pregledom perikardialne tekočine. Zdravimo ga s tuberkulostatiki: izoniazid, pirazinamid, rifampicin in izjemoma etambutol.

Perikarditis po miokardnem infarktu

Pojavi se pri približno 20 % bolnikov z miokardnim infarktom. Zgodnji perikarditis (epistenokardični perikarditis) je nebakterijsko vnetje osrčnika, ki nastane nad infarktnim območjem. Povzroča bolečine, ki se razlikujejo od bolečin pri miokardnem infarktu. Ta perikarditis se ponavadi pojavi pri zelo obsežnih miokardnih infarktih. Posebno zdravljenje ni potrebno, ker tak perikarditis v nekaj dneh spontano mine. Upočasnimo le rehabilitacijski program.

Pozni perikarditis po miokardnem infarktu pa se pojavi v sklopu Dresslerjevega sindroma (perikarditis, plevritis in pnevmonitis) zaradi avtoimunosti. Poleg znakov perikarditisa se pojavi še blago povečana telesna temperatura. Zdravimo ga z nesteroidnimi antirevmatiki.

Uremični perikarditis

Pojavi se v terminalnem obdobju ledvične odpovedi. Z zdravljenjem osnovne bolezni izzveni tudi perikarditis.

Perikarditis pri rakavih boleznih

Mezoteliom osrčnika je primarno rakavo obolenje osrčnika. Najpogosteje pa je osrčnik prizadet pri razširjenem raku pljuč in dojke, Hodgkinovi bolezni, levkemijah in melanomu. Za potrditev diagnoze je potreben citološki pregled perikardialne tekočine. Perikarditis pri rakavih boleznih se zdravi v sklopu osnovne bolezni s citostatiki, obsevanjem in s kirurško drenažo perikardialne votline. Prognoza je odvisna od prognoze osnovne bolezni.

Perikarditis pri boleznih veziva

Perikardialni izliv se pojavlja pri revmatični vročici sistemskem lupusu, sistemski sklerozi, nodoznem poliarteritisu in pri revmatoidnem artritisu. Zdravimo ga v sklopu osnovne bolezni. Prognoza je odvisna od osnovne bolezni.

Klinična slika

Perikarditis povzroči bolečino za prsnico. Bolečina je ostra, ojači se pri ležanju na hrbtu in popusti, če se bolnik nagne naprej v sedečem položaju. Bolečina je odvisna od dihanja in se pri globokem vdihu ojači. Bolečina se lahko širi v vrat in ramena.

Glavni klinični znak je perikardialno trenje. Pri perikarditisih, ki jih povzročajo virusi, bakterije in revmatična vročica ter pri perikarditisu po miokardnem infarktu se pojavi zmerno povečana telesna temperatura.

Perikardialni izliv lahko moti vtok krvi v srce. Če so vtočne motnje zelo hudo izražene, govorimo o tamponadi srca, ki je urgentno stanje in zahteva takojšnjo katetersko ali kirurško drenažo perikardialne votline.

Nekatere vrste akutnega perikarditisa (tuberkulozni, gnojni perikarditis, revmatični perikarditis in radiacijski perikarditis) zapuščajo trajne posledice na osrčniku. Osrčnik se zadebeli, pojavijo se brazgotine in z leti celo kalcinacije. Takemu perikarditisu rečemo konstriktivni perikarditis.

Te spremembe lahko zelo motijo vtok krvi v srce in raztegljivost srca. To lahko povzroči znake srčne vodenice. Edini možni način zdravljenja je kirurški, tj. luščenje perikarda ali perikardiektomija.

ZDRAVILA:
Acetysal tablete s 300 mg in s 500 mg acetilsalicilne kisline
Albol tablete s 300 mg acetilsalicilne kisline
Andol tablete s 300 mg acetilsalicilne kisline
Andol 100 tablete s 100 mg acetilsalicilne kisline
Aspirin 100 tablete s 100 mg acetilsalicilne kisline
Aspirin 500 tablete s 500 mg acetilsalicilne kisline
Aspirin direkt žvečljive tablete s 500 mg acetilsalicilne kisline
Aspirin protect 100 tablete s 100 mg acetilsalicilne kisline
Arficin kapsule s 300 mg rifampicina
Baludon tablete s 500 mg acetilsalicilne kisline
Etambutol tablete s 400 mg etambutola
Eutizon B6 kapsule s 400 mg isoniazida in 25 mg piridoksinijevega klorida
Indocid kapsule s 25 mg indometacina in svečke s 100 mg indometacina
Indometacin kapsule s 25 mg indometacina in svečke s 100 mg indometacina
Nu-Seals 75 tablete s 75 mg acetilsalicilne kisline
Nu-Seals 300 tablete s 300 mg acetilsalicilne kisline
Pyrazinamid tablete s 500 mg pirazinamida
Rimactan kapsule s 300 mg rifampicina

Mirta Koželj

Založnik: Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije

Nazaj >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,431
04.08.2021. ob 10:14
284,550
31.07.2021. ob 17:39
110,204
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close