Zdravljenje kašlja, ki spremlja bronhitis

Uredništvo, 12. december 2020.

Sašo Rebolj, dr. med., spec.

[id^=”pa_1x1_psbk”]{ display:none; } #pa_videoslider{ display:none; } #oglas-kvadrat-1{ display: none; } #oglas-kvadrat-2{ display: none; } #oglas-kvadrat-3{ display: none; } #oglas-nad-nogo-1{ display: none; } #oglas-pod-vsebino{ display: none; } #oglas-popup{ display: none; } #oglas-ozadje{ display: none; } #oglas-oop{ display: none; }

Zelo pogost vzrok za obisk naše ambulante v hladnem delu leta je bronhitis. Vsako leto zboli okrog 5 % odraslih in še več otrok, saj so okužbe dihal pri njih veliko pogostejše.

Bronhitis je vnetje, ki zadebeli sluznico in s tem zoži dihalne poti ter oteži prehajanje zraka v pljuča in iz njih. Ker draži tkiva sluznice bronhialne cevi, spodbuja nastanek večje količine sluzi.

Običajno ga povzročajo virusne, redkeje tudi bakterijske okužbe. Razumemo ga lahko tudi kot prehlad, ki se ne kaže le z zamašenim nosom, kašljem in vnetim grlom, ampak se je razširil še na bronhije.

Najpogostejši simptom bronhitisa je kašelj.

Vrste bronhitisa

Akutni bronhitis se razvije hitro in lahko povzroči blažje ali hujše simptome, običajno pa traja do nekaj tednov. Večinoma ga povzročajo številni virusi, ki okužijo dihala in napadejo bronhialne cevi. Akutni bronhitis lahko povzročijo tudi nekatere bakterije, zato ga praviloma zdravimo z antibiotiki.

Kronični bronhitis najpogosteje povzroča kajenje. Pojavi se lahko v blagi ali hudi obliki, traja pa nekaj mesecev ali pa celo več let. Bronhialne cevi ostanejo vnete in razdražene, izločajo veliko sluzi, ki jo moramo izkašljati kot izmeček. Zaradi kroničnega bronhitisa je večje tveganje za bakterijske okužbe dihalnih poti in pljuč, kot je pljučnica. Pri otrocih je redek.

Kateri so znaki in simptomi bronhitisa?

Akutni bronhitis se pogosto začne s suhim, motečim kašljem, ki ga sproži vnetje sluznice bronhijev.

Drugi simptomi

 • kašelj z obilnim izmečkom, ki je lahko bister, rumenkast, zelenkast ali celo pomešan s krvjo
 • bolečina v prsih
 • izcedek iz nosu
 • glavobol
 • zvišana telesna temperatura
 • bolečine v mišicah
 • splošno slabo počutje in mrzlica

Kaj povzroča bronhitis?

Akutni bronhitis običajno povzroči virus. Pojavi se lahko tudi skupaj s prehladom ali drugo okužbo dihal.

Diagnosticiranje bronhitisa

Bronhitis običajno potrdimo z avskultacijo dihanja s stetoskopom. Dihanje spremlja piskanje in otežen izdih zraka iz pljuč.

Za diagnozo niso potrebni dodatni pregledi. Pri sumu, da gre za pljučnico, običajno naročimo še rentgensko slikanje pljuč in krvne preiskave, pri sumu, da gre za astmo ali kronični bronhitis, pa se opravi spirometrija.

Kako se zdravi bronhitis?

Če je bronhitis povzročil virus, ne predpišemo antibiotika, saj ta zdravila niso učinkovita in ne skrajšajo trajanja bolezni.

Priporočila

 • Pijte veliko tekočine.
 • Uporabljajte vlažilce zraka.
 • Počivajte.
 • Otrok naj ne bo izpostavljen škodljivim dejavnikom, kot so cigaretni dim, onesnaženost zraka.
 • V nekaterih primerih vam zdravnik priporoči zdravila, ki lajšajo izkašljevanje. Pogosto se uporablja izvleček iz listov bršljana, ki pomaga zmehčati gosto sluz, da se lažje izloči, ublaži oteženo dihanje in učinkovito zmanjša jakost kašlja.

Ali je bronhitis mogoče preprečiti?

Da. Dobro in pogosto umivanje rok lahko pomaga preprečiti širjenje številnih mikrobov, ki povzročajo bronhitis, zlasti v sezoni prehlada in gripe. Ravno tako je pomembna higiena kašlja.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,398
22.06.2021. ob 13:43
284,306
20.06.2021. ob 17:48
110,162
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več