Zdravje ledvic za vse

Uredništvo, 12. marec 2015.

Drugi četrtek v marcu, to je 12. marca, že deseto leto zapored obeležujemo svetovni dan ledvic, ki je letos posvečen temi »Zdravje ledvic za vse«.

Drugi četrtek v marcu, to je 12. marca, že deseto leto zapored obeležujemo svetovni dan ledvic, ki je letos posvečen temi »Zdravje ledvic za vse«. Ledvice so čistilni stroj telesa, saj s filtriranjem krvi odstranjujejo odpadne snovi iz telesa.

V eni sami uri ledvice približno dvakrat očistijo kri, oziroma kar 50-krat na dan. Za zdravje ledvic najbolje poskrbimo z zdravim načinom življenja, ki vključuje redno gibanje in uravnoteženo prehrano. S tem se izognemo tudi povišanemu krvnemu tlaku in povišani ravni sladkorja v krvi, ki sta pogosto med vzroki za slabše delovanje ledvic. Skrb za zdrave ledvice je hkrati tudi skrb za zdravo srce in ožilje.

svetovni-dan-ledvic

Ob svetovnem dnevu ledvic Zveza društev ledvičnih bolnikov Slovenije in Slovensko nefrološko društvo ob podpori številnih prostovoljcev ter zdravstvenega osebja organizirata številne informativne točke, kjer bodo obiskovalcem delili informativno gradivo o pomenu in delovanju ledvic ter kronični ledvični bolezni. Tudi letos bodo izvajali meritve krvnega tlaka in sladkorja v krvi, saj sta povečan krvni tlak in sladkorna bolezen med najpogostejšimi boleznimi, ki  povzročata kronično ledvično bolezen. Organizirali so tudi brezplačno merjenje prisotnosti beljakovin v seču, ki je eden od najbolj zgodnjih pokazateljev kronične ledvične bolezni. Meritve beljakovin v seču so ob podpori sponzorjev projekta omogočili laboratoriji številnih zdravstvenih zavodov in bolnišnic po vsej Sloveniji. Seznam informativnih točk in laboratorijev, ki bodo izvajali brezplačne meritve, se nahaja na spletni strani Zveze društev ledvičnih bolnikov Slovenije.

Brezplačno merjenje beljakovin v seču se bo letos izvajalo že peto leto zapored: »Gre za preprost test seča, s katerim zelo zgodaj odkrijemo kronično ledvično bolezen in s tem povezano povečano tveganje za obolelost srca in ožilja. Vsako leto se testiranja udeleži od 1.500 do 2.000 ljudi. Pri približno sedmih odstotkih testiranih ugotovimo povišano vrednost beljakovin v seču in jih napotimo na pregled k osebnemu zdravniku,« pojasnjuje doc. dr. Jelka Lindič, dr. med., iz Kliničnega oddelka za nefrologijo Univerzitetnega kliničnega centra  Ljubljana.

»Okvara ledvic je pogosto povezana z zvišanim krvnim tlakom, povišano ravnjo sladkorja v krvi in s srčno-žilnimi obolenji,« pojasnjuje prof. dr. Damjan Kovač, dr. med., iz Kliničnega oddelka za nefrologijo Univerzitetnega kliničnega centra  Ljubljana. Z zdravim način življenja in vzdrževanjem ustrezne telesne teže zato skrbimo tudi za zdravje ledvic. »Med priporočili za ohranitev zdravja ledvic je pomembno uživanje manj slane hrane, saj Slovenci zaužijemo še enkrat več soli, kot je priporočeno,« opozarja prof. dr. Kovač.

Društva ledvičnih bolnikov iz vse Slovenije, ki so povezani v Zvezo, združujejo okrog 2.500 bolnikov s kronično ledvično boleznijo in njihovih svojcev. V društva so večinoma včlanjeni bolniki s končno ledvično odpovedjo, ki se zdravijo z dializo ali pa imajo presajeno ledvico. Društva imajo še posebej pomembno vlogo pri podpori bolnikom in njihovim svojcem, da bi čim lažje premagovali težave bolezni in zdravljenja ter da bi lahko živeli čim bolj aktivno življenje: »Še posebej pomembno podporno in povezovalno vlogo imajo društva pri bolnikih, ki se zdravijo z dializo, kjer preživijo trikrat na teden po štiri ali pet ur. Dializno zdravljenje zelo nazorno pokaže, kako pomembno in intenzivno nalogo pri čiščenju krvi v telesu opravljajo naše ledvice. Na to želimo opozoriti vse tiste, ki so zdravi, da bodo dobro skrbeli za svoje zdravje in se bodo izognili težavam, ki jih prinaša slabše delovanje ledvic. Zato ob pomoči številnih prostovoljcev po vsej Sloveniji organiziramo informativne točke. Zelo smo veseli, da se nam že več let zapored v akciji pridružijo tudi številni zdravstveni zavodi, podpira pa nas tudi Slovensko nefrološko društvo, s katerim skupaj vodimo to akcijo,« pravi predsednik Združenja društev ledvičnih bolnikov Slovenije Jože Ocvirk.

Ob lanskem svetovnem dnevu ledvic je dejavnosti pripravilo 12 društev ledvičnih bolnikov, devet nefroloških oddelkov bolnišnic in 48 zdravstvenih domov. Skupaj je delovalo 76 informacijskih točk po vsej Sloveniji. Meritve prisotnosti beljakovin v seču so opravljali v 28 laboratorijih, v devetih bolnišničnih in 19 laboratorijih zdravstvenih domov. Zgolj na 26 informacijskih točkah, ki so jih organizirala društva ledvičnih bolnikov, so razdelili več kot 3.700 informativnih zloženk in opravili skoraj 3.500 meritev krvnega tlaka ter nekaj manj kot 3.000 meritev sladkorja v krvi.

Vir: Zveza društev ledvičnih bolnikov Slovenije

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,398
13.06.2021. ob 13:25
284,299
20.06.2021. ob 17:48
110,161
21.06.2021. ob 19:28
Preberi več