Zdrava nosečnost in pregledi v 2. trimesečju

Uredništvo, 20. september 2018.

Drugo trimesečje se začenja v 13. tednu nosečnosti in velja za najbolj mirno obdobje nosečnosti. V tem času izzvenijo zgodnje nosečniške težave, nosečnica se počuti bolje, okolica izve za nosečnost in občutek nosečnosti postane močnejši. Drugo trimesečje, ki traja do 26. tedna nosečnosti, prinaša zanimive izkušnje.

V 13. tednu postane pri nekaterih, zlasti pri mamicah z dvojčki ali trojčki, nosečniški trebušček viden. Tako tudi člani družine vidijo, da prihaja nov član. Bodoče babice, dedki in tete se veselijo svoje nove vloge in prav je, da jih nosečnica vključi v aktivnosti, ki jo čakajo. Seveda le v primeru, da se z njimi dobro razume.

V tem obdobju zdravnik pozorno spremlja njeno zdravstveno stanje in naraščanje telesne teže, meri višino vrha maternice nad sramno kostjo in obseg trebuha, preverja otrokov srčni utrip in vrednosti v urinu zaradi morebitnih prisotnih bakterij in beljakovin. Pri prvi nosečnosti se trebušček včasih ne opazi vse do 24. tedna. Ne skrbite, če je pri vas tako, saj to ni znak za alarm. Med 18. in 22. tednom prvesnice začutijo prve premike ploda, mnogorodnice lahko že prej. Za večino nosečnic so to najlepši občutki. Uživajte, ko se bodo začeli dogajati vam.

Kaj pa očka?

Očka si zasluži posebno priznanje, da je preživel prvo trimesečje. V tem obdobju verjetno vsem ponosno razlaga o težko pričakovanem novem družinskem članu. Mnogi moški v tem času že razmišljajo o nakupu družinskega avtomobila in o ureditvi otrokove sobe.

Zbiranje informacij je ključno

Najkasneje v 2. trimesečju dobi nosečnica materinsko knjižico, ki bo postala njen nosečniški dnevnik z vsemi pomembnimi podatki. V tem dnevniku, do katerega imajo nosečnice poseben odnos, se zbirajo osebni podatki, vpisuje se zdravstveno stanje in pomembni dogodki. Knjižica je sicer v prosti prodaji, vendar jo nosečnica običajno prejme od ginekologa. Materinska knjižica je pomemben dokument, ki ga mora imeti nosečnica ves čas (tudi na počitnicah!) pri sebi, enako kot potni list v tujini. Za vsak primer, če potrebuje zdravniško pomoč.

To obdobje je tudi najprimernejši čas za obiskovanje šole za starše, kjer bodoča starša dobita osnovne informacije o nosečnosti, porodu in negi otroka. V Sloveniji so šole za starše organizirane v porodnišnicah in zdravstvenih domovih. Programi se nekoliko razlikujejo, zato je vredno preveriti, kaj posamezni tečaj ponuja. Pridobljene informacije so zelo dragocene, zato priporočamo obiskovanje tečaja, ki poda čim več uporabnih vsebin.

Preverite tudi preprost kontrolni seznam, ki vam bo pomagal med nosečnostjo. Za lažjo uporabo si ga natisnite (kontrolni seznam).

Telesne spremembe v nosečnosti

Povečan nosečniški trebušček za marsikatero žensko pomeni olajšanje. Končno tisti odvečni kilogrami postanejo manj pomembni, saj jih lahko pripišejo nosečnosti. Zato postane nosečnica v svojem telesu bolj sproščena. Kljub temu naj skrbi za uravnoteženo prehrano in ne išče izgovorov za prenajedanje. Za zdrav razvoj ploda potrebuje nosečnica kakovostna hranila, medtem ko se »prazna hrana« le nalaga v maščobne zaloge. Proti koncu drugega trimesečja bo hvaležna, da se ni preveč zredila, saj bo trebušček že kar velik, z njim pa so povezane tudi prve težave.

Pri številnih nosečnicah se začnejo pojavljati težave s širjenjem ven v spodnjih delih telesa (medenica, noge). Da to prepreči ali omeji, naj upošteva priporočila:

  • odsvetujemo daljše stanje ali sedenje na mestu,
  • pri dolgem sedenju večkrat vstanite in se pretegnite,
  • priporočamo sprehajanje, plavanje, rekreacijo na sobnem kolesu in izmenične kopeli v mrzli in topli vodi (knajpanje),
  • že ob prvih težavah z venami začnite nositi elastične nogavice za vene.

V 20. tednu nosečnosti, lahko pa že prej, pride do sprememb pri uriniranju. Zaradi rastoče maternice se organi premaknejo, zato je potreba po uriniranju pogostejša. Zlasti pred spanjem je priporočljivo mehur temeljito izprazniti.

Zaradi povečanja volumna krvi lahko v tem obdobju pride do anemije zaradi pomanjkanja železa. V tem primeru mora nosečnica povečati vnos železa. Če gre za manjši primanjkljaj, ga lahko nadomesti z ustrezno prehrano, najpogosteje pa mora poseči po farmacevtskih pripravkih. V tem obdobju je zelo pomembno uživanje folne kisline. Priporočam, da si preberete več o tem v članku Poskrbljeno za oba – mamo in otroka in Elebaby.

Kaj pa očka?

Telo njegove ljubljene se spreminja in prav je, da moški to sprejme. Nekaj časa bo imela bolj zaobljen trebuh, tudi okončine bodo iz meseca v mesec bolj mehkih in obilnih oblik, povečala se bo njena telesna teža, na koži lahko nastanejo rjavi madeži, lise, lahko tudi strije, pegice, morda celo akne. Lasje bodo bolj mastni, nohti pa oslabljeni. Prav tako bo njihova draga imela drugačen vonj, pa tudi njena hoja in drža se bosta spremenili. Večini moških je nova podoba zelo všeč in redke je treba potolažiti, da bo večina sprememb po porodu postopoma izginila.

Nosečnost in spolnost

V drugem trimesečju se hormonsko ravnovesje nosečnice spreminja, predvsem se prenehajo slabosti in začetniške skrbi. Po napornem prvem trimesečju se tudi nosečnicam, ki so izgubile željo po spolnih odnosih, libido običajno povrne. Razloga za abstinenco pri spolnosti ni, razen v primerih, ko zdravnik presodi, da je nujna. To je v primeru:

  • popuščanja materničnega vratu,
  • močnejših izcedkov ali krvavitev,
  • močnih krčev ob/po spolnih odnosih,
  • nizko ležeče posteljice
  • pogostih vnetij nožnice.

Za zdravo nosečnico je spolnost zdrava, poživljajoča in nenevarna.

Kaj pa očka?

Želja po spolnosti se pri moškem ne spremeni, zato lahko nadaljujeta z intimnostmi, vendar naj bodo nežne in prijetne za oba.

Skrben moški poskrbi za svojo ljubljeno tudi pred in po spolni aktivnosti, tako da ji ponudi dodatno blazino in omogoči dovolj prostora v postelji. Ona in njun otrok imata prednost pred njegovimi potrebami in željami.

Razvoj ploda v 2. trimesečju

V tem obdobju nosečnosti otrok postopoma dobiva človeške oblike, razvijajo se organi in druge vidne spremembe. V 15. tednu se na ultrazvočnem posnetku že opazijo gibi otroka. Starša lahko vidita, kako se otroček z rokico dotakne obraza. Že teden kasneje lahko bolj izkušena mamica zazna njegove prve gibe. Zagotovo pa jih bodoča mamica zazna tja do 24. tedna.

V drugem trimesečju (od 14. tedna nosečnosti do konca  27. tedna nosečnosti) zdravniki opravijo tudi presejalne teste. Takoj po testu nuhalne svetline je najboljši čas, da opravite  NIPT test iz materine krvi. Rezultat bo pokazal ali je v tej nosečnosti povišano tveganje za kromosomsko napako pri plodu. Seveda pa se lahko opravi NIPT test tudi že prej, če je to za vas pomembno in če tako želite. Če rezultat NIPT testa pokaže visoko tveganje za določeno kromosomsko napako, bo potrebno dokončno potrditi ali izključiti kromosomsko napako z  analizo kromosomov po horionski biopsiji ali amniocentezi. Horionska biopsija je odvzem posteljičnih resic med 12. in 14. tednom nosečnosti. Amniocenteza je odvzem plodovnice, najpogosteje med 16. in 18. tednom nosečnosti ali pozneje. S kromosomsko preiskavo se napaka v številu ali zgradbi kromosomov dokončno izključi ali potrdi.

Enkrat med 18. in 19.tednom nosečnosti boste začutili, plodove gibe. Med 18. in 22. tednom nosečnosti, bo ginekolog z ultrazvočno preiskavo »morfologije ploda« pregledal ali plod pravilno raste in natančno pa bo pregledal tudi vse njegove organe.

Imate vprašanje glede genetike? Vprašajte prim. Anamarijo Brezigar na forumu Genetika >.

Priporočamo:

Preberite tudi:

https://med.over.net/clanek/kaj-potrebuje-bodoca-nosecnica-v-prvem-tromesecju/

https://med.over.net/clanek/nosecnica-na-pocitnice-da-ali-ne/

Viri:

Letak Slojenčki, avtorica doc. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., specialistka za ginekologijo in porodništvo
Nosečnost od tedna do tedna, avtor mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist za ginekologijo in porodništvo

————-

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. Priporočamo uživanje prehranskega dopolnila v okviru raznolike in uravnotežene prehrane ter zdravega načina življenja.

Pred uporabo natančno preberite navodilo!
O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,398
22.06.2021. ob 13:43
284,306
20.06.2021. ob 17:48
110,162
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več