Zdrav življenjski slog lahko pomaga pri lajšanju simptomov osteoartritisa

Osnutek smernic priporoča tudi klinično diagnosticiranje osteoartritisa brez slikanja za starejše od 45 let, ki imajo bolečine v sklepih zaradi aktivnosti in nimajo jutranje okorelosti sklepov ali jutranje togosti, ki bi trajala dlje kot 30 minut.

Vadba ima pomembno vlogo pri bolnikih z osteoartritisom, pravijo pri NICE (angleški nacionalni inštitutu za zdravje in oskrbo), zato so jo vključili v predlog posodobljenih smernic za oskrbo in obvladovanje te bolezni.

Tudi pri nas strokovnjaki opozarjajo, na pomen vadbe. Na primer prim. mag. Aleš Demšar, dr. med., specialist ortoped in fiziater je o tem že pisal za bolnike z osteoporozo.

Klinični dokazi zdaj dodatno kažejo, da lahko bolnikom z osteoartritisom1 predpišejo prilagojene vaje za krepitev mišic in aerobno vadbo in s tem dosežejo dobri zdravstveni rezultati.

Zdravstveni delavci bi morali podpreti ljudi z osteoartritisom in prekomerno telesno težo tako, da jim pomagajo izbrati cilj izgube teže, ki bo pomagal obvladovati simptome. Izguba teže tudi lahko pomembno vpliva na zdravstvene rezultate pri različnih stanjih, lahko pa tudi pomaga zmanjšati bolečine v sklepih pri ljudeh z osteoartritisom.

Vadba našla mesto v priporočenih smernicah

Osnutek smernice angleškega nacionalnega inštituta za zdravje in oskrbo zdravstvenim delavcem priporoča, da poleg standardne oskrbe in zdravljenja bolnikom predlagajo tudi ustrezno vadbo, ki je dokazano učinkovita in pomaga bolj celostno obravnavati osteoartritis.

Dr. Paul Chrisp, direktor Centra za smernice pri NICE, je dejal:

»Osteoartritis lahko ljudem povzroči nelagodje in jim prepreči izvajanje nekaterih vsakodnevnih dejavnosti. Vendar pa obstajajo dokazi, ki kažejo, da lahko krepitev mišic in aerobna vadba vplivata ne le na obvladovanje stanja bolezni, ampak tudi zagotavljata izboljšanje kakovosti življenja

Začetek gibalnih dejavnosti je lahko za nekatere sprva neprijeten, zato vabi zdravstvene delavce, da je bolnike treba »podpreti in zagotoviti dovolj informacij, ki jim bodo pomagale obvladovati bolezensko stanje tudi na daljše časovno obdobje

»Čeprav lokalna in peroralna nesteroidna protivnetna zdravila ostajajo pomembna oblika zdravljenja osteoartritisa, smo se odločili, da ne bomo priporočali nekaterih zdravil proti bolečinam, kot so paracetamol in nekateri opioidi za osteoartritis. To je zato, ker so novi dokazi pokazali, da je bilo malo ali nič koristi za kakovost življenja bolnikov, za obvladovanje bolečine ali psihično stisko. Zlasti v primeru močnih opioidov so bili zbrani celo dokazi, da lahko dolgoročno povzročijo škodo, vključno z morebitno odvisnostjo,« še opozarjajo.

Osnutek smernic priporoča tudi klinično diagnosticiranje osteoartritisa brez slikanja za starejše od 45 let, ki imajo bolečine v sklepih zaradi aktivnosti in nimajo jutranje okorelosti sklepov ali jutranje togosti, ki bi trajala dlje kot 30 minut. Osnutek je odprt za javno razpravo do 15. junija 2022.

Kaj je osteoartritis?

1 Osteoartritis je posledica sprememb v kostnem skeletu, ki lahko povzroči nelagodje in bolečine, zato pogosto zmanjšana kakovost življenja bolnikov. Je najpogostejša oblika artritisa in eden vodilnih vzrokov za bolečino in invalidnost po vsem svetu. Ocenjuje se, da je v Angliji približno 7,4 milijona ljudi, starejših od 45 let, identificiranih z osteoartritisom. Najbolj prizadeti sklepi so kolena, kolki in majhni sklepi rok. Več o tej bolezni lahko preberete v članku: https://med.over.net/osteoartritis-kolkov-edukacija-nasveti-in-samopomoc.

Vir: https://www.nice.org.uk/news/article/healthier-lifestyle-can-help-to-ease-osteoarthritis-symptoms-says-nice

O avtorju

A.V.

"Problemov ne bomo rešili z istim načinom razmišljanja, kot smo jih ustvarili", je rekel Albert Einstein. Bodimo odprti za nova znanja in se učimo vsak dan.

New Report

Close