Zaviranje staranja ni novost

Uredništvo, 08. maj 2015.

e od nekdaj človek tekmuje s časom in res ironično v višji starosti, ko dobimo ogromno znanja in izkušenj si vsak želi, da bi bil zdrav.

Že od nekdaj človek tekmuje s časom in res ironično v višji starosti, ko dobimo ogromno znanja in izkušenj si vsak želi, da bi bil zdrav. Včasih sprašujemo, zakaj nekateri ljudje kljub svoji starosti izgledajo mlajše od svojih vrstnikov, oz. zakaj so nekateri ljudje kljub ne preveč popolnemu življenju bolj zdravi od ostalih.

Množičen pohod na zaviranje staranja (iz znanstvenega vidika) se je začel leta 1992, ko so francoski znanstveniki ugotovili, da je resvaratol, kot eden izmed najmočnejših poznanih antioksidantov, razlog, da imajo Francozi manj srčno žilnih obolenj kot npr. Američani, čeprav po podatkih raziskav Francozi zaužijejo več nasičenih maščob.

Raziskave so postale še bolj zanimive, ko so preučevali moč japonskega dresnika, v katerem (v korenini) naj bi bilo največ resvaratola. Japonski dresnik (Fallopia japonica) je zelo znana invazivna vrsta, ki se hitro širi in uspeva na različnih tipih tal. Zaradi svoje dominantnosti v okolju je postal v nekaterih državah zelo nezaželjen, z izjemo čebel, ki ga v času cvetenja s pridom izkoriščajo za nabiranje cvetnega prahu.

japonski-dresnik-cvetenje

Japonski dresnik (Fallopia japonica)

Mehanizem staranja

Staranje je kompleksen biološki proces, ki prizadene vse večcelične organizme, kateremu sledi postopno upadanje življenjskih funkcij.

Znanstveniki menijo, da na mehanizem staranja vplivajo 3 dejavniki:

  • genska predispozicija,
  • okolje v katerem živimo in
  • življenjske navade.

Od naštetega lahko najbolj vplivamo na življenjske navade (prehrana, rekreacija, stres …), zato verjetno nima smisla izgubljati preveč besed z genetiko in okoljem v katerem živimo.

Raziskave potrjujejo možnost zaviranja staranja z antioksidanti

Pred časom je veljalo prepričanje, da je življenska doba odvisna od genskega zapisa, a so kasneje ugotovili, da genetsko identični osebi, ki živita v podobnih razmerah nimata iste življenjske dobe.

Danes je že potrjeno, da antioksidanti vplivajo na zaviranje staranja celic in s tem posledično celotnega organizma. Zato je najbolj razumljivo, da se za ta namen v prehranskih dopolnilih uporablja resveratrol, ki ima največjo vsebnost in najbolj širok spekter pozitivnih vplivov na človeški organizem.

Resveratrol naj bi bil v prihodnosti glavna molekula, ki bi zavirala staranje naših celic in s tem nas samih, saj deluje direktno na celice, na proteine in mitohondrije v celicah, ter jih s tem ščiti in regenerira. Že danes dobite npr. v PubMed zbirki preko 4000 znanstvenih člankov o resveratolu. Je pa še vedno dejstvo, da kljub številnim raziskavam točen mehanizem delovanja še ni pojasnjen.

Tudi v Sloveniji že poznamo primere s prodročja raziskav resvaratola, npr. doc. dr. Urban Švajger in prof. dr. Matjaž Jeras iz Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani, sta pred časom ugotovila, da resveratrol deluje na makrofage, limfocite in še nekatere ostale celice imunskega sistema.  Svoje ugotovitve sta objavila v znanstveni reviji International Review of Immunology.

Ne spreglejte zanimive javne tribune z naslovom O želji da bi živeli čim dlje in s čim manj težavami, ki smo jo gostili na forumu Starševski čvek.

Način prehranjevanja in prehranska dopolnila

Znanstveniki ne govorijo kar tako, da je potrebno uživati čim več sadja in zelenjave. Naš način prehranjevanja se je v sodobnem času precej spremenil, marsikdo si niti zjutraj ne vzamejo čas za prvi obrok, v službi ali šoli posegajo po hitri prehrani, popoldan pa spet zaradi pomanjkanja časa izbirajo jedi, ki so čim prej pripravljene. Na tak način, konec dneva težko priskrbimo telesu dovolj esencialnih snovi.

Če je problem čas, je (boljša vendar ne najboljša) rešitev, da si med vikendi in ob praznikih pripravimo večjo količino različnih jedi in zamrznemo, med tednom potem enostavno odmrznemo želeno jed in pogrejemo. Tudi premišljena uporaba prehranskih dopolnil npr. iz resvaratola je lahko koristna za telo.

zelenjava

Vir: www.slideshare.net/nejcdraganjec/e-dolgozivost-zaviranjestaranjainkvaliteta-zivljenja in www2.zf.uni-lj.si/ri/publikacije/staranje2011/1.pdf

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,393
13.06.2021. ob 13:25
284,270
14.06.2021. ob 11:27
110,156
14.06.2021. ob 13:47
Preberi več