Zavarujem zvestega prijatelja

Uredništvo, 30. maj 2014.

Če imate doma prijetnega štirinožnega mešančka, ste lastnik najpogostejše pasje pasme v Sloveniji. Teh je namreč kar 43 odstotkov od vseh 230 tisoč registriranih psov.

Če imate doma prijetnega štirinožnega mešančka, ste lastnik najpogostejše pasje pasme v Sloveniji. Teh je namreč kar 43 odstotkov od vseh 230 tisoč registriranih psov. In čeprav večina gospodarjev za svoje pasje ljubljenčke lepo skrbi, jih le dva odstotka poskrbi tudi za njihovo zavarovanje. Svoje misli o prednostih zavarovanja psov je zapisal Bojan Nikolić, vodja prevzema rizika na področju kmetijskih zavarovanj v Zavarovalnici Triglav, sicer pa tudi sam lastnik psa.

Ko smo med lastniki psov naredili anketo, smo ugotovili, da jih več kot 60 odstotkov ni vedelo, da tovrstno zavarovanje obstaja, čeprav ga v Zavarovalnici Triglav ponujamo že več kot dve desetletji in smo ga letos nadgradili še z možnostjo zavarovanja psa za vseživljenjsko obdobje ter ponudili širok nabor zavarovalnega kritja za stroške zdravljenja. Kajti prav kritje stroškov zdravljenja so lastniki izrazili kot glavno željo pri zavarovanju svojih ljubljenčkov.

zavarovanje-psa

Skrb za zdravje psa

Skrb zaradi stroškov zdravljenja pasjih ljubljenčkov je razumljiva. Po eni strani zato, ker se življenjska doba psov podaljšuje ter je tako tveganje za različne bolezni in poškodbe večje, po drugi strani pa psi postajajo tako rekoč družinski člani, ki jih lastniki vozijo k veterinarju za vsako najmanjšo tegobo.  Veterinarji pa seveda niso poceni. Moj prijatelj, tudi lastnik simpatične psičke Kie, pravi, da strošek vsakega obiska pri veterinarju hitro nanese 50 evrov. Potem so tu še stroški zdravil, da o stroških večjih posegov, ki lahko globoko posežejo v družinski proračun, sploh ne razpravljamo.

Nepredvideni izdatki

Vendar ni nujno, da so ravno stroški zdravljenja največji stroški, ki jih lahko imamo s psi. Predstavljajte si, da se vam  zgodi kaj podobnega, kot se je zgodilo kolegu. Na zadnjem treningu pred kolesarskim maratonom Franja je imel bližnje pasje srečanje, ki se ni končalo srečno. Na spustu po klancu, na katerem je gospodična na dolgi vrvici sprehajala mešančka, se je uspel izogniti psičku, ki jo je nepričakovano ucvrl čez cesto, ni pa se mogel izogniti vrvici za njim. Ta se je zapletla v njegovo kolo in padec je bil neizbežen. V nesreči si je kolega hudo potrgal ramenske vezi, pes si je poškodoval pogačico v kolenu, padec pa je popolnoma uničil kolo. Končni rezultat je bil porazen za vse vpletene. Kolega zaradi poškodbe ne sme več igrati tenisa, najljubšega športa, česar še vedno ni prebolel, lastniki psa pa so morali, ker živali niso imeli zavarovane, celotno škodo poravnati iz lastnega žepa. Koliko točno jih je vse skupaj stalo, sicer ne vem, ampak že samo strošek novega karbonskega kolesa in strošek operacije psa zneseta nekje med tri in štiri tisoč evri. Toda tudi za take nesreče se je pri Zavarovalnici Triglav mogoče zavarovati.

Specializirane tuje zavarovalnice

V tujini obstajajo podrobna zavarovanja hišnih ljubljenčkov (angl. pets insurance), in bolj gremo proti severu, bolj je to področje razvito. Močno je razširjeno tudi v ZDA, kar je povezano z njihovo tradicijo ter z ozaveščenostjo in navezanostjo ljudi na živali. V teh deželah obstajajo celo specializirane zavarovalnice, ki se ukvarjajo samo z izvajanjem zavarovanj domačih ljubljenčkov (psi, mačke in konji) in ne zavarujejo niti preostalih (gospodarskih) živali, kaj šele kaj drugega. Nekatere zavarovalnice so šle celo tako daleč, da so ustanovile svoje veterinarske ustanove, bolnišnice in klinike. Švedska zavarovalnica Agria ima v svojem portfelju zavarovanih kar 240 tisoč mačk in 400 tisoč psov. Še bolj presenetljivo pa je, da ne deluje samo na ozemlju Švedske, njen glavni trg je Anglija. Največ zavarovanj proda prek spleta, njen glavni produkt zavarovanja pa obsega zavarovanje kritja stroškov zdravljenja in odgovornost lastnika psa.

Psiček ali jekleni konjiček?

Vsej ljubezni navkljub morda res ni primerno, da pasjega ljubljenčka enačimo z družinskim članom, zagotovo pa je vreden najmanj toliko kot naš jekleni konjiček. Tega pa Slovenci zavarujemo redno, vsako leto. Zato ni odveč premislek, če svojemu štirinožnemu spremljevalcu poleg dnevne uravnotežene prehrane, rednega gibanja, preventivnih cepljenj in dovolj časa ob vsakem njegovem rojstnem dnevu podarimo tudi zavarovanje. Če bomo vedeli, da bo ob nepredvidenih boleznih ali poškodbah zanj poskrbljeno, ne da bi za to morali izprazniti svojo denarnico, bomo precej bolj mirni in bomo v druženju z njim uživali tudi mi.

V Zavarovalnici Triglav omogočamo dodatno zavarovanje stroškov zdravljenja psa, ki močno zniža stroške oskrbe. Izbirate lahko med standardnim, standardnim plus ali nadstandardnim zavarovanjem. Pse do 18. meseca starosti lahko zavarujete za celotno življenjsko obdobje, prav tako lahko zavarujete psa za čas prevoza in bivanja v tujini in odgovornost lastnika psa. Premijo je mogoče plačati na 12 obrokov, že za 7,4 evra na mesec (vključno z davkom DPZP). Za prvo leto zavarovanja vsem omogočamo tudi 15-odstotni popust.

Oglasno sporočilo

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,396
13.06.2021. ob 13:25
284,294
19.06.2021. ob 18:07
110,159
19.06.2021. ob 16:52
Preberi več