Zato večina diet ni uspešnih

Foto: Profimedia

Pomembno je, da si postavite dosegljive cilje in da hujšate na zdrav način. Shujšali boste, ko boste pokurili več kalorij, kot ste jih zaužili. To pa je odvisno od več dejavnikov.

Koliko kalorij boste pokurili, pa je odvisno od:

Metabolne stopnje v mirovanju – Gre za število kalorij, ki jih telo dnevno porabi za vzdrževanje vitalnih funkcij, kot je na primer dihanje.
Termičnega učinka hrane – To se nanaša na kalorije, porabljene za prebavo, absorpcijo in presnovo hrane.
Termičnega učinka telesne aktivnosti – Nanaša se na število kalorij, ki jih porabimo med telesno aktivnostjo.

Na hitrost hujšanja vpliva več dejavnikov

Spol
Pri ženskah je metabolna stopnja v mirovanju v povprečju za 5 do 10 odstotkov nižja kot pri moških iste višine, kar pomeni, da bodo v mirovanju pokurile manj kalorij. Razlog za to je, da imajo moški več mišične mase. Osemtedenska študija, v kateri je sodelovalo 2000 oseb, ki so smele na dan zaužiti le 800 kalorij, je pokazala, da so moški izgubili za 16 odstotkov več teže kot ženske.

Starost
S starostjo se zniža metabolna stopnja v mirovanju, saj se zmanjša mišična masa, poveča pa odstotek telesne maščobe. Poleg tega telo za učinkovito delovanje organov porabi manj kalorij. Starejši od 70 let imajo med 20 in 25 odstotkov nižjo metabolno stopnjo v mirovanju kot mladi.

Začetna teža
Indeks telesne mase lahko tudi vpliva na hitrost hujšanja. Pomembno je razumeti, da je lahko različna absolutna izguba teže (v kilogramih) enega posameznika enaka relativni izgubi teže (v odstotkih) pri drugem posamezniku. To pomeni, da lahko težja oseba izgubi dvakrat več kilogramov kot lažja, a bo njuna procentualna izguba teže enaka.

Kalorijski primanjkljaj
Če je število zaužitih kalorij enako številu porabljenih, se vaša teža ne bo spremenila, zato morate zmanjšati vnos kalorij. Pazite pa, da pri tem ne pretiravate, saj dieta na dolgi rok ne bo uspešna, če se boste odrekli prevelikemu številu kalorij, ker se je strogih diet težko držati.

Spanec
Kronično pomanjkanje spanca lahko znatno ovira hujšanje. Izkazalo se je, da že ena neprespana noč poveča željo po visokokalorični in nezdravi hrani, kot so piškoti, torte, sladke pijače in čips. Dvotedenska študija je udeležence razdelila na dve skupini – ena je vsako noč spala 5,5 ure, druga pa 8,5 ure.
Tisti, ki so spali 5,5 ure, so izgubili za 55 % manj telesne maščobe kot tisti, ki so spali dlje.
Posledično je kronično pomanjkanje spanja močno povezano s sladkorno boleznijo tipa 2, debelostjo, srčnimi boleznimi in nekaterimi vrstami raka, piše Healthline.

Drugi dejavniki
Zdravila: Številna zdravila, kot so antidepresivi in drugi antipsihotiki, lahko pospešijo pridobivanje telesne teže ali zavirajo hujšanje
Zdravstvene težave: Bolezni, vključno z depresijo in hipotiroidizmom, stanjem, pri katerem vaša ščitnica proizvaja premalo hormonov, ki uravnavajo presnovo, lahko upočasnijo izgubo teže in spodbudijo povečanje telesne mase.
Geni
Jojo diete: Zaradi zmanjšanja metabolne stopnje v mirovanju lahko ta vzorec izgubljanja in ponovnega pridobivanja teže z vsakim novim poskusom oteži hujšanje.

Na voljo so različne diete. Pomembno je, da spremenite življenjski slog in se držite zdravega načina prehranjevanja z zmanjšanim kaloričnim vnosom. Da bi uspešno shujšali in težo obdržali, le zmerno zmanjšate vnos kalorij in dieto prilagodite svojim potrebam. Da med hujšanjem ne bi izgubili mišične mase, je pomembna tudi telovadba. Aerobni vadbi dodajte vaje z utežmi. Odpovejte se predelani hrani in zaužijte več polnozrnatih izdelkov, zelenjave, sadje, zdravih maščob in beljakovin.

Stranski učinki prehitrega hujšanja

Hitra izguba teže lahko poveča tveganje za žolčne kamne, dehidracijo in podhranjenost, piše Healthline.

Med simptomi prehitre izgube teže so še:

  • glavoboli
  • razdražljivost
  • utrujenost
  • zaprtje
  • izguba las
  • neredna menstruacija
  • izguba mišic

Hujšanje bo hitrejše na začetku. Strokovnjaki svarijo, da ni dobro, da na teden izgubimo več kot 1,36 kilograma oziroma odstotek telesne teže. Ne izgubite volje, če se bo izguba teže za nekaj časa zaustavila, to je povsem normalno. Strokovnjaki svetujejo tudi pisanje prehranskega dnevnika in sprotno beleženje teže.

Avtor

I. K.

New Report

Close