Zato so jajca v trgovini na polici, doma pa jih moramo shraniti v hladilnik

Jajca v kartonu
FOTO: Morgane Perraud, Unsplash

Večina nas pri shranjevanju in rokovanju z jajci dela vsaj eno napako.

Kakovost in varnost jajc sta povezana s pravilnim in higienskim ravnanjem. Pri shranjevanju jajc se izogibamo naglim temperaturnim spremembam, ker to povzroča površinsko rosenje jajc, kar lahko pospeši rast mikroorganizmov na zunanji strani lupine in poveča možnost za njihov vdor v notranjost jajca skozi pore lupine, ki je porozna.

Čim manj temperaturnih nihanj

Doma jajca shranjujemo v hladilniku – kakovost jajc, ki so shranjena pri sobni temperaturi se v enem dnevu poslabša bolj kot pri jajcih, ki so sedem dni shranjena v hladilniku. Kot je za naš portal pojasnila Edvina Hafner, mag. inž. preh., iz Inštituta za nutricionistiko, so v trgovini jajca shranjena izven hladilnika, ker bi sicer ob nakupu in prevozu do doma (kjer bi jih ponovno dali v hladilnik) prišlo do dvakratnega temperaturnega nihanja in bi se zato na jajcih nabral kondenz. “Kondenz omogoča dobro okolje za razvoj bakterij, poleg tega pa lahko te bakterije z njim preko lupine prehajajo v notranjost jajca, kar predstavlja zdravstveno tveganje. V kolikor so jajca shranjena na sobni temperaturi in nato doma v hladilniku do kondeza ne prihaja. Optimalna rešitev torej je, da jajca, ki so v trgovini shranjena na sobni temperaturi po nakupu hitro prestavimo v hladilnik in pazimo, da do njihove porabe ne prihaja do temperaturnih nihanj.”

Rokovanje z jajci:

  • Jajca morajo biti v embalaži pravilno postavljena – z ožjim delom navzdol.
  • Poškodovana in umazana jajca zavržemo. Umazanih jajc ne smemo prati, ker je lupina porozna, in obstaja možnost onesnaženja vsebine jajca.
  • Po rokovanju z jajci in/ali embalažo za jajca si temeljito umijemo roke.
  • Če kupimo jajca, ki so bila v trgovini v hladilniku, jih do doma odnesemo v izolirni vrečki ali hladilni torbi.
  • Jajca shranjujemo v originalni embalaži. S tem zmanjšujemo izgubo mase jajc zaradi izhlapevanja vode, plinov.
  • Shranjujemo jih ločeno od ostalih živil.

Načini shranjevanja jajc po svetu se razlikujejo. Tako lahko denimo v ZDA jajca v trgovinah najdemo v hladilniku, saj jih pridelovalci predhodno umivajo, kar poškoduje njihovo vrhnjo plast, ki naravno preprečuje vstop onesnaževal v notranjost jajca. Ker so zato jajca bolj občutljiva jih morajo shranjevati na nižji temperaturi. V EU pa je zaradi varnostnih razlogov pranje jajc prepovedano in so tako naravno bolj odporna proti onesnaževalom.

Edvina Hafner, mag. inž. preh

Več kot polovica prebivalcev v Sloveniji jajca običajno uživa enkrat tedensko ali redkeje, petina jih uživa večkrat na teden, desetina prebivalstva pa jajc ne uživa.

Hranilna vrednost in vpliv na zdravje

Najnovejše študije kažejo, da pri večini ljudi v jajcih prisoten holesterol naj ne bi bistveno prispeval k ravni holesterola v krvi. Jajce sestavlja okoli 76 odstotkov vode, zato nima zelo visoke energijske vrednosti. Jajčni beljak je pretežno vodna raztopina beljakovin, ogljikovih hidratov in mineralov, jajčni rumenjak pa je skoraj 50 odstotkov suhe snovi, ki jo sestavljajo predvsem maščobe (65 odstotkov) in beljakovine (33 odstotkov).

Jajce vsebuje vse esencialne aminokisline, vezane v beljakovine z visoko biološko vrednostjo, kar pomeni, da jih lahko naše telo enostavno uporabi. Vsebuje tudi minerale, med katerimi prevladujejo fosfor, cink, kalcij in železo ter številne vitamine, predvsem vitamina D in A, ter različne vitamine B kompleksa, npr. vitamin B12, riboflavin (B2) in pantotensko kislino (B5). Jajca so tudi vir holina, vitaminu podobne snovi, ki ima vlogo pri delovanju jeter, prispeva pa tudi k presnovi maščob in homocisteina. Vsebujejo pa tudi lutein in zeaksantin – karotenoida, ki sta predmet številnih znanstvenih raziskav, rezultati nekaterih pa nakazujejo na možen zaščitni vpliv pred oksidativnimi poškodbami in oksidacijo lipoproteinov, ter ohranjanjem zdravja vida.

Več informacij o higienskem ravnanju z jajci najdete na portalu Prehrana.si.

Avtor
Piše

N. K.

Več novic

New Report

Close