Med nosečnostjo se v telesu dogajajo številne spremembe, med drugim je povsem pričakovano, da kožna znamenja potemnijo, lahko se pojavijo tudi nova.

Ob tem ni težko spregledati spreminjajočega se ali novo nastalega sumljivega znamenja. Kožni melanom, najbolj nevarna oblika kožnega raka, se lahko pojavi tudi med nosečnostjo, zato je treba biti pozoren na morebitne spremembe na koži tudi v nosečnosti.

Spremembe pigmenta med nosečnostjo so nekaj normalnega in so deloma posledica hormonskih sprememb. Hiperpigmentacija lahko tako po eni strani po nepotrebnem pritegne pozornost na benigne spremembe, po drugi pa se zaradi tega morda ne posveti dovolj pozornosti malignim spremembam, zaradi česar je bil v preteklosti kožni melanom v nosečnosti lahko prepoznan z zamudo. Zato je pomembno, da se pri zdravniku opredeli vse spreminjajoče pigmente, ki se pojavijo v času nosečnosti.

Kot kažejo podatki, sama nosečnost ne povečuje tveganja za kožni melanom. Število nosečnic, ki zbolijo za to vrsto kožnega raka, pa se zvišuje, pričakuje se, da bo v prihodnosti še večje, kar je posledica dveh dejstev: zvišuje se pojavnost (incidenca) kožnega melanoma in vse več žensk se za nosečnost odloča po 30 letu starosti.

Zaradi nosečnosti ne odlašajte s testiranjem

Prisotnost kožnega melanoma lahko zares potrdimo samo z izrezom znamenja in histološko preiskavo. Za to je potrebna kožna biopsija, ki je varna med nosečnostjo, prav tako uporaba lokalnega anestetika, ki je za to potrebna. Vendar je kljub temu pomembno, da nosečnica pove dermatologu za nosečnost, saj lahko tako dermatolog sprejme dodatne previdnostne ukrepe.

Če se melanom odkrije in zdravi zgodaj, je prognoza za nosečnico boljša.

Glede na dosedanja spoznanja, melanom pri nosečnicah nima slabše prognoze kot je pri preostali populaciji. Še zmeraj velja, da je najpomembnejši dejavnik pri prognozi stadij bolezni.

Zdravljenje med nosečnostjo

Če je rak potrjen in odkrit zgodaj, je nosečnica deležna enakega zdravljenja kot drugi, razloži onkologinja dr. Barbara Perić, dr. med: “V zgodnji fazah bolezni se melanom zdravi operativno – odstrani se brazgotina po opravljeni biopsiji skupaj z delom normalne kože, pri čemer se uporabi lokalni anestetik, ki je, kot že omenjeno, v nosečnosti varen. Tudi posegi v splošni anesteziji so ob upoštevanju posebnosti za nosečnico varni. Tako lahko varno v drugem tromesečju opravimo recimo ponoven izrez brazgotine in biopsijo varovalne bezgavke, to pa nam omogoča opredelitev stadija in načrtovanje morebitnega zdravljenja po porodu.”

Če v času nosečnosti odkrijejo kožni melanom, ki je zaseval v regionalne bezgavke, lahko opravijo tudi bolj zahteven poseg na bezgavkah v splošni anesteziji, še pove dr. Perićeva. “Omejeni pa smo pri slikovni diagnostiki, kjer se izogibamo metodam z visokim sevanjem ter pri možnostih sistemskega zdravljenja. Tarčna terapija in imunoterapija v času nosečnosti nista mogoči.”

Z vsako bolnico opravimo pred pričetkom zdravljenja pogovor na multidisciplinarnem konziliju in sprejmemo posameznici in nosečnosti prilagojeno odločitev o zdravljenju.

Dr. Barbara Perić, dr. med.

V primeru oddaljenih zasevkov kožnega melanoma se v Sloveniji skrbno načrtuje multidisciplinarno zdravljenje. Če se nosečnica ne strinja s predlaganim predčasnim porodom ali prekinitvijo nosečnosti, se v nekaterih primerih, ko gre za posamezni zasevek, lahko svetuje kirurški poseg.

Se lahko melanom prenese na plod oziroma otroka?

Prisotnost zasevkov pri plodu matere s kožnim melanomom in oddaljenimi zasevki  je možen, vendar redek zaplet. V Sloveniji po porodu nosečnice, pri kateri je bil odkrit melanom, opravijo pregled posteljice. Če pregled potrdi zasevke v posteljici, se otroka spremlja do tretjega leta starosti. Če se melanom prenese na novorojenčka, je njegova prognoza zelo slaba – veliko jih umre v prvih treh mesecih življenja. “Na srečo po podatkih s katerimi razpolagam zadnjih 20 letih v Sloveniji nismo imeli tovrstnega primera smrti novorojenčka,” pravi dr. Perićeva.

Melanom v nosečnosti in dojenje?

Ženska, ki je imela melanom v nosečnosti, in je bil uspešno pozdravljen, lahko doji. Če pa po rojstvu otroka ženska zaradi melanom prejema zdravljenje, se mora pozanimati pri lečečem zdravniku ali sme dojiti, saj zdravila lahko prehajajo v materino mleko, nekatera pa so lahko za dojenčka škodljiva.

Ponovitev

Tudi po uspešnem zdravljenju, se lahko melanom ponovi. Najpogosteje v dveh ali treh letih, vendar lahko tudi kasneje – povečano tveganje za ponovitev je vse življenjsko. Pri visoko rizičnem melanomu se nosečnost odsvetuje dva do pet let po zaključenem zdravljenju zaradi  večjega tveganja v tem obdobju in želje, da bi v primeru ponovitve bolezni bolnico lahko uspešno zdravili.

Viri:

Več novic

New Report

Close